Jeszenszky: Yodát nem zaklatták, a magyar szabályozás korszerű

2010.07.05. 20:47
Az Index fesztiválblogja

DJ-kre csapott le a rendőrség a Volton című cikkünkre válaszként az alábbiakat írja Jeszenszky Zsolt, a Magyar Hanglemezkiadók Szövetségének (Mahasz) munkatársa, a Magyar Lemezlovas Egyesület elnöke:

„Teljességel nélkülöz minden valóságtartalmat DJ Yoda (a Volt fesztivál egyik brit sztárvendége, aki Twitteren közölte, hogy fenyegették a magyra hatóságok – a szerk.) azon állítása, hogy őt a hatóságok "zaklatták" vagy "megfenyegették" volna – nem is jártak nála. Nyilván híre ment az eljárásnak, és ő is megijedt fenyegetve érezte magát – ezek szerint nála is találhattak volna illegális hangfelvételeket. Ez eléggé őt minősíti: egy olyan lemezlovast, aki fellépéseivel alsó hangon százezer forintos nagyságrendű összegeket keres, mégis, nincs meg benne a tisztelet azon zenei alkotók felé, akiknek a munkájának ezt a pénzkeresetet köszönheti.

Továbbá Yoda mester minden bizonnyal nagyszerű és kiváló DJ, de ezek szerint igen kevéssé van tisztában saját országa törvényi szabályozásával.Angliában ugyanis az MCPS és a PPL (nagyjából az ARTISJUS-nak és a MAHASZ-nak megfelelő angliai közös jogkezelő szervezetek) hasonló módon, egy közös ún. "Pro Dub Licence" keretében jogosítják a DJ-k számára a másolt hangfelvételeket, 5000 darabig 250 font, 20000 darabig pedig 400 font éves díj megfizetésével. Lehet, hogy DJ Yoda ezt nem fizeti, és nem is tud róla, de a törvény nem ismerete, mint tudjuk, nem mentesít annak hatálya alól – bármekkora DJ is valaki. Ez persze legyen a nagy-britanniai közös jogkezelő szervezetek problémája.

Az az állítás pedig, hogy a magyar szabályozás idejétmúlt és nevetséges, bizonyára hangzatos és szintén sok tapsot kap a kommentelők részéről, de szintén a legkevésbé sem fedi a valóságot: épp hogy a magyar rendszer az egyik legkorszerűbb, hiszen még az angliainál is könnyebben, gyorsabban, rugalmasabban teszi lehetővé, hogy a DJ-k laptop-ról, írott lemezekről, stb. legálisan dolgozzanak, amerre a világ kétségtelenül megy. Épp emiatt, a technikai fejlődést, a közönég elvárásait figyelembe véve, ugyanakkor egyszerre az alkotók és épp a DJ-k érdekében, az új felhasználási formáknak megfelelő legális kereteket megteremtve teszi lehetővé a MAHASZ, hogy a DJ-k az új, megváltozott környezetben is jogszerűen dolgozhassanak. Természetesen mindenki maga dönti el, hogy kíván-e élni ezzel a lehetőséggel, vagy először fityiszt mutat, majd blogokon hisztizik, s mindenféle kétes politikai szövetségeket keres, gondolván, hogy majd megpróbálja az alkotóművészek érdekeit és megélhetését súlyosan károsító módon befolyásolni a törvényt.”