Együtt ünnepel születésnapot az Edda és a Republic

2010.07.13. 13:22
Az Index fesztiválblogja

Július 22-én a Campus Fesztivál Nagyszínpadán a hazai rockzene 50 közös évének ünnepét tartja a Republic és az Edda. A két zenekar először játszik egy este azonos színpadon, a miskolci csapat a 30., míg Cipőék a 20. születésnapjukat tartják a Nagyerdőn. A közös buli nagyon sok meglepetést ígér, amelyek egy részéről Boros Csaba Republic-gitáros lerántja a leplet.

Húsz év nagy idő egy zenekar életében, készült számvetés?

Számvetésekre nem nagyon volt időnk, hiszen abból a forgatagból, ami a koncertezéssel, lemezkészítéssel jár, nehéz kinézni. Egy ponton álltunk csak meg, amire nagyon büszke vagyok: megkaptunk a Magyar Köztársasági Érdemrend tisztikeresztjét. Ekkor gondoltuk, hogy hoppá, azért álljunk meg egy pillanatra, valami történt itt a húsz év alatt. Nem nagyon számolgattuk addig, hány arany- és platinalemezünk van, milyen sikereink, díjaink voltak, de ez a kitüntetés egy komoly útjelző táblát jelent az életünkben.

Voltak hullámvölgyek a pályán?

Voltak, ez egészen biztos. Emlékszem arra a nagyon korai időszakra, amikor az első két lemez nagyon sikeres lett, és utána a harmadik kevesebb eladást produkált. Érdekes, mert úgy tűnik, minden zenekar életében a második-harmadik album környékén jön el az a pillanat, hogy ebből az egészből lesz-e valami. Míg az első lemez újdonság, a második elmegy az első farvizén, a harmadik a nagy vízválasztó. Nekünk ez akkor nem lett aranylemez, igaz, még ötvenezer volt a határ. Az újabb sikerek eléréshez kellett a negyedik album. A „Hahó öcsi!!!” Gergelyiugornyán készült, a Tisza mellett faházakban laktunk, a művelődési házban próbáltunk, nyugodt körülmények között.  A megjelenés után ez az album jól megfogta a zenekart a lefelé ívelő pályán. Nagyon jó dobbantó volt, rá lehetett lépni, így lett a „Disco” a „67-es úttal” újra aranylemez, majd a „Tüzet viszek”, rajta a „Szállj el kismadárral”. Szóval erre a korszakra emlékszem hullámvölgyként, aztán utána már nem voltak.

Ma ugyanazt képviseli a zenekar, mint húsz évvel ezelőtt?

Nyilvánvalóan nem ugyanazt, de valahol igen. Igen is meg nem is. Azért nem képviseli azt, mert húsz évvel idősebbek lettünk, másrészről az a fajta pont, amiből mi elindultunk, eléggé kiszélesedett azóta Nagyon sok mindent magunkra vettünk a húsz év alatt, mindenféle külső hatás, inspiráció ért bennünket, ez beépült a Republic zenéjébe, mondanivalójába. A kezdetek óta keletkezett sok-sok dal nagyon sokféle utat mutatott a zenekar életéből, és mi azzal mind gazdagabbak lettünk.

Július 22-én, a Campus fesztiválon léptek fel igen rendhagyó körülmények között. Mi is lesz pontosan a Nagyszínpadon?

Ez a fesztiválfellépésünk az ötvenéves a magyar rockzene jegyében telik, a mi húsz évünk és az Edda harminc éve találkozik. Nekünk ez nagyon érdekes találkozás, játszottunk már sok emberrel, sok zenésszel, sokfajta produkcióban, de az Eddával közösen valahogy nem. Ráadásul itt most nemcsak arról lesz szó, hogy az Edda és a Republic is hozza a saját programját, hanem egy komoly összefonódás történik a színpadon.