Hőségben is lehet fesztiválozni

2010.07.15. 17:14
Az Index fesztiválblogja

Árnyékban harminchat fokot is mértek csütörtök délután egykor az ország több pontján,  szakszóval dögmeleg van, kicsivel még szakszerűbben harmadfokú hőságriadót rendelt el az országos tiszti főorvos az Országos Környezetegészségügyi Intézet szakmai ajánlásait is figyelembe véve.

A szabadtéri rendezvényeken külön figyelni kell arra, hogy a tömegben senki ne száradjon ki, ami különösen bonyolult dolog, ha mindenki alkoholt önt magába a szikrázó napfényben. A törvényi előírások szerint hőségriadó esetén ingyen, bárki számára elérhető ivóvizet kell biztosítani mindenkinek a rendezvényen, és ennek a Hegyalja és az EFOTT is eleget tesz: Hegyalján a mosdók melletti csapoknál mindenki annyit tölt magába, vagy bármilyen palackba, amennyit csak akar, Orfűn pedig ideiglenes csapokat telepítettek. A dolgozók pedig mindkét helyen védővizet kapnak, ami azt jelenti, hogy ingyen jár nekik az ásványvíz.

Ráadásul Tokajban és Orfűn is van strand, vagyis a hőség elől menekülve elmerülhetünk a   hűvös vízben. Az EFOTT-on emellett hűsítő kapukat is felállították, vagyis vizet permeteznek mindenkire, aki csak akarja.

A koncertek többsége mindkét helyen szabadtéren van, a sátrakat pedig a Hegyalján és az EFOTT-on is hőtartó réteggel fedték be, vagyis a napsütés nem hevíti fel annyira a fehér sátorponyvát.Ráadásul egy fesztiválon közel a segítség, ha mégis baj lenne: a Hegyalján például 35 fős egészségügyi személyzet van, akik bármilyen vészhelyzetre felkészültek.

A legegyszerűbb mégis az, ha magunk vigyázunk saját magunkra: fontos a megfelelő mennyiségű folyadékbevitel, legalább napi három liter vizet meg kell innia annak, aki ilyen melegben szabadtéren napozik vagy bulizik. És a víz szó helyére ebben az esetben nem lehet behelyettesíteni a sört.