Kurvák és gengszterek az EFOTT-on

Egervári Zoltán
2010.07.17. 17:20
Az Index fesztiválblogja

Aktuális

 
A fesztiválról
Ákos, Quimby, Tankcsapda, Kispál és a Borz
Tovább »
Napijegy
5900 Ft (elővételben 4900 Ft)
Bérlet
13900 Ft
Sátorozás
Van, ingyenes
 

Ki a fasza gyerek? Például Ganxsta Döglégy Zoltán és a Kartel, azaz Big Daddy L., a két néma rapper, Steve és Sámson és a kísérőzenekar, a Fényes Ösvény. Egyetemi bulik közkedvelt meghívottjaiként már szanaszét playbackezték az országot, ezért is övezte talán a vártnál nagyobb izgalom az éppen 15 éves horda esti fellépését. A backstage-ben nehezen, de elrejtett lesötétített, fekete, emeletes partibusz, amin egy A4-es papír hirdette az ideiglenes tulajdonos nevét, már sejtetni engedett valamit abból, amit majd kapni fogunk a színpadról. A gengszterek majd gengszterkednek, a kurvák meg vagy kettő vagy három dimenzióban, de verbálisan minden számban jelen lesznek. Megy majd a faszozás, minden nő ribanc lesz, és ha már születésnap, talán egy-két régi arc is feltűnik.

Így legyen ötösöm a lottón, bár ehhez nem kell nagy zenetudósnak lenni, és nem is ez volt a koncert lényege. Hanem az az önfeledt lazaság, az az igazi beleszarós attitűd, ami az amúgy is nagy színész Zolit és a többieket is jellemezte. Még a nők is megbocsátottak nekik, hogy leribancozzák őket. Aztán megjött az első meglepetés, Zorall Szasza, aztán Kicsi Dope gitáron, akit úgy konferáltak be, hogy ezt még tudják fokozni. A franc se figyelt Pityinger Peti amúgy zseniális gitárjátékára, itt már mindenki érezte a háttérben whiskeyző Dopeman leheletét a tarkóján. Megérkezett Magyarország rémálma, és újra teljes volt az összhang, azok után, hogy mű- vagy valós balhék miatt sokáig durcásak voltak egymásra ezek a derék emberek. Itt már mindegy volt, hogy kurvák és stricik, vagy stricik és kurvák, a folyam elöntött mindent, a háttérben pedig büszkén virított a 18-as karika, meg mindenféle meztelen nők és testrészek és aktusok és... Hogy abban a buszban mi lehette hazafelé?

Van még fasza gyerek? Van ám, például Víg László, azaz Vigi, Pozsgay János, azaz Galacs, Goreczky Szabolcs, azaz Kisbé és Víg Norbert, azaz Kis Róra, magyarul az Auróra. Tekintve, hogy ez egy egyetemi fesztivál és a mai egyetemisták kb. csak A börtön ablakában punk verzióját ismerik a 27 éves zenekar repertoárjából, mégis meglepetésként ért, hogy mekkora tömeg pogózik (!) az Előre kurvák, gengszterek soraira, bomlasztva rendet egy kis átmeneti anarchia reményében. Vicces, de ugyanakkor elgondolkodtató volt, ahogy a sok leendő diplomás teli torokból ordította, hogy nincs már semmi bajunk, munkanélküliek vagyunk, miközben a zenekar jóllakott napközis kinézetével cáfolt rá erre a tényre. A rocktörténelem tortájából sokan falatoztak, nekünk is jutott, és meglehetősen ízletesre sikeredett.

Van esetleg nem fasza gyerek? Sajnos van. Eddig azt hittük róluk, hogy azok, de most nem voltak azok. Lukács László, Molnár Levente és Fejes Tamás, akik most saját tankcsapdájuk áldozatai lettek. Angolul úgy mondják, hogy B-sides and rarities, magyarul, mintha próbateremben felejtett és az albumok végeire rejtett számok alkották volna a setlist nagyját. Rock and rollnak nyoma sem volt, amolyan búcsúhangulat, eljöttek, mert fizettek, de ezek nagyon vegyes nép, nem lehet úgy keménykedni, nem baj, majd pihenősbe'. Hiába a szélgép, hiába a pixeles, commodore64 időket idéző kivetítő, hiába a 10 ezer ember, ez nem Tankcsapda-koncert volt, csak annak tűnt.