Üldözött egy csomó magyar az erdőben

2010.07.18. 17:41 Módosítva: 2010.07.18. 18:13
Az Index fesztiválblogja

Aktuális

 
A fesztiválról
Motörhead, Groove Armada, Ákos, Meshuggah, Funeral for a Friend, Herbaliser, Roots Manuva, Goldie
Tovább »
Napijegy
5990-7500 Ft
Bérlet
16800-22000 Ft
Sátorozás
Van
 
Fotó: Nyári Attila
Fotó: Nyári Attila

A Funeral For A Friend énekese a Hegyalja Fesztivál utolsó napján mesélt nekünk magyarországi kalandjairól, a készülő új lemezről, a zene nagyságáról és az üzenet fontosságáról.

Ez lesz az első alkalom, hogy Magyarországon léptek fel, mit tudtok rólunk?

Matthew Davies-Kreye: Igen, az első, hogy fellépünk, de voltunk már itt, mert itt forgattunk egy klipet a Monsters című dalunkra 2005 végén, vagy 2006 elején, nem tudom pontosan. Egy erdőben forgattuk, mert arról szólt a videó, hogy én farkassá változom, és az emberek el akarnak kapni. Szóval engem már üldözött egy csomó magyar az erdőben, mert a statiszták is mind magyarok voltak. Az a baj, hogy mindezt éjszaka csináltuk, szóval tulajdonképpen a saját orromig sem láttam el nagyon, úgyhogy mindenfajta városnézés kimaradt akkor. Csak most jött el az idő, hogy zenéljünk is.

Ráadásul ez rögtön egy különleges alkalom, mert ez az egyik utolsó fellépésetek ebben a felállásban.

Igen, ezen kívül még három olyan koncertünk van betervezve, amikor a gitárosunk, Darran Smith is velünk lesz.

És ki az utód?

Darrent Gavin Burrough váltja, akiből mostantól, illetve augusztustól gitáros lesz, a basszusgitárosi posztra pedig érkezik egy nagyon jó barátunk, Richard Boucher. Egyébként a stúdióban, a négyszámos EP-re már kipróbáltuk az új felállást.

Ez a csak online megjelent, The Young and Defenceless EP-tek?

Igen-igen, úgy dolgoztunk, hogy bevontuk a rajongókat is, és azon felül, hogy csak online lehet letölteni, az volt a koncepciónk hogy elő lehetett rendelni ezt az EP-t. Így pénzzel is beszálltak a munkálatokba, cserébe mi meg bevontuk őket a készítés folyamatába, sőt volt, akihez kimentünk játszani az otthonába, illetve lóghatnak velünk koncertek után.

MG 9722

Működött?

Igen, nagyon jól, mi is meglepődtünk azon, hogy a rajongóink ennyire támogatnak, és benne vannak ebbe a teljesen új konstrukcióba. Nagyon sok inspirációt kaptunk tőlük, olyannyira sokat, hogy a turné végeztével készítjük is a következő nagy lemezt.

Milyen lesz?

Kemény. A legkeményebb lemez lesz, amit eddig készítettünk. Tudom, hogy a legtöbb zenekar ezt mondja, aztán kiad valami énekeltetős, lágy dallamokkal teli cuccot, de mi tényleg bekeményítünk, mert szerintem abban sokkal több érzelem és lehetőség van. Elég sok benne az agresszió is, és az üzenete is dühös. Novemberben turnézunk a Bullet For My Valentinenal, akik nagyon jó barátaink, és arra a turnéra már olyan állapotban lesznek a dalok, hogy fogunk is játszani közülük néhányat.

Nagyon szerettek minden lemezzel üzengetni valamit.

Igen, tényleg. Például a The Young and Defencelessel is azt üzenjük az embereknek, hogy gondolják át, hogyan is élik az életüket, hogyan bánnak egymással, saját magukkal, és változtassanak. Ha akarják, akkor mind szociális kapcsolataikon, környezetükön tudnak változtatni pozitív irányban.

Szerinted meg lehet változtatni az emberek mentalitását a zene segítségével?

Szerintem meg. Úgy gondolok a zenére, mint egy univerzális nyelvre, ami minden határt átível, és mindenki érti. Amikor például Japánban, vagy Thaiföldön, vagy Dél-Amerikában játszunk, mindenki ugyanúgy érti, megérti a zenénket, és eljut hozzájuk az üzenetünk. Igazából azóta mániánk ez az üzengetés amióta erre rájöttünk. Ráadásul ez az iparág haldoklik, pedig rá kellene jönni, hogy a zene az, ami mindenkihez eljut, ami mindenhol ott van, aminek összetartó ereje van, és amivel gondolkodásra, tanulásra lehet ösztönözni a fiatalokat. Gondolj csak bele, sokan nem is beszélnek az anyanyelvükön kívül máshogy, de idegen nyelvű dalszöveget mégis tudnak, mert annyit hallgatják, hogy megragad az ember agyában. Ez már egy lépés a jobbítás felé.