Csendesebb lesz az idei SZIN

2010.07.29. 13:06 Módosítva: 2010.08.02. 14:14
Az Index fesztiválblogja

Aktuális

 
A fesztiválról
Sugababes, Rasmus, Europe, Scooter
Tovább »
Napijegy
4900-6200 Ft
Bérlet
14900-17900 Ft
Sátorozás
Van
 

Alacsonyabb zajterhelést okoz, kevésbé zavarja majd a pihenni vágyó városlakókat az idei Szegedi Ifjúsági Napok (SZIN); a szervezők ígérete szerint a fesztiválon szórakozók ebből azonban semmit nem fognak észrevenni. Boros Gyula, a SZIN főszervezője a rendezvényről tartott csütörtöki sajtótájékoztatón elmondta, a rendezvény 220-230 millió forintos költségvetéséből 12-13 millió forintot az aktív és passzív zajcsillapításra fordítanak.

A korábbi évekhez képest átrendezik a fesztivál különböző helyszíneit: a Partfürdőn a Tisza közelében nem lesz színpad, amelyen zene szól. A város és a folyó irányába zajvédő falakat emelnek, a szabadtéri programok a nyitónapon már éjfél előtt, később pedig fél egykor véget érnek.

Egyetlen kivétel az újdonságnak számító "silent disco" lesz. Az egyik medencében kialakított helyszínen a vendégek vezeték nélküli fejhallgatókat kapnak, melyen két csatorna közül választhatnak, milyen zenére buliznak. A kívülállók számára hangtalan muzsikát a hagyományos diszkókhoz hasonlóan lemezlovasok keverik majd, ha van rá igény, akár délelőtt tízig.

Molnár Károly, a fesztivál hangosítását megtervező Meyer Sound kelet-európai régiójának akusztikai szakértője elmondta: a SZIN a korábbi évek során is megfelelt a zajterhelési küszöbértékeknek, mégis több lakossági panasz érkezett. Ezt elsősorban a koncertekről messzire hallatszó basszus okozta, mivel a mély hang terjedését a legnehezebb irányítani.

Idén a korábbi években használtnál másfélszer-kétszer több mélysugárzóval oldják meg a színpadok hangosítását, így – ahogy a középső- és magas hangtartományban már megoldott - szinte a közönségre "fókuszálható" lesz a zene.

A SZIN-t, hazai fesztiválévad hagyományos záró rendezvényét idén augusztus 25-29. között tartják olyan sztárok részvételével, mint a Europe, a Scooter, a finn The Rasmus vagy a Sugababes. Természetesen a magyar kedvencek sem maradnak ki a fellépők közül: koncertezik a Tisza-parton a Quimby, a Magashegyi Undergroundon, Péterfy Bori, s olyan nagy öregek is, mint a Beatrice vagy Deák Bill Gyula.