A Szigeten tengerpartot csinálnak a sárból

2010.08.08. 23:04 Módosítva: 2010.08.08. 23:46
Az Index fesztiválblogja

Aktuális

 
Sziget
Budapest, Óbudai-sziget, aug. 11-15.
Részletes programok a Port.hu-n
A fesztiválról
Iron Maiden, Madness, Faithless, Muse, Bad Religion, Danko Jones, Fear Factory, 30 Seconds To Mars, Hives, Mika, Kasabian, Oi Va Voi, Rotfront, Paradise Lost
Tovább »
Napijegy
12000 Ft
Bérlet
Hazamenős: 46000 Ft; ottalvós: 54000 Ft
Sátorozás
Ottalvós jeggel ingyenes
Extrák
Ottalvós jeggyel mínusz egyedik napon Kispál és a Borz-koncert lesz, nulladik napon pedig reggae nap a UB40-nel.
 

A pénteki vihar és a rengeteg eső miatt a Sziget indulása előtt egy nappal még sok helyen sármezőket és tócsákat kell kerülgetniük a korán érkező holland és francia fesztiválozóknak, de a szervezők szerint a Kispál hétfői koncertjére már senkinek nem kell gumicsizmát húznia. Ezer köbméter homokkal igyekeznek megfojtani a tócsákat, hatvan ember és 14 munkagép dolgozik a sármentesítésen napok óta, egyébként is, a Sziget-stáb az elmúlt hetekben nagyobb kihívásokkal is megbirkózott: az árvíz miatt egy egész tavat kellett például kiszivattyúzniuk az Afrika színpad környékéről.

A sár ellen bevetett homokot a fesztivál után felszedik és elszállítják, hogy a tócsák helyén újból fű nőhessen. Mindez Gerendai Károly, a rendezvény főszervezője szerint eddig körülbelül 9 millió forintjába került a Szigetnek, és ebbe még a helyszín helyreállításának többletköltségei nincsenek is benne.

Képeink a vasárnapi Szigetről

Az esőzés mellett az euró árfolyamgörbéje viselte még meg idén a Szigetet: amikor ugyanis a külföldi fellépők gázsiját vagy éppen a külföldről hozatott berendezéseket, sátrakat, koncerttechnikát kellett kifizetni, éppen mélyponton van a forint, amikor pedig a fesztivál után a külföldön értékesített hetijegyek árát elutalják a holland, francia, olasz, német jegyértékesítők, várhatóan 15 forinttal kevesebbet ér majd az euró, így csak az árfolyamváltozáson körülbelül 40-50 millió forintot bukhatnak a szervezők.

Ennyivel kerül többe az idei Sziget a tavalyinál, vagyis jelentős változások nincsenek, csak kisebb fejlesztésekre futotta a szervezőktől.

Kiterjesztett valóság és fröccs

Ilyen fejlesztés többek között, hogy idén sokkal több zuhany várja a fesztiválra kiköltözőket, a kifejezetten a Sziget számára tervezett sátrak befogadóképessége ugyanis sokkal nagyobb, mint az eddig használt konténereké. Vécéből is több van, körülbelül 1500 ülőke várja azokat, akik könnyítenének magukon, ráadásul idén már öt konténeres, kivilágított vécécentrumot kereshetnek fel azok, akiknek a Toifor mobil pottyantósai nem felelnek meg.

A legnagyobb újítás mégiscsak az A38-Wan2 sátor, amely 3300 négyzetméteren terül el, vagyis három és félszer belefér a Petőfi Csarnok. Ennek ellenére egyetlen oszlop sem zavarja odabent a kilátást, mivel az eddigi sátrakkal ellentétben csak külső merevítést használtak. A különleges sátrat 12 kamion szállította a Hajógyári-szigetre.

Továbbfejlesztették a közvilágítást is, a tavaly a szervezők által kiépített három kilométeres, állandó világítással szerelt szakasz mellett idén minden eddiginél több helyen lesznek lámpák a fesztivál idejére.

Újdonság a Szigeten az először korlátozottan a Balaton Soundon bevezetett kártyás fizetési rendszer, amivel gyorsabb lehet a kiszolgálás, hiszen nem kell a pénztárcánkban matatnunk, és nem kell várni a visszajáróra sem, elég az előre feltöltött kártyát a terminál elé tartani, és máris levonja a rendelésünk ellenértékét. Ráadásul a kártya a tolvajok ellen is véd, hiszen ha regisztráljuk, vagyis összekötjük a telefonszámunkkal, letilthatjuk az elveszett vagy ellopott kártyát. A Sziget VIP-rézlegén csak ezzel a kártyával lehet fizetni, de a rendszert a zamárdi tesztidőszak után most mindenki számára elérhetővé teszik, a Sziget összes pultjánál fizethetünk a kártyával, de még a kézpénzt is elfogadják.

Fotók: Nagy Attila

A Vodafone-nal kötött szponzori szerződés miatt egy rakás új technológiai fejlesztés is bemutatkozik: egyrészt minden hetijegy mellé jár majd egy olcsó telefon, amivel kedvezményes tarifával hívogathatják egymást a fesztiválozók, másrészt mobiltelefonnal is lehet percjegyet venni, sőt egy sms-ért cserébe kávét is adnak egyes automaták. A Vodafone az androidos készülékekre és Iphone-ra is feltelepíthető Layar programhoz elkészítette a Sziget interaktív térképét. A kiterjesztett valóság program a kamera által látott képre vetíti a színpadokat, a legközelebbi ATM vagy pénzváltó helyét, megmondja, hol milyen koncertek, programok lesznek, és ha együtt forgunk a telefonnal, a valóságra vetített nyilakkal és ábrákkal el is kalauzol minket bárhová a fesztivál területén. És még valami: idén mindenütt lehet szódát is kapni a Szigeten, vagyis nem ásványvízből készül a fröccs.

Frei Tamás belelendül

A Sziget most is olyan, mint egy kisebb város, amit leginkább azzal tudunk szemléltetni, ha random számokat dobálunk, mint Frei Tamás, amikor egzotikus társasutazáson vesz részt.  A 75 hektáron elterülő fesztivált 15 nap alatt 6000 ember építette fel, ez valamivel több, mint 545 focicsapatnyi ember. Vagy 1200 kosárcsapat. Az összesen 30 ezer négyzetméter alapterületű sátrakban és a színpadokon hét nap alatt körülbelül 400 zenekar és DJ lép fel, ebből 140 külföldi.

8 nap alatt 100 ember és négy targonca építette a színpadokat, a 900 négyzetméteres és 16 méter magas Nagyszínpad például 100 tonna, vagyis tömege megegyezik 37 afrikai nőstény elefánt átlagos súlyával. Vagy 12 500 nagyra nőtt tacskóéval. A Nagyszínpad felett 5 tonna világítástechnika lóg le, köztük 100 intelligens lámpa, a teljes rendszer körülbelül 450 ezer watt teljesítményű.

A Szigeten idén 400 fős egészségügyi stáb dolgozik, egy rohamkocsi, négy esetkocsi és három mentőkocsi várja a bulizásban krónikusan megfáradtakat vagy az esetleges sérülteket, emellett 1200 biztonsági őr felügyeli a rendet, nem is beszélve a magyar, illetve ideiglenesen itt állomásozó holland, francia, német és angol rendőrökről.

Az új sátor

A szervezők számításai szerint tavaly annyi sör fogyott egy hét alatt, amennyit egy átlagos vidéki falu kocsmájában tíz év alatt kortyolgatnak el, emellett megettek 50 ezer pizzaszeletet és közel 7000 kiló kolbászt is. Az idei évtől hasonló számokat várnak a szervezők.

Egyre több a külföldi

Mindezt az előzetes jegyeladásokra alapozzák. Úgy tudjuk, közel 15 százalékkal kevesebb bérletet adott el a Sziget elővételben Magyarországon, viszont 12 százalékkal nőtt az elővételben megvásárolt napijegyek száma. Vagyis a szervezők reményei szerint éppen ugyanannyi magyar látogat ki a fesztiválra, mint tavaly.

A hetijegyek ugyanis már évek óta egyre kevésbé népszerűek a magyarok körében, jelenleg csak minden ötödik kel el itthon. A  napi 75 ezer látogatónál telt házas fesztiválra az elővételek alapján idén körülbelül 35 ezer külföldit várnak, a hollandok vannak a legtöbben, de sok a francia, a német és az olasz fesztiválozó is.