Sziget-program és térkép a zsebben

2010.08.08. 11:13
Az Index fesztiválblogja

Augmented realityvel barangolhatunk a Szigeten, a Vodafone olyan alkalmazást készített a Layar programon belül, mellyel a magunk elé tartott mobilon megtalálhatjuk a Sziget összes helyszínét, az információkat a fellépőkről, és egy térképet is, amely elnavigál minket a kiválasztott ponthoz. Az Iránytű ma élesedett, és bármilyen androidos mobilon vagy iPhone-on használható.

Hatalmas tömegben állunk a Nagyszínpad mellett, nemsokára kezdődik kedvenc koncertünk a Sziget másik felén, és fogalmunk sincs, hogyan kell odajutni, ráadásul fröccsöt is vennénk, de a közelben csak sörsátrak vannak, sőt pénzt is ki kellene venni egy ATM-ből. Merre induljunk?

Megkérdezhetünk velünk szembejövő embereket, hogy merre van a legközelebbi ATM, hol lehet fröccsöt venni. Ha szerencsénk van, fél órán belül találunk olyat, aki tud válaszolni a kérdéseinkre, és van annyira józan, hogy útba is irányítson minket. A másik lehetőség, hogy elővesszük az okostelefonunkat és az Iránytű nevű alkalmazással mindent megtalálhatunk két perc alatt. A Vodafone Iránytű szolgáltatást mutatott be, amely a Layar nevű augmented reality alkalmazáson fut.

Megmutatja a pénzváltót, a színpad következő programját
Megmutatja a pénzváltót, a színpad következő programját

Az augmented reality, vagyis kiterjesztett valóság a sima valóság és a virtuális valóság összeolvadásából keletkezik. A magunk elé tartott mobil kijelzőjén láthatjuk, hogy merre vannak a színpadok, sörözők, borozók, ATM-ek, elsősegélypontok, vécék. A telefon gps segítségével állapítja meg a felhasználó helyét, azt is, hogy merre fordul, merre indul, így a Google Mapsen elnavigálja a keresett helyre a felhasználót. Az alkalmazás programfüzet is egyben, mert a színpadokra kattintva lekérhető a program, vagy akár a fellépő együttesek mobilra optimalizált profilját is meg lehet nézni.

A szolgáltatás bármilyen androidos telefonon fut, illetve iPhone-ra is letölthető. Használatához a Layar alkalmazást kell letölteni az Android Marketról, illetve az AppSotre-ból. Az Iránytű a Szigeten árult androidos mobilon, a Vodafone 845-ön is fut. Ez az egyik mobil a három közül, amit meg lehet vásárolni a hetijeggyel rendelkezőknek. A mobiltársaság ugyanis telefont ad a hetijegyhez, illetve a legolcsóbbat ingyen adja, a másik kettőért pedig fizetni kell.