Tönkrehalkították a VHK-t a zajszint miatt

2010.08.15. 15:21
Az Index fesztiválblogja

"Tegnap este legyalázták a VHK-t! – írta a zenekarhoz közel álló feldühödött olvasó az éjjeli VHK-koncertről az Indexnek. – Három szám után lehúzták a hangot, fóliával letakarták a keverőt, és megfenyegették a hangmérnököt is, hogy péppé verik, ha hangot ad!" Az Index is meglepődött a helyszínen, hogy Grandpierre Attilából semmit nem lehetett hallani, és leginkább egy halk instrumentális koncerthez hasonlított a fellépés.

A drámai leírás elolvasása után felhívtuk Grandpierre Attilát, a VHK énekesét, aki megerősítette, hogy "kihúzták a cuccot, se szó, se beszéd, a keverőpultot áramtalanították. Ének nem volt. Nem egy kulturált elintézési mód ez". Az énekes szerint megvadult a háromezer ember, többekben az erőszak gondolata is felmerült.

"Az A38 színpad emberei jól dolgoztak, de a szigetesek az együttműködés helyett az egész koncertet lehúzták" – mondta elkeseredetten Grandpierre, akivel összesen egyszer történt meg hasonló, szintén a Szigeten, néhány évvel ezelőtt, amikor a Csodaszarvassal léptek fel. Grandpierre olyat is hallott, hogy "Nina Hagen hangosítását is le akarták venni nagydarab kidobóemberek", de ezt nem erősítette meg senki, se neki, se nekünk.

Ezzel szemben olyan információkat kaptunk, hogy nem volt dráma, kicsit hangosabb volt a színpad, elsősorban a közönség miatt. A szigetesek jöttek, ellenőríztek, megkérték a színpadmestert, hogy tekerjék le.

A beszámolók nem egyeznek abban sem, volt-e ráadás. Az egyik fél szerint igen, a másik szerint nem. "Az utolsó előtti számra visszaadták a hangot, de annak a végén lekergették a zenekart a színpadról, és a színpadmester közölte velük, hogy most azonnal pakoljanak és húzzanak ki a területről" – írta olvasónk. Maga Grandpierre ilyen durva hangnemre nem emlékszik, de fent volt a színpadon, nem látott és hallott mindent.

A Szigeten évek óta az egyik legérzékenyebb kérdés a zajszint túllépése. "A külső zajszakértő jelezte, hogy bizonyos túllépés történt az A38-Wan2 színpad irányából, ezután a belső zakértők megvizsgálták, és lehúzták a színpad hangosítását" – árulta el megkeresésünkre Marinka Csaba, a Sziget sajtószóvivője. A külső zajszakértők folyamatosan mérnek kívülről, és mivel csak az irányt tudták meghatározni, a legkönnyebb utat választották azzal, hogy az egyik legfontosabb éjszakai színpadot kapcsolták le. Később ezt korrigálták a nézők felháborodása miatt, azzal, hogy a VHK-koncert hangosítását visszaállították és a többi helyszínből is visszavettek kicsit. A külső és belső zajbrigádok folyamatosan dolgoznak a Sziget fesztivál alatt, hogy ne lépjék át az előírt hangerőt.