Kutyaharapást szőrével?

2010.08.16. 00:25
Az Index fesztiválblogja
Borra sör meggyötör? Tényleg gyorsabban be lehet rúgni a fénytől? Mi igaz a vodkás tampon mítoszából? Miért ráz meg a fesztiválsör, amikor először belekortyolunk? Sorozatunkban a Sziget minden napján utánajárunk egy alkohollegendának.

A másnaposság elleni holtbiztos receptek legalább olyan elterjedtek, mint a tuti alternatív berúgási módszerek és koktélok. A macskajajt leküzdő módszerek a nyers tojással kevert paradicsomlevestől a pezsgőtabletta-túladagolásig terjednek, és persze ott van az örökzöld népi megfigyelés is: kutyaharapást szőrével, vagyis a másnaposságra rá kell inni. Ami sajnos csak egy újabb, élettani alap nélküli alkohollegenda.

Kiszáradva, megmérgezve

A másnaposság tünetei jól ismertek – szájszárazság, émelygés, szomjúság, fejfájás, zaj- és fényérzékenység, kézremegés –, és azt is tudjuk, hogy a macskajaj súlyossága függ az elfogyasztott alkohol minőségétől, mennyiségétől és persze attól, hogy az italozó szervezete mennyire érzékeny.

Mégis akadnak még sötét foltok a tünetegyüttes kutatásában, főleg az homályos, hogy mi történik az agyban másnap. Idén májusban a Southamptoni Egyetem tudósai egy lépéssel közelebb jutottak a válaszhoz felfedezték, hogy a neuropeptid nevű, az idegrendszerben jeleket továbbító molekulák is részt vesz a szimptómák kialakulásában. A kutatók fonalférgeken vizsgálták az agy reakcióit az alkoholmérgezésre, és arra jutottak, hogy hosszabb alkoholfogyasztás után az agy hozzászokik egy bizonyos mérgezettségi szinthez, de ha megszűnik az alkohol utánpótlása és az elkezd kiürülni a szervezetből, kisebb elvonási tünetek jelentkeznek.

raszta2 17

Tény, hogy a tünetek általában akkor a legsúlyosabbak, amikor már egyáltalán nincs alkohol a szervezetben, de a tudomány mai állása szerint a másnaposságnak elsősorban nem idegrendszeri, hanem inkább emésztőrendszerei okai vannak. Az alkoholos italokban levő etanol a májban acetaldehiddé, az pedig később ecetsavvá alakul. Mindkettő mérgező vegyület, a tünetek nagy részét az acetaldehid okozza.

A másik jelentős ok a dehidratáció, vagyis a szesz okozta kiszáradás. Az alkohol gátolja az antidiuretikus hormon felszabadulását, aminek az volna a szerepe, hogy a vizeletből visszajuttassa a víz egy részét a vérbe. Így a vizelet mennyisége nő, a szervezet kiszárad, és jön a szájszárazság meg a hasogató fejfájás. Az émelygés és a hányinger oka pedig az alkohol gyomorra gyakorolt, közvetlen mérgező hatása.

A tüneteket fokozza a kialvatlanság, a nem megfelelő táplálkozás (különösen rossz, ha éhgyomorra iszunk), egyes kutatások szerint pedig a hangos zene hallgatása is. A fesztiválokon még azt kell észben tartani, hogy a meleg és az izzadás is hozzájárul a kiszáradáshoz.

Víz, víz, víz

„A másnaposság legbiztosabb kezelése egy művesekezelés lenne, mert a toxikus anyagcseretermékeket így lehet a leggyorsabban kihajtani, de gondolom senki nem feküdne szívesen be hozzánk azért, hogy egy dialízískannát tegyünk a nyaki fővénájába. Arról nem is beszélve, hogy egy ilyen kezelés ára nagyjából ötvenezer forint” – mondja Zacher Gábor, a Péterfy Sándor Utcai Kórház toxikológiaosztályának vezetője. „Marad tehát az otthoni kezelés, amire a sima víz a legjobb. Alkoholt inni másnaposságra hülyeség.”

viz

A kutyaharapást tehát nem lőrével kell gyógyítani, hanem azzal, hogy hígítjuk a mérget a szervezetünkben és megelőzzük a kiszáradást. Akkor teszünk a legjobbat magunkkal, ha még részegen, lefekvés előtt ledöntünk fél liter vizet, és másnap reggel újabb fél literrel indítunk. A víz mellett sokan a gyümölcslére esküsznek, mert a fruktóz megkönnyíti az alkohol feldolgozását a szervezetben és az esetlegesen lecsökkent vércukorszintet is helyrerántja. Az alkohol viszont éppen hogy ront a másnaposságon, elnyújtja.

A fejfájásra nem jó pirintartalmú gyógyszereket szedni, mert azok ingerlik a gyomor nyálkahártyáját. A kávé vagy az erős tea sem jó ötlet, mert a koffein fokozza a gyomorégést, és a csersav sem barátja a gyomornyálkahártyának. A háborgó gyomor megnyugvását egy jó savkötő gyógyszerrel lehet siettetni, és bár az étvágytalanság is a másnaposság egyik tünete, egy könnyű ebéd csodákra képes. Végül ne becsüljük le egy frissítő zuhany (lehetőleg hideg- és melegvizet váltogatva, hogy serkentsük a keringésünket) és a friss levegő erejét. És persze a kiadós alvásét – nincs rosszabb annál, mint amikor másnaposan, pár óra alvás után fel kell kelni és dolgozni menni.

[A sorozat előző részei:
Alkohollegendák I. – Tényleg gyorsabban berúgsz a fénytől?
Alkohollegendák II. – Melegben gyorsan berúgok, de kitáncolom
Alkohollegendák III. – Vodkás tampon fenékbe, tömény a szembe
Alkohollegendák IV. – Miért kapunk áramütést a szigetes sörtől?
Alkohollegendák V. – Borra sör meggyötör?
Alkohollegendák VI. – Részegnek lenni színjózanon]