Nem számít, honnan jössz, csak jó legyél

2010.08.20. 23:26
Az Index fesztiválblogja

Az ötödik lengyel OFF fesztivál koncertfelhozatala hallatán Európa-szerte egyre több zenerajongó kapta fel a fejét. A Katowicében megrendezett, egyre sikeresebb esemény PR-felelőse, Jarek Szubrecht mesélt a fesztivál történetéről, a szervezők kompromisszummentes hozzáállásáról, illetve arról, hogy a keleti régió országai miért nem kíváncsiak egymás zenei színterére. Az OFF fesztivált még a Sziget előtt rendezték.

Mondj valamit az OFF fesztivál történetéről, hogy kezdődött az egész?

A fesztivál története valamivel több mint öt évre nyúlik vissza, az egész a dél-lengyelországi Myslowicében kezdődött. Artur Rojek kreatív igazgató fejéből pattant ki az ötlet, ő egyébként a lengyel alternatív zenei színtér egyik fontos alakja, mellesleg a Myslovitz nevű zenekar vezetője, és mivel nagy lokálpatrióta egy pillanatig sem volt kérdéses, hogy hol lesz a helyszín. Ami később egyébként mégis a közeli Katowicébe került át. 2006-ban volt az első OFF, aminek a programfüzetében még csak 40 zenekar szerepelt, ha jól emlékszem. Azoknak a nagy része is lengyel előadó volt. Mindössze néhány külföldi zenekar lépett fel akkor, nem túl nagy nevek (pl. a Sofa Surfers), de a szervezésben részt vevő emberek között már akkor is íratlan szabály volt, hogy a jövőben is a tehetséget, az aktualitást tartjuk szem előtt, azokat a bandákat, akiket mi tehetségesnek, izgalmasnak tartunk. Nem pedig a nagy neveket, akik esetleg borzalmasak zeneileg, de mégis nagy közönséget vonzanak. Szóval innen indult az egész, és nagyon nehéz volt, mert tudtuk, hogy annak a fajta zenének, amit mi szeretünk nincs nagy közönsége Lengyelországban.

Fucked Up 2009-ben az OFF fesztiválon
Fucked Up 2009-ben az OFF fesztiválon

Miért pont OFF lett a neve?

Ebben a hárombetűs szóban benne van az egész fesztivál ideológiája. Hogy egy kicsit le szeretnénk térni a megszokott útról; az off szó a mi esetünkben annyit jelent, hogy minden, ami nem mainstream. Nálunk nem számít, hogy egy adott együttes hány éve létezik, hány albumot adott ki. Ha szerintünk friss, izgalmas zenét játszik, akkor helye van a fesztiválunkon. Persze vannak nevek, akik régi nagy kedvenceink, és nagyon sok alternatív fesztivál szervezőinek az álma megszerezni őket, idén pl. ilyen a Flaming Lips vagy a Fall. De ez csak egy-két igazi nagy név, akik több embert vonzhatnak, amit mi azért is jónak tartunk, mert a közönség, ha már ott van, megismeri a fiatal, feltörekvő zenekarokat is.

Nem tartottatok attól, hogy a kompromisszummentes hozzáállásnak óriási bukás lesz a vége?

Nagyon tartottunk tőle, fel is voltunk rá készülve. A tavalyi fesztiválon már több, ebben a stílusban világszerte is ismert zenekar lépett fel, például a Spiritualized, a Wire vagy a National, művészi értelemben óriási siker volt, anyagilag nem, mert nem volt olyan sok ember, mint idén.

Hányan voltak tavaly, hányan voltak idén?

Tavaly hatezer látogató volt a napi átlag, idén tizenegyezer, ami majdnem a duplája. A látogatók számának megugrásában az is nagy szerepet játszott, hogy idén sikerült az eddigi legjobb felhozatalt összehoznunk, és egyre több lengyel fiatal figyel fel ránk. Úgy néz ki, lassan megtérülni látszik a többéves munkánk, már komoly konkurenciát jelentünk sok nyugat-európai alternatív fesztiválnak is. Erős zenei felhozatalt nyújtunk kevés pénzért.

Monotonix 2009-ben az OFF fesztiválon
Monotonix 2009-ben az OFF fesztiválon

Mikor eszméltetek rá először, hogy az OFF is kezd egyre komolyabb helyen szerepelni az európai fesztiválok listáján?

A tavalyi után. Mindig tudtuk, hogy jó irányba haladunk, és a koncertfelhozatalra rá is tettünk egy lapáttal, ahogy azt az imént említettem, ráadásul a külföldi fesztiválokkal ellentétben mi nem emeljük a jegyárakat. Azt szeretnénk, hogy minden évben egyre jobb legyen ez az esemény, de azt nem feltétlenül, hogy sokkal nagyobb legyen. Nem akarunk 50 ezer fős óriás fesztivál lenni, ahol több kilométert kell gyalogolni a színpadok között. Úgy szeretjük, ahogy most van.

A jegyáraitok barátiak. Idén a háromnapos jegy mindössze 120 zlotyba került (forintba átszámolva valamennyivel több mint 8000 Ft), szinte hihetetlen, hogy ezért az összegért olyan együtteseket lehetett látni, mint a Flaming Lips, Dinosaur Jr.,The Fall, Tindersticks, The Raveonettes, The Horrors, A Place To Bury Strangers, Mew, Art Brut és még sokan mások.

Természetesen a szponzorokon is nagyon sok múlik, ez mindenütt így van, ugyanakkor nagyon fontosnak tartom Katowice városa és a fesztivál közötti erős kötődést és együttműködést. Nagyon sok támogatást kapunk magától a várostól. Katowice a legtöbb lengyel szemében egy barátságtalan ipari város, nem sokan jönnek ide nyaralni, vakációzni. A fesztivál viszont nagyon jót tett, ráadásul találtunk egy idilli helyszínt, egy tiszta, erdő melletti részt, ahol mindenki jól érzi magát.

Idilli helyszín ide vagy oda, azért olyat még egy fesztiválon sem tapasztaltam, hogy nem vihetek semmiféle italt magammal a koncert helyszínére. Az OFF egész területén csak egy elkerített helyszínen fogyaszthattak italt a fesztivál látogatói, ráadásul csak sör volt. Miért ez a nagy szigor?

Ezért nagyon sokat kapunk a fejünkre, én is nevetségesnek tartom, de van Lengyelországban egy törvény, amivel a focihuliganizmus további elburjánzását szerették volna megakadályozni a politikusok. Ez pedig arra vonatkozik, hogy a nagy szabadtéri rendezvényeken tilos az alkoholfogyasztás. Nagyon durva dolgok történtek itt régebben a focimeccsek alatt, de ezzel a törvénnyel az a baj, hogy nem különbözteti meg a focihuligánokat a koncertekre járó békés emberektől. Viszont a szabály az szabály, sajnos be kell tartanunk.

Az idei fellépők közül kik voltak a személyes kedvenceid?

A Flaming Lips, amelyet a világ egyik legzseniálisabb bandájának tartok, és annak is örültem, hogy a Fall is itt volt, ugyanis nem sokat játszanak Anglián kívül. Mark E. Smith is igencsak barátságtalan ember hírében áll, de nekünk semmi gondunk nem volt vele, kedves volt, öröm vele dolgozni.

A Flaming Lips élőben
A Flaming Lips élőben

Volt előadó, aki elégedetlen volt valamivel, pl. a szervezéssel, technikai feltételekkel?

Egyetlen példát sem tudnék mondani. Az az igazság, hogy mi kerüljük a nagy sztárokat, akiknek általában nagy az egójuk, és hisztiznek minden miatt. Itt nincs helye a nagy egóknak, ezért nincsenek is problémák. Kisebb technikai gondok persze adódnak, de hát ez minden fesztivál velejárója.

Mit gondolsz a magyar fesztiválokról? Milyen magyar fesztiválról hallottál?

A Szigetről nagyon sok jót hallottam már természetesen, de még soha nem jártam ott. Pontosabban egyszer régen voltam azon a szigeten egy görbe este után, de az valami night club szerű hely volt.

Hogy lehet bejutni a fesztiválra fellépőként? Van-e esély például egy magyar együttes számára is?

Az a baj ezzel a régióval, amibe Magyarország, Csehország, Szlovákia és Lengyelország tartozik, hogy nem nagyon ismerjük egymás zenekarait, nem követjük, mi történik a másik ország zenei terén. Szerintem te is jobban tudod, mi történik Skandináviában színtéren, mint például Lengyelországban, ahogy én is jobban tudom ezt.

A fesztivál helyszíne
A fesztivál helyszíne

Igazad van. Megnéztem jó pár lengyel zenekart a fesztiválon, ügyesek voltak, jól játszottak, zeneileg is tetszett néhány, de nem éreztem kényszert, hogy ha hazaérek, beszerezzem az albumaikat. És ez valószínűleg rád is igaz lenne, ha Magyarországon magyar zenekarokat látnál. Szerinted ez miért van?

Talán azért, mert az 1989 előtti években ezek az országok valamilyen szinten rá voltak kényszerítve, hogy jó viszonyban legyenek egymással, barátok legyenek, utána viszont hirtelen jött a nagy szabadság, mindenki ment tovább a maga útján, próbált boldogulni, ahogy tud, hosszú bezártság után körülnézni a nagyvilágban, és már nem nagyon figyelt úgy a másikra, mint régebben. Egészséges útkeresésbe kezdett ez a régió, minden ország a saját útját kezdte járni. Szerintem el kell múlnia egy kis időnek, hogy újra felfedezzük egymást.

Van valami jelentkezési lehetőség, vagy ti választjátok ki a bandákat?

Nincs, mi választunk. Ugyanakkor a zenekarok nyugodtan küldhetnek e-mailt, linkeket, semmi gond nincs ezzel, sőt örülünk is neki, ha újakat ajánlanak a figyelmünkbe. Nem kell nagyon ismertnek lennie egy zenekarnak, hogy felléphessen itt, csak meg kell felelnie bizonyos művészeti követelményeknek. Ha valaki jó, akkor az egyáltalán nem számít, milyen országból való.