Itt lehet metálvillázni a fesztiválszezonban

2011.06.02. 13:29 Módosítva: 2011.06.02. 15:19
Az Index fesztiválblogja

Magyarország fesztiválország. Valamiért ellenállhatatlan vágyat érzünk, hogy tűző napsütésben, vagy fülledt éjszakákon izzadt, sörszagú testek között dülöngéljünk egy dübörgő zenére. A fesztiválok az élő zenéről szólnak, így a magyar szervezők orientálódnak, legfőképpen a rock és a metál felé. Lényegesen több lehetősége van annak, aki rockzenére akar kiabálni, mint aki indie-t, vagy popot, vagy akármi mást hallgat. Ezeket a lehetőségeket vesszük most végig, de persze a teljesség igénye nélkül. Magyarán: aki a kedvenc blackmetal-zenekarát nem találja a felsorolásban, az nem direkt van.

paradise lost 06

Általánosságban elmondhatjuk, hogy a meghívottak a metálzene középvonalából kerülnek ki, de mivel jelenleg a stílusnak (a nagy öregeken kívül) nincsenek kiemelten népszerű zenekarai, így nem csoda, hogy a kisebb közönséget vonzó, de együtt már kellően hatékony együttesek mellett döntenek a szervezők. Az alábbi sorrend nem időrendi. Először a konkrétan rockra szakosodott fesztiválokat nézzük meg, egy-egy húzónevet pedig illusztrálunk is, kedvcsinálásképpen.

Itt van mindjárt a pénteken induló MetalfestOpenAirHungary, ami egy nemzetközi brand magyar megfelelője. Szomszédos vagy kicsit távolabbi országokban a magyarral szinte teljesen egyező fellépőgárdával, és névvel rendeznek meg további Metalfesteket, de nekünk most a magyar a fontos, ahová ilyen fellépőket hívtak idén (vigyázat hosszú lesz!): Kreator, Cradle Of Filth, Arch Enemy, Sabaton, Wintersun, Saxon, Rage, Stormwitch, Kataklysm, Primordial, Equilibrium, Misery Index, Vicious Rumors, While Heaven Wept, Astral Doors, Skyforger, Krisiun, Suicidal Angels, Alcest, Thulcandra, Abigail Williams, Graveworm, Christian Epidemic, Stonehenge, Bloody Roots, Visions Of Atlantis, Milking The Goatmachine, Wisdom, Demonlord, CasketGarden, Damned Spirits' Dance, Tesstimony, Bornholm, Magma Rise, Vanderbuyst, Iskald, Serenity, E-Force, Midnattsól, Diabulus in Musica, Lanfear, Virrasztók, Kerecsensólyom, Chromnology, Sicitur Adastra, Csejtey, VelvetSeal, Crimes Of Passion, Thunderbolt, EGO, Sanatorium, Craniotomy, Devastating Enemy, Ideas, Partyzan, Thornwill, Spirititual Ravisment,  Kistvaen, Rising Dream, Tirana Rockers, Twister, Invader, Superheroes. A feldolgozást segítendő elmondjuk, hogy közülük az első négy talán a legnagyobb durranás, de az összes többi kultikus, vagy majdnem kultikus metálzenekar. A magyarok közül érdemes kiemelni az ezredforduló hazai progmetál virágzásának legnépszerűbbike, a Stonehenge visszatérő fellépését. A zenekar hosszú szünet után kiemelt műsorsávban koncertezik újra, a 10 éves évfordulót ünneplő, eleddig egyetlen Stonehenge-lemez, az Angelo Slautante dalaival és új számokkal. Mást nem emelünk ki, és nem is linkelünk, a web2 határtalan lehetőségeinek hála bárki két kattintással kaphat róluk infot.

A pécsi Rockmaraton (2011.07.04 - 2011.07.10.) ennél kissé szűkösebb nemzetközi gárdával büszkélkedhet. Nem először, és nem utoljára jön a vérbeli hardcore legenda, az Agnostic Front, és a hozzá testvéri szálakkal kötődő, szintén keményvonalas Madball. A numetal hullámból ittragadt, de latin-amerikai gyökerekkel rendelkező Ill Nino is fellép, ahogy a svéd metálzene alapzenekara a Dark Tranquillity. A punk rockerek a Total Chaosnak örülhetnek, a grind metal hívei a Napalm Death-nek, a folkmetálosok pedig az Eluveitie csujjogatós dallamainak. A további fellépők ki vannak terítve a feszt bejelentkező lapján, el lehet szemezgetni, nekünk az élőhalott állapotban lévő Akela neve feltűnő, így velük kedveskedünk:

A várpalotai PannoniaFesztivál (2011.06.09 - 2011.06.13.) az elmúlt években azzal tűnt ki a sorból, hogy alacsony jegyárak mellett, de kizárólag magyar fellépőkkel dolgozott. A fesztivál meredek fejlődés után eljutott most oda, hogy külföldi zenekart is meghívjon. A glam rock legenda, a Twisted Sister már járt Magyarországon, és bár friss lemez nincs, nekik nem is kell egy tartalmasabb turnéhoz, az életmű magáért beszél. Aki a név alapján nem tudja hova tenni a dolgot, annak csak a következő dalt kell hallania, és máris képben lesz:

A szokásosan fesztiválszezon végére időzített székesfehérvári Fezen (2011.08.04 - 2011.08.06.) most korábban lesz, ami nem csoda, hiszen legutóbbi is tönkretette a szeptemberi rossz idő. A külföldi fellépők közül említést érdemel a true szimfometál Rhapsody Of Fire (korábban csak Rhapsody), a Téglás Zoli révén magyar kapcsolattal ellátott Ignite és Richie Kotzen, aki kiváló hangú bluesénekes, és tehetséges gitáros egyben. A Fezen igazi ásza viszont a Dream Theater, akik nemrégiben karrierjük legnagyobb próbatételén estek át, hiszen otthagyta a zenekart az alapító, dalszerző, mindenes Mike Portnoy. A maradék tagok azonban nem állították le a működést, és új dobost kerestek, aki végül Mike Mangini lett. A zenész eddig olyan zenekarokban játszott, leginkább kisegítőként, mint az Annihilator vagy az Extreme, de ő dobolt Steve Vai, sőt, a Dream Theater-énekes James Labrie lemezein is, magyarán nem érdemtelenül került ide. A próbatétel természetesen az első turné, aminek keretében Magyarországra is eljutnak.

A FeketeZaj (2011.08.04 - 2011.08.06.) fesztiválon leginkább az underground egyik autentikus megnyilvánulásáról lesz szó. A Mátra üdítően friss környezetében megrendezett fesztivál harmadik évét éli, és most is csemegéket tartogat. Jön a brit Leafblead és a korábban black metalt megjárt, manapság pedig film nélküli filmzenéket gyártó trip-hopos Ulver. A külföldi meghívottak közül a tárgykörhöz leginkább a Woven Hand tartozik, akik koncertjükön még a lassú, kategóriákon túlmutató számaikkal is képesek elképesztő energiákat elszabadítani. A 16 Horsepower karakteres frontembere Eugene Edwards minden alkalommal képes magával ragadni a magyar közönséget, így nem véletlen, hogy újra hozzánk érkeznek, és ez alkalommal nem a Muzsikással együtt lépnek fel.

Az idei Volt (2011.06.29 - 2011.07.02.) a magyar uniós elnökség egyik záró rendezvénye. Ennek köszönhetően Sopronba minden eddiginél nagyobb merítéssel vannak jelen a külföldi fellépők. Sajnos a terület szűkös, így igazán nagy durranás nem került a névsorba, de még így is lehet miből válogatni. Kisebb fajta csoda, hogy a My Chemical Romance nem jutott még el hozzánk az utóbbi években, hiszen karrierjük a lehető legmagasabbra ívelt, így simán belefért volna mondjuk egy Sziget-fellépés, de a Volt előzött. A többiek inkább visszatérők, így a Monster Magnet sem először jön Magyarországra, ahogy a Pendulum és a Thirty Seconds To Mars sem. Az igazi nagy eseményt azonban nem ők jelentik, hanem a Primus, akiket a kétezres évek elején még azt hihettük, hogy soha nem láthatunk, de az akkori feloszlás nem volt hosszú életű. Elviekben a zenekar új lemezre is készül, szóval a koncert erre is felkészít. És hogy mégis milyen zenekar a Primus? Nehéz ügy, hiszen egy időben még a Winampban is külön stílusként szerepelt a nevük. Az alábbi video hátha segít (fontos: az nyitótémát nem a Korntól lopták, hanem fordítva).

A tokaji Hegyalja (2011.07.13 - 2011.07.17.) szervezői egy ideig tagadták, hogy az övék rockfesztivál, sőt, az előző évi felhozatalt kissé ki is herélték keményzene tekintetében, de idén belehúznak, és a Scooter meg a Kosheen mellé olyan izmos gárdát gyűjtöttek össze, ami a Rockmaraton, vagy a Metalfest fellépőivel vetekszik. Egyet a végén kiemelünk, de az egyszeri rockernek elég a felsorolás: Slayer, Pennywise, Guano Apes, Amorphis, Airbourne, Parkway Drive, Deicide, Belphegor, Korpiklaani, Raunchy, Heaven Shall Burn. Akik viszont azóta nem jutottak el hozzánk, amióta a gödöllői trafós koncertjük után befutottak, az a Mastodon. Azt nem mondhatjuk, hogy a közönségsiker egetverő lenne, de a zenekar olyan drága lett, hogy klubkoncertre, vagy a Pecsába nem éri meg elhozni, egy fesztivál viszont más terep. Az új lemezre készülő progmetál zenekar így végre többeknek bemutatkozhat nálunk, és bár a koncertjeik a kacifántos új dalok miatt nem éppen tökéletesek, mégis nagy élmény őket látni.

Az idei Szigeten (2011.08.10 - 2011.08.15.) a rockzene nagyszínpadot kap, ami több változást hoz maga után. Mivel nem sátorban lesz a zúzás, így a program is rövidül, és a Nagyszínpaddal párhuzamosan futnak a koncertek, magyarán 11-ig be kell fejeződnie a műsornak. Ez azt is jelenti, hogy kevesebb magyar zenekar lép fel, hiszen az éjszakába nem lehet továbbnyújtani a bulit. A nagyszínpad státusz azt is jelenti, hogy lesznek nevesebb fellépők, nem csak a középvonal. A Sziget fő színpadán komolyabb rock vonatkozása csak a Rise Againstnek van, így mi inkább az új nagyszínpaddal foglalkozunk, ahova eddig olyan neveket kötöttek le, akik amúgy sokszor járnak Magyarországon: Motörhead, Within Temptation, Helloween, Sonata Arctica és vannak olyanok, akik viszont egyáltalán nem gyakran, sőt egyáltalán: Judas Priest, Lostprophets. A színpad legjobb fellépője azonban valószínűleg a művészmetál Deftones lesz, akik rendesen felszívták magukat, amióta kómába került az alapító basszusgitárosuk. Továbbra sem a nagyközönség zenéjét játsszák, de olyan bomba formában vannak, ami mellett nehéz szó nélkül elmenni.

Cikkünk második részében olyan zenekarokat fogunk ajánlani, amiben nincs ennyi (metálosra torzított) gitár.