Csak kártyával lehet fizetni a Szigeten

2011.06.22. 09:28
Az Index fesztiválblogja

Aktuális

 
A fesztiválról
Sziget 2011-ben is! Mert a Sziget Fesztivál 2011 vitán felül Európa egyik, ha nem legütősebb fesztiválja és a százezres látogatószám, a világsztárok java igen komoly meggyőzőerő, sőt ómen, hogy a Sziget 2011-ben ismét a kontinens legjobb bulija lesz! Ha össze kellene foglalni a fesztivál lényegét, akkor az egy mondat lenne: A Szigeten minden van! ...Nehéz elfogulatlanul írni róla, hiszen a rendezvény már 1996-óta "kötelező" minden nyáron , de gyaníthatóan sokan egyetértenek, ha az 1993 óta minden évben megrendezett fesztivált a nyarak meghatározó eseményének kiáltjuk ki. Újabb nemzetközi szakmai elismerést zsebelhetett be kedvenc fesztiválunk, a Sziget. Mint tudjuk, nemrég a European Festival Awards a tíz legjobb nagyfesztivál közé sorolta a budapesti bulit. Most a The Independent szakújságírója - időrendi sorrendbe szedve a fesztiválokat - az öt legjobb európai zenei rendezvény között említi a Szigetet. A szerző Európa legnagyobb szabadtéri könnyűzenei rendezvényének nevezi a Szigetet, ahol lenyűgöző környezetben zajlanak a programok egy héten keresztül, éjjel-nappal. Az újságíró szerint a tavaly 380 ezres közönséget vonzó fesztivál nemcsak méreteit tekintve emelkedik ki a mezőnyből, hanem a zenei és egyéb kulturális programok változatosságát tekintve is egyértelműen Európa élvonalához tartozik.
Tovább »
 

A Sziget Szervezőiroda nyári fesztiváljain a hivatalos fizetőeszköz az idei évtől a Fesztiválkártya. A Sziget Iroda és a Metapay készpénzmentes, érintésnélküli kártyával működő rendszerével, kísérleti jelleggel már tavaly találkozhattunk a fesztiválokon.

A Fesztiválkártya a szervezők szerint sikerrel debütált idén a Budai Gourmet rendezvényen. A látogatók közt végzett kutatás szerint a kártyahasználók 80%-a kényelmesebbnek és gyorsabbnak ítélte a kártyás fizetést a készpénzesnél. A VOLT-on, a Heineken Balaton Soundon és a Szigeten is egyaránt használható lesz. Egy Fesztiválkártya érvényes mind a 3 fesztiválon, azonban az egyenlegek nem átvihetőek egyik fesztiválról a másikra. Tehát, például a VOLT-on használt kártyán maradó pénzt, a Heineken Balaton Soundon nem lehet felhasználni, ezért fontos visszaváltani a kártyán maradó egyenleget, minden fesztivál végeztével, viszont a kártya – újra feltöltve ismét használható.

Miért jó?

A Sziget által kiadott közlemény szerint a kártya azért jó, mert gyors, gördülékenyebb kiszolgálást tesz lehetővé, fizetéskor csupán hozzá kell érinteni a kártyaolvasó terminálhoz. Egy fizetés 2 másodpercet vesz igénybe. Kényelmes és higiénikus, mert a sok visszajáró apró, az elázott vagy elszakadt papírpénz sem okoz több kényelmetlenséget. Biztonságos, hiszen nem kell állandóan a pénztárcát és az összes készpénzt maguknál hordaniuk. A kártya elvesztése esetén (amennyiben előzetesen regisztrált) a tulajdonos pillanatokon belül letilthatja a kártyáját, a letiltás pillanatában a kártyán lévő egyenlegét pedig egy új kártyára átírathatja.

Miért rossz?

A kártya működési feltételeiben azonban benne rejlik a lehetőség, hogy a vendégek nagy része elfelejti visszaváltani az egységeit. Kevésbé érthető az a feltétel, hogy bár mindhárom fesztiválra érvényes, összegeket mégsem lehet átvinni a másik fesztiválra. Az sem túl szerencsés, hogy a kártyák könnyen összekeverhetőek, hiszen egyformán néznek ki. A tavalyi Soundon a VIP-ben már ezzel lehetett csak fizetni, akkor forgattuk ezt a videót a kártyáról. Tavaly kiderült az is, hogy a pultosok nem örülnek az újításnak, mert jóval kevesebb borravalót kapnak a kártyás rendszerben.

"A szisztéma igazi lényegét azonnal átláttam, majd később, az este a gyakorlatban is szemléltettem: a vásárlók jelentős részének akár ezresek is maradnak a kártyáján, amit persze visszaválthatnának a kijáratnál, de mivel gasztroeseményen vannak, részegek, és így elfelejtik" - írja a kártyát a Budai Gourmet-n kipróbált szerző. Hátrányos az  is, hogy bankkártyás feltöltés esetében 100 forint kényelmi díjat számítanak fel.

Minden fesztiválra látogató a belépéskor, a karszalagjával együtt kapja meg az első, ingyenes kártyáját. A kártya egyenlegét bármelyik feltöltő ponton készpénzzel vagy akár bankkártyával is fel lehet tölteni, tetszés szerinti forint összeggel. Az aktuális egyenleget minden tranzakció után automatikusan kiírja a fizető terminál, de igény esetén a kereskedőknél kihelyezett kártya terminálokon, a tranzakció előtt is könnyen lehet ellenőrizni, hogy van-e elegendő pénzünk a kártyánkon.

A kártya a regisztráció nélkül is használható fizetésre, de a regisztráció ajánlott, hiszen kizárólag az előzetesen regisztrált kártyák tilthatóak le, illetve csak a regisztrált kártyákon megmaradt egyenleget lehet az új kártyára átvezettetni. Mivel a Fesztiválkártya a kizárólagos fizetőeszköze a Sziget nyári fesztiváljainak, így a helyszínen a kereskedőknek nem áll módjukban készpénzt elfogadni. Az utolsó pont, ahol még készpénzzel lehet fizetni, azok a jegypénztárak lesznek. A Fesztiválkártya egyenlege az adott fesztivál zárása után kb. fél napig – tehát a kiköltözés napján 18 óráig - váltható vissza, viszont a fesztivál nyitvatartási ideje alatt bármikor ez megtehető.