Lovasi fesztiválja Orfűn az egyetlen

2011.06.26. 16:13
Az Index fesztiválblogja

Aktuális

 
A fesztiválról
A Pécs melletti Orfűn, egy festői tó partján rendezett alternatív könnyűzenei fesztiválon három nagyszínpadon és több kisszínpadon mintegy 80 zenekar lép fel. A koncertek mellett a programot főzőverseny, workshopok, filmvetítések, stand up comedy, diszkó, éjszakai túrák színesítik.
Tovább »
 

Aki kijönne, annak mondjátok, hogy remek a buli, de sajnos teltház van, jelentette be Lovasi András a szombat esti Kiscsillag koncerten a Fishing On Orfű fesztiválon. A fesztivált szervező zenész nem viccelt. A háromnapos fesztivál utolsó estéjén egy óra körül távoztunk, és épp egy tucat lány panaszkodott a bejáratnál. Nem engedték be őket.

A Panoráma kemping területén elhelyezett öt színpadon többé-kevésbé eloszlott a tömeg, a fesztivál méretét az mutatja legjobban, hogy a két nagyszínpad, hogy ne zavarják egymást, felváltva adott koncertet. Napközben békés programok voltak, pár órás fröccstúrán lehetett részt venni a fürdés mellett, bár az Aquaparkot kevesen vették igénybe, mert nem adott a fesztiváljegyhez nagy kedvezményeket. Öt körül kezdődtek a koncertek.

Emberléptékűnek harangozták be a fesztivált, és valóban: az Európa Kiadó alatt például kitárt karral négy embert értem el magam körül, és simán be tudtam sétálni a színpad előtti második sorig, ahonnan ezt a jó hangulatú koncertet még jobban élveztem. Bár óvatosan fogalmazok, mert az Európa Kiadót a szervezők az idősebb korosztálynak hívták meg. Tény, hogy decensebbek lettünk: már Unicumokat sem küldött senki az együttesnek. Menyhárt Jenőék a nyolcvanas évek punkosabb hangulatát idéző koncertet adtak. A végén a közönség kérésére a Bébi bébi te nyomorult állat-sorú Mocskos időket is meghallgathattuk, amit Menyhárt azzal vezetett fel, hogy "remélem nem követelnek, hanem találgatnak".

A Kiscsillagnál már nagy volt a tülekedés: az emelkedő nézőtér végén lévő dombról tudtam csak kényelmesen hallgatni, ahogy a fesztivál hivatalos dalát kétszer is lelkesen elénekeltetik Lovasiék a tömeggel. (A szám klipjének a forgatásán, négy éve jutott eszükbe az orfűi fesztivál ötlete). Pár általam is ismert, és a Kispálnál pörgősebb szám után (Kockacukor, Örökre szívembe zártalak és a Van-e szándék) a csütörtökön elmaradt La Fanfare en Petard is feljött vendégként a színpadra, hogy megmozgassák az amúgyis hullámzó nézőteret.

Ez egy nyugis fesztivál, és ezt nemcsak a szervezők mondják. A legizgalmasabb esemény a VIP-sátorban történt, amikor Varga Lívius meg akarta verni a zenekarát, de még ez az akciójelenet is egy homlokböködésben merült ki. Nem véletlen, hogy nem akkreditálták a Zsarumagazint.

Negyedszerre rendezte meg a Rátgéber László-Lovasi András-duó a fesztivált, a közönség számát idén maximum Hobo kedélyállapota vagy a vihar miatt elmaradó koncertek híre csökkenthette. Az utóbbiakat bepótolták az utolsó nap. "Eleinte azt hittük, mi vagyunk a legjobbak, ma már tudjuk, hogy a hely a legjobb. Köszi hely!" - mondták. Lovasi mesélte, hogy a west balkános tragédia után először úgy döntöttek, hogy 8500-nál több embert nem engednek be, de óvatosságból végül már 6500 embernél (dolgozókkal együtt számítva) teltházasnak kiáltják ki a fesztivált, és lezárják a kapukat.

Ami biztos, hogy az 55 millióból szervezett fesztivál kevésbé kereskedelmi, mint a Sziget, és innentől kezdve már csak jobb lehet. A zenei program sem maradt el más fesztiválokhoz képest: a Vad fruttiktól a Quimbyig itt voltak az MR2-kompatibilis magyar fellépők. Meg néhány külföldi is, például a Washington Dead Cats is eljött. Lovasi elmondása szerint a Tankcsapdát nem azért nem hívták meg, - ahogy mi gondoltuk - mert drága, hanem mert megegyeztek a pécsi Rockmaraton fesztivállal: "viszonylag jó együttműködésünk van velük, oda kerül ami hardrock, metal, punk, amibe jobban beleillik a Tankcsapda, a miénk pedig, ami ezen kívül van, és nem kereskedelmi rádiós popzene".

Lovasiból, aki a Budapest bár hatkor kezdődő koncertjén is fellépett, a programválogatással kapcsolatban azt sikerült még kiszednünk, hogy 13 évesen hallgatta főleg az Európa kiadót, ceruzával tekergetve vissza a szalagot, kedvenc száma neki is a Mocskos idők volt. És bár a Népi papa zenekar frontembere, Inkei Bence, éjféli fellépésükkor bejelentette, hogy Lovasi a Három férfi egy duplaágyon című számukat hallgatva elsírta magát, és így hívták meg őket a fesztiválra, valójában a fellépők nagyobb részét Kálocz Tamás választja.

Szombaton a lazább műfajoké volt a főszerep, az A38 sátorban konkrétan a melegedés mellett a tánczenéké: mi a Paso-n ugráltunk, és végeztük el a hosszabb szabadtéri fagyoskodás után az énekes, Tóth Kristóf dirigálására a kötelező guggológyakorlatokat. "Reméljük, jövőre a Nagyszínpad előtti dombon csináltathatjuk meg nehezítve ugyanezt" - felkiáltással zárta a show-t.

Úgy tűnik, Orfűn ez a fesztivál maradt az egyetlen, a tavaly jelentkező konkurencia, a Fishing On Orfűt másoló Alterego megbukott: "Először, amikor meghallottuk, hogy lesz ez a fesztivál – bár a szerződésünk szerint lehetőségünk lett volna rá, hogy megakadályozzuk - a szervezők és a bérbeadó azt mondta nekünk, hogy az Alteregónak főleg elektronikus zenei kínálata lesz. Gondoltuk, megférünk egymás mellett, de végül ugyanazokat a zenekarokat hívták meg, amiket mi, és akkor azt mondtam, hogy ez vagy óriási bukta lesz, vagy pénzmosásról van szó. Végül mindkettőnek bizonyult. Máig komoly pénzekkel tartoznak ennek-annak. Azóta sem értjük, miért tűnt ez nekik olyan jó ötletnek, hiszen például a Volt fesztivál helyszínén sem rendeznek Lesz fesztivált” – mondta Lovasi.

"Csütörtökön 5000-en érkeztek, pénteken majdnem teltház volt, szombaton már 11-kor be kellett zárnunk a kapukat"- sorolta Lovasi a számokat. Negatívumot pedig hozzánk hasonlóan csak a kísérőprogramokban vélt felfedezni: "A fröccstúra bejött, de azt hittük, a biciklis programokon többen lesznek, relatíve a hideg miatt nem voltak. És kinőttük az egyetlen sportpályát."