Babzsákokból az unióról

2011.07.01. 14:22
Az Index fesztiválblogja

A Volt második napja szikrázó napsütéssel és a meleget eleinte kellemesen enyhítő, majd lassan viharossá fokozódó széllel köszöntött be. És mivel az idei Volt az európai uniós elnökség hivatalos záróbulija is volt, egy egész napot szántunk rá, hogy feltérképezzük ezt a helyet.

A szervezők igyekeztek minden, az unióval bárhogyan összefüggésbe hozható dolgot felsorakoztatni, így az Európa Konyhától egy külön, az uniós programok számára kialakított sátortáborig.

Idén egyértelműen a babzsákokkal megtöltött Európa sátor az a hely a Volton, ahol a legjobban lehetett relaxálni és aludni. A forgalomból kissé kieső, de a Nagyszínpadtól még kellemes távolságra fekvő Európa-térség egyébként is rendkívül jó ötletnek bizonyult: a babzsákok előtti Európa-színpadon akusztikus és jazz-előadásokat lehetett hallgatni, egyszerre volt közel a bárpult és a környező erdő is, és a zaj is csak kellemes mértékben érte azt, aki nem Európáról akart előadásokat hallgatni, csak kissé megfáradt a másnaposságtól.

És persze ott vannak még azok az amatőr zenészek, akik spontán felindulásból naponta többször is örömzenélést tartottak a füvön. Az Európa Kempingbe 27 uniós tagállamból hívtak amatőr zenészeket, akik öt napra érkeztek Magyarországra, ittlétük alatt pedig magyar segítők kísérik őket mindenfelé. Mint megtudtuk, a tábor vezetői Orbán Ráchel és Szájer Fanni voltak. A nevek lehet, hogy ismerősek a politika iránt érdeklődőt választópolgároknak.

DMOHA20110630005

Elnökségi bikavér

A kempingtől pár lépésre található Európa Sátor szintén kellemes meglepetés volt, mivel naponta több témáról is tartottak nyilvános beszélgetést, és bár a közönség szinte sosem vetette szét a házat, akik eljöttek, mégis érdekes dolgokat tudhattak meg.

Ilyen volt például a szerda este megtartott elnökségi borkóstolás, ahol a magyar elnökség díszvacsorái alatt felszolgált borokat kóstolhatta a közönség. Gál Helga elnökségi sommelier körülbelül 30 főnyi közönségét arra tanította, hogyan kell szakszerűen bort kóstolni.

Ehhez két fehérbort, egy vöröset és egy tokajit mutatott be, és bár a fesztiválkörülmények közt nem tudták a profi borkóstolások színvonalát biztosítani, a közönség mégis elégedetten lötykölte öblös üvegpoharaiban a felszolgált italokat. Legalább nem műanyag sörös pohár.

IMG 7184

A közel egy órás oktatás alatt megtudhattuk, milyen hőfokra kell lehűteni egy fehérbort vagy egy pezsgőt; mitől bikavér a bikavér, és mely tájegységek használhatják ezt az elnevezést; miért öblös pohárból isszuk a bort vagy hogy milyen borhibák fordulhatnak elő. A meleg és a borok később alaposan fejbevágták a résztvevőket, akik végül szélesen vigyorogva távoztak az épp kezdődő koncertekre.

Az ingyen munka nem balekség

Másnap a programok az önkéntesség témájával folytatódtak. A délben tartott beszélgetésen az Önkéntes Központ Alapítvány alapítója, F. Tóth András és Latorcai Csaba, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium helyettes államtitkár beszélgetett arról, miért szexi önkénteskedni.

Latorcai arról beszélt: az önkénteseknél - bár Magyarország nagyon jó helyen áll az önkéntesmunkát végző országok rangsorában - mégsem tudatos döntésről van szó. "Ez egy folyamat, hogy valaki önkéntes lesz. Általában az embereknek van egy közösségi élménye, ami segít neki elindulni az úton, mert rájön, hogy másoknak segíteni jó, és csak ez után választ személyre szabott munkát."

Beszélgetőtársa szerint viszont az emberek éppen hogy konkrét témákban kezdenek először önkénteskedni, a tudatosság pedig csak később jön náluk. "Legtöbben a gyerekekkel való foglalkozást választják, aztán az állatvédelem, környezetvédelem és a szociális ellátás, majd a kultúra következik a sorban" - mondta F. Tóth.

Ezek után Latorci arról beszélt, hogy az önkéntes munkát presztízsértékűvé kell tenni, hogy minél többen vágjanak bele valamilyen feladatba. "Főleg a fiataloknál kell elérnünk, hogy ne gondolják azt: ha te ingyen munkát végzel, akkor balek vagy"-  mondta a politikus.

A gödöllői kastély mindenkinek tetszett

A következő programpont az elnökség kulisszatitkairól tartott pódiumbeszélgetés volt, ahol az elnökségi szóvivő, Bakos Piroska és Ódor Bálint, a Külügyminisztérium államtitkára válaszolt a résztvevők kérdéseire. A téma és a délutáni meleg ellenére elég szép számú közönség gyűlt össze, a helyzetet pedig csak az bonyolította némiképp, hogy a hatalmas széllökések miatt sokszor attól lehetett tartani, hogy összedől a sátor.

DMOHA20110629019

Ódor elmondta, bár nem az ő tiszte megítélni az elnökséget, az érintettek szerint kifejezetten jól teljesítettek a magyarok. Bakos Piroska arról beszélt, hogy az elnökségre érkező politikusok és diplomaták nagyon dicsérték, hogy elnökségi helyszínnek a gödöllői kastélyt választották. „Mivel ezek a diplomaták általában ugyanolyan szállodákban töltik az idejük nagy részét, örültek neki, hogy Gödöllőn kiszabadulhattak ebből a sablonosságból, és dicsérték a szervezést is” – mondta a szóvivő.

Később arról is beszélt, hogy különösen tetszett neki, amikor az Európai Központi Bank elnökéről, Jean-Claude Trichet-ről egy gödöllői látogatása során kiderült, hogy hatalmas Sissi-rajongó, és ottjártakor végigfotózta az egész kastélyt. "Jó volt látni, hogy ők is ugyanilyen emberek, mint mi" - mondta Bakos, aki az elnökség lezárulta után valószínűleg visszamegy az MTV-hez.

"Ma zárjuk az elnökséget, de ettől még van munka. Ez nem úgy megy, hogy most akkor június harmincadikával mindent befejeztünk, hanem tárgyalások lesznek még az átadás-átvétel miatt, majd jön az adminisztráció, ami után lejár az emberek szerződése. Van, akit ott tartanak a külügyben, és tőlem is már január óta kérdezgetik, hova megyek, ha véget ér ez a félév. Annyi biztos, hogy az MTV-ből én fél év fizetés nélküli szabadsággal jöttem el, és már tárgyalok velük a további sorsomról, de az is igaz, hogy kaptam már szóvivői megkeresést is."

Akárcsak szilveszterkor

A két vendég végül arról beszélt, mindketten várják már az elnökség végét. "Egyelőre csak annyit szeretnék, hogy mind a három telefonomat, a laptopokat és mindent magam mögött hagyjak, és egy nagy pihenőt tarthassak" - mondta Bakos. Ódor viszont elárulta: az elnökség végét hatalmas ünnepséggel zárják a benne résztvevők. "Olyan érzés ez, mint szilveszterkor, amikor visszaszámolunk éjfél előtt... és biztos vagyok benne, hogy ma éjfélkor, mikor lejár a tisztségünk, szintén lesz visszaszámlálás."