A brutálisaktól a hipszterekig

2011.07.04. 20:37
Az Index fesztiválblogja

Négy könnyedén elérhető nagy fesztivál is van a mostanában, nagyjából egy időben, amivel valószínűleg ez a hét a legforgalmasabb ebben a tekintetben. Aki most sem érdeklődik semmi iránt, azzal tényleg nem lehet mit kezdeni, a metáltól az elektronikán keresztül a habkönnyű popzenéig mindenhez hozzá lehet férni, innentől pedig maximum az időjárás szólhat közbe.

Rockmaraton

Július 4-10.

Pécs

Hivatalosan ugyan hétfőn kezdődik a pécsi metálfesztivál, de mivel összesen egy színpad működik, az is olyan társasággal, ahol Rudán Joe a legnagyobb név, ezért bárki bőven ráér holnap indulni Pécsre. A maga választott irányvonalán évről évre nívósabb felállást összehozó Rockmaratonon lesz idén Agnostic Front, Madball, Napalm Death is. Ez a három név egymás után valószínűleg vetélést okozhat, ezért a biztonság kedvéért szétosztották őket. Tiszteletét teszi még a göteborgi metál alapzenekara, a Dark Tranquility is, a numetal hullámból köztünk ragadt Ill Nino, és persze a magyar rőzsehajúak nagyja a Watch My Dyingtól Ossianig.

Balaton Sound

Július 7-10.

Zamárdi

A Balaton Sound ötödjére is az elektromosságra koncentrál, de ezzel semmi baj nincs, ameddig Ricardo Villalobost és Lucianot intéznek. Jön még a mindig menő Snoop Dogg, az Outkast hiphoposabbik fele Big Boi, Mika, a Hercules and Love Affair, a Portishead és természetesen ezt az évet sem ússza meg Zamárdi David Guetta nélkül. Ha még ehhez hozzátesszük a pop-dubstepben utazó Magnetic Mant vagy akár a belga Aeroplane-t, akkor a végén kijön, hogy idén akár a zene miatt is érdemes lemenni a Balaton Soundra.

Exit

Július 7-10.

Újvidék, Szerbia

A Sounddal egy időben lehet menni akár Szerbiába is, ahol megnézhetjük a világ legjobb fesztiváljai között rendszeresen előkelő helyen szereplő Exitet. A kicsit több mint tíz éve létező rendezvényt már csak a helyszín miatt is érdemes beiktatni, hiszen kevés fesztivált rendeznek meg egy erődben, de általában a fellépőkkel is sikerül nagyot dobni. A húzónevek egy része nálunk is fellép valahol (Pulp, Portishead), de az Arcade Fire-t például nálunk sehol nem találunk, és MIA is kihagyja Magyarországot, ráadásul itt Nick Cave-et a Grindermannel nézhetjük meg, és még a kisebb színpadokon is találhatunk Beirut vagy Nosaj Thing szintű neveket. A rendszeresen nagy hangsúlyt kapó elektronika idén deadmau5, a Groove Armada, James Zabiela és a Digitalism neveket tudja felmutatni többek közt.

Pohoda

Július 7-9.

Trencsén, Szlovákia

Ha a Soundra sem akarunk menni, és délre sem vágyunk, akkor ott van északon Szlovákia, ahol idén is megrendezik Közép-Európa talán leghipszterebb fesztiválját az Off mellett. Idén azért meglepően kevés olyan zenekar megy Trencsénbe, akit nem kaphatunk el idén vagy kaphattunk el az előző pár évben nálunk is. Itt is lesz Moby, Portishead, Madness, Pulp és Public Image Ltd. Innen különösen MIA és a dEUS tűnik vonzónak, na meg az, hogy a kisebb helyszíneken bele lehet botlani egy Battlesbe vagy az Imogen Heapbe is akár.