Idén is lesz Campus Fesztivál

2011.07.04. 17:37 Módosítva: 2011.07.04. 17:39
Az Index fesztiválblogja

A hagyományos nagy nyári fesztiválok (Volt, Sziget, Hegyalja és a Balaton Sound) árnyékéban évről-évre endületlenül menetel előre a debreceni Campus Fesztivál. A rendezvényt 2009 előtt még a város közelében fekvő Vekeri-tó nevű helyen rendezték, ahol igen, van egy tó is, meg egy kemping, és sok fa meg bokor (Lemmy, a Motörhead énekese pöpecnek titulálta a helyszínt), de immáron harmadik éve a szervezők beköltöztették az egész hepajt Debrecen legszebb részére, a Nagyerdőre, ahol az évek óta gyakorlatilag kihasználatlanul álló nagyerdei futballstadion és környéke ad helyet a koncerteknek és kísérőrendezvényeknek.

Parov Stelar Band

A város így sokkal inkább magáénak érzi az eseményt, állítják a szervezők, annak ellenére, hogy a nagyjából 40 000 fesztiválozó jelenléte azért egy 200 000 város lakosságának idegrendszerét alaposan megviselheti. A környéken lakók nagyon türelmesek, a helyszín közelében található nyugdíjasotthon lakói pedig kifejezetten élvezik a felhajtást, és a kertben üldögélve hallgatják a koncerteket.

A Campus nem akar a nagyokkal versenyezni a külföldi fellépők tekintetében, nem a Pendulum vagy a Judas Priest cívisvárosba hozatala a cél, hanem olyan külföldi zenekaroké, akik máshol Magyarországon még nem nagyon léptek fel. A szokásos magyar fellépőgárda (Tankcsapda, Edda, Quimby, Kiscsillag, Road, Zanzibár, stb.) mellé többek között az osztrák Parov Stelar és zenekara, az argentin Argies, a brit Metrik és venezuelai Désorden Publicó is bekerült a programba.

A fesztivál egyik legnagyobb buliját várhatóan a nu-jazz markáns képviselője, az osztrák Parov Stelar Band adja majd. Névadója a kétezres évek közepe óta gyártja a jobbnál jobb electro-swing és nu-jazz slágereket, melyek egész Európában népszerűek. A venezuelai Désorden Publicó a nyolcvanas évek közepén az autentikus és a második generációs ska zenét kezdte keverni a latin rockkal valamint más, hagyományos dél-amerikai műfajokkal. Színpadi műsorukról eskü alatt állítják a szervezők, hogy egyszer mindenkinek látnia kell. Az argentin Argies gyökerei között a hetvenes évek brit punkzenéje, (például a The Clash), a ska és a reggae is ott figyel, ezt keverik latinos elemekkel teli rock&roll-lal.

A július 20-24 között megrendezésre kerülő fesztiválon összesen 200 fellépő lesz, a már említett zenekarok mellett a szokásos stand-up műsorok is szerepelnek a kínálatban, no meg a magyra fesztiválokra általánosan jellemuő vurstlihangulat minden alkotóeleme a civil szervezetktől a kürtőskalács-árusokig. A bérlet ára alacsonyabb, mint a többi fesztiválon (12 500), a sör árát várhatóan az 500 forintos lélektani határ alá lövik be, és ha szerencsénk van, még a Fény-bódé is kinyit, drukoljunk.