Elkezdődött a Balatonsound: kicsi, meleg, szúnyog

2011.07.07. 13:09 Módosítva: 2011.07.07. 20:17
Az Index fesztiválblogja

A Balatonsound sem jobb a Deákné vásznánál, 10 órával a kezdés előtt még az egyik főszervezőt, Fülöp Zoltánt hallottuk telefonálni, aki különböző vezetés- és irányítástechnikai megoldásokkal próbálta gyorsabb munkára bírni a dolgozókat. Ahhoz képest, hogy mennyi mindent kell még megoldani, nyugodtan, szinte kedvesen kérte, hogy legyen kész mára minden, gondolom, mondták, hogy abban nem lesz hiba, mert nem idegeskedett.

Készülődés - kattintson a többi képért! (fotók: Libor Anita)
Készülődés - kattintson a többi képért! (fotók: Libor Anita)

Az első nap előtti éjszakát könnyed felvezetés jellemezte, a Twitter szerint Tihanyban is lehetett hallani a before partyt, de sajnos az ottaniak számára ez nem volt vonzó. A napi 15 ezres jegyeket és a sztárfellépőket egy dolog tudja leverni könnyedén, ha mindenki a saját zenéjére bulizhat. Tegnap a kempingterületre ez volt jellemző.

A két részre választott Balatonsound egyik részét a kempingezők foglalták el, a másikon meg egész éjszaka dolgoztak. A cikkírás pillanatában, a nagyszínpad hangtechnikáját tesztelik, elvileg 10-kor megnyit a fesztivál egész területe mindenki számára. Egyébként addigra már a heinekenes lányok is átöltöznek zöld pólójukba, van belőlük egy hadseregnyi.

Szerelik a színpadot
Szerelik a színpadot

Itt megjegyezzük: a Soundot még annyira építik, hogy még nincs sajtókonténer, így a nagyszínpad melletti wc-ben kell írni ezt a rövid beszámolót, mert máshol még nincs áram. Viszont a wc-n ülve rálátok a nagyszínpadra, ami teljesen új lehetőségeit mutatja meg a fesztiválozásnak. A megjegyzésünknek itt vége, tovább.

Éjszaka megtettük az első nagy kört a fesztivál területén, ami mintha még szűkösebb, még kihasználtabb lenne az eddigiekhez képest is. Már most elképzelhetetlen, mi lesz itt David Guettán, aki miatt tavaly megtelt a szombati nap, de idén az eddig kevésbé látogatott vasárnapot kell hoznia.

A Party Arénát a nagyszínpadhoz közel, a tavalyi MR2-színpad helyére hozták, mert a korábbiakban picinek bizonyuló OTP-színpadból egy közepesnél nagyobb színpadot alakítottak ki. Bár még csak hangpróbákat tartottak éjszaka az egyes helyszínek, de már most olyan értelmezhetetlen zaj alakult ki az egymáshoz túl közel leállított színpadok miatt, hogy csak a fejünket fogtuk.

-4

A Balatonsoundot minden eddiginél jobban ellepi a reklámzaj: annyira sok a marketing és szponzoráció, hogy immunis is lesz rá az ember. Minden négyzemétert eladtak, a Sport Tv a nagyszínpad mellett állított fel röplabdapályát és egy focikaput, de vajon miért nem a strandnál? 
Tavaly még csak tesztelték a Metapay-kártyát, idén a Volton, a Balatonsoundon és a Szigeten is már csak ezzel lehet fizetni. A rendszert nem lenne nehéz elfogadni, ha a felhasználót megkeserítő hibákat kijavítanák. Miért nem lehet például átvinni Balaton Soundról a másik fesztiválra a megmaradt zsetonom? Miért kell 100 forintot fizetnünk kényelmi díj címén, ha bankkártyával töltjük fel a multipay-kártyát? Mondták, hogy kényelmi díj, pedig ennek ők is örülhetnek. Az új rendszer vesztesei mégis a pultosok, akik a tavalyi jatt elenyésző százalékára számíthatnak. A szigorú rendszerek persze magukkal hozzák a trükkös megoldásokat. A bejárat környékén található, a fesztiváltól függetlenül is üzemelő Dallas nevű hely elintézte, hogy készpénzzel is lehessen fizetni, de láttuk kedvenc italosunkat éjszaka slow motionben visszaadni 10 ezresből.

Készpénzzel is lehet
Készpénzzel is lehet

Néhány tanácsunk is van a most indulóknak:

  • butaság Zamárdi Felsőnél leszállni a vonatról
  • szúnyogriasztót kell minden mennyiségben, mert kora este brutális volt a harci helyzet
  • 50-es naptej és hűtőtáska
  • estére a papucs helyett cipőt, mert már mennek ki a részeg bokák