Múltkor megvettem a saját lemezem

2011.07.10. 12:04
Az Index fesztiválblogja

Az angol Editors volt az idei Exit fesztivál egyik fő fellépője. A péterváradi erődben kaptunk pár percet Ed Lay dobossal és Chris Urbanowicz gitárossal.

DSC 0126

Éppen egy erődben ücsörgünk, nem egy tipikus koncerthelyszín. Volt ennél furcsább hely ahol felléptetek?

Ed Lay: Egyszer útközben zenéltünk csak úgy a saját szórakoztatásunkra. Mentünk a város egyik pontjából a másikba, és az utcán zenélgettünk.

Chris Urbanowicz: Komolyan? Én erre nem is emlékszem.

E.L.: Tudom, mert te nem voltál ott. Éppen a hotelben aludtál, de amúgy meséltük neked.

C.U.: Ja tényleg, de ne égessél már, nem a hotelben aludtam, hanem a hotel bárjában egy széken az asztalra borulva. Ez két különböző dolog. Ráadásul az egy hosszú nap volt. Volt már vagy délután két óra mikor ez történt.

Nemrég adtátok ki a díszdobozos csomagolását az eddigi lemeneteiknek. Dolgoztok új dalokon?

E.L.: Igen, már elkezdtük a munkálatokat. A box set amit kiadtunk az az egész eddigi munkásságunk egy dobozban, és most eljött az ideje, hogy továbblépjünk egy kicsit. Elkezdtük már, vannak új dalok, próbálgatjuk őket, és mikor minden a helyén lesz, elküldjük gyártásba az anyagot. Nem tudom pontosan ez mikor lesz, majd ha eljön az a pont, hogy mindannyian azt mondjuk, na ez így jó, mehet.

Az első kislemezetek, és néhány limitált kiadásotok mára elég drága lett az Ebayen. Raktároztok belőle otthon néhány darabot hátha később még hasznát veszitek?

E.L.: Nekem talán mindegyikből egy van elrakva. De nem vennék rá mérget. Így az egész sor többet fog érni egyben majd ha megszorulok. De múltkor vettem egy Editors-lemezt egy használt CD boltban. Nem tudom milyen kiadás lehetett, nem láttam még, de a mi zenénk volt rajta. Három font volt, eléggé megérte.

C.U.: Nekem szerintem egy darab Editors-lemezem sincs otthon, valahogy még sosem éreztem, hogy de meghallgatnám most magamat. De a szüleimnek van, az biztos, nekik ki is van rakva otthon a polcra. Néha mondja az anyukám, hogy hamar porosak lesznek, sok vele a nyűg mindig takarítani, de még nem pakolta el őket.

DSC 0117

Az évtized legnagyobb brit zenei produkciójaként emlegetnek titeket az Artic Monkeyssal együtt, mit szóltok ehhez?

C.U.: Úgy értettem elsőre, hogy Arcade Fire, aztán rájöttem, hogy nem azt mondtad, tökre csalódtam most.

Ne haragudj! De ők ráadásul kanadaiak.

C.U.: Nem baj, akkor is csalódtam. Gondolom azért mondják, mert sok lemezt adunk el.

E.L.: Nagyon jó érzés, hogy az emberek veszik a lemezedet, és ezzel visszaigazolják, hogy jó az, amit csinálsz, és annyira tudsz hatni másokra a zenéddel, hogy képesek pénzt is adni érte. A mai világban ez becsülendő. De szerintem azért vannak olyanok, akik nálunk többet adnak el Angliában, szóval nem hiszem, hogy csak ezért.

C.U.: Kik?

E.L.: Nem tudom, szerintem mondjuk a Kasabian több lemezt adott el. Biztos benne vannak a Top 10-ben.

C.U.: Vagy sajtóhiba, aztán átvették egy csomóan a hírt, és elterjedt. Lehet félreértették, mint én az Arcade Firet.

E.L: Igen, és mindenki azt hiszi, hogy mi ilyen nagy nevek vagyunk, ezért lettünk headlinerek fesztiválokon.

Szerintetek miért népszerű még mindig az indie?

C.U.: Nem az már. Angliában most a pop a menő. Ezért jöttünk ide, Európának erre a részére, mert itt még az.