Elindult Szolnokon az EFOTT

2011.07.13. 09:46
Az Index fesztiválblogja

Aktuális

 
A fesztiválról
Egyetemisták és Főiskolások Országos Turisztikai Találkozója A nyár legjelentősebb múltra visszatekintő diákrendezvénye az EFOTT, az Egyetemisták és Főiskolások Országos Turisztikai Találkozója. A fesztivál története 1976-ra nyúlik vissza, ekkor volt az első találkozó, a Pécs melletti Abaligeten. Huszonöt főiskola, illetve egyetem 350 hallgatója találkozott akkor; manapság az egyik legnagyobb magyar rendezvény, a tavalyi évben minden korábbinál többen, mintegy 64 ezren látogattak el az EFOTT-ra. A fesztivál állandó jellemvonása, hogy évente más-más helyszínen kerül megrendezésre. Három évtized alatt a rendezvény bejárta az országot, 2011. július 12-17. között Szolnok-Tiszaliget lesz az EFOTT házigazdája.
Tovább »
 

A szálláshelyek túlnyomó része már az Egyetemisták és Főiskolások Országos Turisztikai Találkozója, vagyis az EFOTT 0., azaz keddi napján kitehette a megtelt táblát Szolnokon, ahol az előzetes jegyvásárlási adatok alapján akár látogatói rekordot is dönthet fesztivál - közölte a rendezvény főszervezője kedden az MTI-vel.

fotó: Mészáros János
fotó: Mészáros János

Dajka Zoltán tájékoztatása szerint kedden délután az előre meghirdetett időponthoz képest 70 perces csúszással nyitotta meg kapuit az idén 35. alkalommal megrendezett fesztivál. A főszervező a késést a rendezvény méreteivel és az évről évre változó helyszínnel magyarázta. „Meglepődnek majd, akik ellátogatnak Szolnokon a Tiszaligetbe, ahol várost építettünk a városban" - fogalmazott, hozzátéve, hogy minden hatósági előírásnak eleget téve, biztonságos és jól szervezett programokkal várják a vendégeket. A seregszemle zavartalan lebonyolításán mintegy másfélezer ember dolgozik.

Mivel a meteorológiai előrejelzések nyárias időjárást ígérnek, a múlt évihez hasonló jegyelővételi adatok alapján a tavalyi, 70 ezret megközelítő látogatószámra, vagy akár azt meghaladó érdeklődésre is számítanak a szervezők a vasárnapig tartó fesztiválon.

A Tisza-parti megyeszékhely szálláshelyei nagyrészt már mostanra beteltek, a hétvégére pedig - a főszervező tudomása szerint - minden kiadó szobát lefoglaltak a városban. A fesztivál területén azonban ingyenesen sátorozhatnak az érkezők - jelezte Dajka Zoltán.

A programkínálatról szólva elmondta: Magyarország legnagyobb hallgatói buliján a város zöldövezetének számító Tiszaligetben 8 különböző helyszínen összesen 300 fellépő szórakoztatja majd a közönséget.

Kovács Kati
Kovács Kati

Az EFOTT 0. napján, kedden ebből ugyan még csak egy színpadon zajlottak koncertek, ahol olyanok léptek fel, mint Haddaway, Kovács Kati, Fluor Tomi, Vastag Csaba, Király L. Norbi, az Animal Cannibals vagy éppen Ganxsta Zolee és a Kartel. Ezt követően pedig szerdától olyan hazai előadók lépnek fel, mint a Quimby, a Tankcsapda, a Republic, a Kiscsillag, a Ladánybene 27 és a Mystery Gangm illetve jön a az angol Apollo 440 is.

A zenei programok mellett a sportolási lehetőségek gazdag tárházából, valamint változatos gasztronómiai, kulturális, illetve szabadidős kínálatból választhatja ki minden látogató a kedvére valót. Lesz tehetségkutató verseny, csocsóbajnokság, vitaszínház és média workshop, az első naptól pedig a Liget Termálstrand és élményfürdő is várja a hűsölni vágyókat. A strandbelépést a heti karszalaggal rendelkezőknek az EFOTT biztosítja, a napijegyesek pedig kedvezményes áron válthatnak belépőt a tiszaligeti strandfürdőbe.

Dajka Zoltán kitért arra is, hogy a szolnokiak, valamint a városban tanuló diákok kedvezményes jeggyel léphetnek be a fesztiválra. A Szolnokra való eljutást a MÁV megerősített vonalakkal segíti, a vasútállomásról pedig buszjáratok közlekednek a Tiszaligetig.