Demonstrálhatnak a Sziget Nagyszínpadánál

2011.07.20. 17:46
Az Index fesztiválblogja

A Budapest Rendőrfőkapitányság hivatalos álláspontja szerint "a rendőrségnek nincs döntési, mérlegelési vagy intézkedési jogköre" a Hajógyári-szigetre, a Sziget fesztivállal egy időben bejelentett tüntetéssel kapcsolatban. A Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom egyik tagja már januárban demonstráció céljára lefoglalta a Nagyszínpad előtt teret augusztus 1. és 20. közötti időszakra, a fesztivál pedig csak áprilisban kapott területfoglalási engedélyt a fővárostól.

A tüntetést a benzinárak emelkedése ellen jelentették be, állítólag ötszáz demonstrálóra számítanak, legalábbis ez szerepel a rendőrséghez eljuttatott bejelentésben.

A rendőrség tehát engedélyezte a demonstrációt, és úgy tűnik, hogy a demonstrálók jogait az érvényes területfoglalási engedély ellenére is biztosítani kell. A Társaság a Szabadságjogokért álláspontja szerint mivel a bejelentés időpontjában nem volt megkötött bérleti szerződése senkinek a Hajógyári-sziget használatára, az közterületnek minősült, így a Budapesti Rendőrfőkapitányság nem is tehetett mást, mint hogy tudomásul vette a tüntetés bejelentését.

"Az önkormányzat által a Sziget-fesztivál megrendezéséről utóbb kötött szerződés nem lehet akadálya a tüntetés megtartásának" - áll a jogvédő szervezet által kiadott közleményben.

A TASZ álláspontja szerint a tüntetők nem tarthatnak igényt ingyen jegyre, ők csakis a számukra kijelölt közterületet használhatják a tüntetésre megjelölt időpontban. A tüntetőknek pedig egyeztetniük kell a fesztivál szervezőivel, hogy hogyan juthatnak el a demonstráció helyszínére. A jogvédők szerint a rendőrségnek kell biztosítania a rendet a tüntetés alatt.