Sziget: Óbuda polgármestere tiltakozik a Hatvannégy Vármegyések tüntetése ellen

2011.07.21. 09:48
Az Index fesztiválblogja

Bús Balázs, 3. kerületi polgármester közleményben tiltakozik a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalomnak a Sziget Nagyszínpada előtti részre meghirdetett tüntetése ellen, amelyet a rendőrség engedélyezett.

"Megdöbbentő és elfogadhatatlan, hogy bárki a gyülekezési jogra hivatkozva megzavarja bármelyik kulturális rendezvényen vagy fesztiválon a fiatalok szórakozását. Ami a Sziget körül kezd kialakulni, az számomra elfogadhatatlan, és a gyülekezési joggal való visszaélés klasszikus példája. Amennyiben a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom valóban a benzinár ellen szeretne tüntetni, Óbuda-Békásmegyer polgármestereként felajánlok számukra egy másik óbudai helyszínt, de azt elfogadhatatlannak tartom, hogy a benzinárra hivatkozva a fiatalok szórakozását tönkretegyék" - írja közleményében a polgármester.

Mint ismert, a Hatvannégy Vármegyések még januárban jelentettek be tiltakozó akciót a benzinárak emelkedése miatt a Sziget Nagyszínpada előtti térre augusztus 1-20-a között. A Sziget fesztivál szervezői viszont csak áprilisban kapott területfoglalási engedélyt a fővárostól. A Társaság a Szabadságjogokért álláspontja szerint mivel a bejelentés időpontjában nem volt megkötött bérleti szerződése senkinek a Hajógyári-sziget használatára, az közterületnek minősült, így a Budapesti Rendőrfőkapitányság nem is tehetett mást, mint hogy tudomásul vette a tüntetés bejelentését.

Ugyanakkor a TASZ meglátása szerint a tüntetők nem tarthatnak igényt ingyen jegyre, ők csakis a számukra kijelölt közterületet használhatják a tüntetésre megjelölt időpontban. A tüntetőknek pedig egyeztetniük kell a fesztivál szervezőivel, hogy hogyan juthatnak el a demonstráció helyszínére. A jogvédők szerint a rendőrségnek kell biztosítania a rendet a tüntetés alatt.