Kicselezte a Sziget az önkormányzatot

2011.07.26. 14:13
Az Index fesztiválblogja

Építhet tornyot a Sziget Fesztivál helyszínén a Vodafone, de nem az eredeti tervek szerint: kilátó például nem lesz az építményen. A hatósági engedélyezési eljárással megbízott XI. kerületi önkormányzat jegyzője kedden közölte, a cég változtatott eredeti tervein, így a megvalósításhoz már nem szükséges hatósági engedély.

Az egyeztetés során abban állapodtak meg, hogy a cég olyan tornyot épít a szigeten, amely nem engedélyköteles, és bejelentés nélkül is felállítható. Az ügy előzménye, hogy a fesztivál 30 méter magas, az eredeti elképzelések szerint kilátóként is funkcionáló tornyának felállítását építési engedélyhez kötötte a fővárosi kormányhivatal. Az engedély kiadását a szakhatóságok azonban hiánypótláshoz kötötték.

A jegyző cáfolta azt a lapinformációt, amelyik szerint a Vodafone-val történt egyeztetés után határozatot hoztak volna arról, hogy a hivatal építési engedély nélkül adna hozzájárulást. A jegyző azt közölte, hogy a cég és az önkormányzat közötti egyeztetés valóban sikerrel zárult, ám nincs szó hozzájárulás kiadásáról: a tornyot azért építhetik fel hatósági engedély és bejelentés nélkül, mert a cég változtatott az eredeti tervein, az új tervek megvalósításához pedig nincs szükség hatósági eljárásra.

Nem létesül kilátó, személyfelvonó, a vendéglátás a torony földszintjén történik, az eredetileg tervezett reklámfelületet sem helyezik el, tehát a torony nem minősül reklámhordozónak.