A Szigeten is van Balaton Sound

2011.08.09. 14:33
Az Index fesztiválblogja

Aktuális

 
A fesztiválról
Sziget 2011-ben is! Mert a Sziget Fesztivál 2011 vitán felül Európa egyik, ha nem legütősebb fesztiválja és a százezres látogatószám, a világsztárok java igen komoly meggyőzőerő, sőt ómen, hogy a Sziget 2011-ben ismét a kontinens legjobb bulija lesz! Ha össze kellene foglalni a fesztivál lényegét, akkor az egy mondat lenne: A Szigeten minden van! ...Nehéz elfogulatlanul írni róla, hiszen a rendezvény már 1996-óta "kötelező" minden nyáron , de gyaníthatóan sokan egyetértenek, ha az 1993 óta minden évben megrendezett fesztivált a nyarak meghatározó eseményének kiáltjuk ki. Újabb nemzetközi szakmai elismerést zsebelhetett be kedvenc fesztiválunk, a Sziget. Mint tudjuk, nemrég a European Festival Awards a tíz legjobb nagyfesztivál közé sorolta a budapesti bulit. Most a The Independent szakújságírója - időrendi sorrendbe szedve a fesztiválokat - az öt legjobb európai zenei rendezvény között említi a Szigetet. A szerző Európa legnagyobb szabadtéri könnyűzenei rendezvényének nevezi a Szigetet, ahol lenyűgöző környezetben zajlanak a programok egy héten keresztül, éjjel-nappal. Az újságíró szerint a tavaly 380 ezres közönséget vonzó fesztivál nemcsak méreteit tekintve emelkedik ki a mezőnyből, hanem a zenei és egyéb kulturális programok változatosságát tekintve is egyértelműen Európa élvonalához tartozik.
Tovább »
 

Nem ma volt, amikor az elektronikus tánczenék kedvelői folyton azért sírtak, mert a Szigeten csak hínárhajú rockerek vannak és nincs elég nekik való zene, a punkok és a metálosok meg azért, mert egyre több a köcsög technós. Az azóta eltelt időben sok minden megváltozott, a rockerek már külön nagyszínpadot kaptak, és hosszú évek óta olyan a kínálat elektronikus tánczenéből is, hogy abból simán lehet egy szép, hosszú összeállítást készíteni. Ez következik most.

Nagyszínpad

A nagyszínpad soha nem arról volt híres, hogy ez előtt rendezik a legnagyobb techno-veretéseket, vagy, hogy itt mutatná be valami 19 éves suhanc, hogy mi lesz a jövő hangzása, de azért időről-időre fellépnek népszerű elektronikus formációk, és már olyan is volt, hogy Fatboy Slim pakolta a lemezeket. Idén ugyan DJ-szett nem lesz, és megússzuk a sokadik Faithlesst is, viszont itt lesz a Prodigy, akiknek a jelenlétéért már több ízben is magyarázkodnia kellett a szervezőknek, de állítólag a külföldiek még mindig nagyon akarják őket. A régi nagy nevek közül jön a Chemical Brothers is, ők sem először járnak itt és nem is aktuálisak, viszont tavalyi albumuk, valamint egy idei filmzenelemezük óta még éppen nem léptek fel Magyarországon. Akadnak persze frissebb zenekarok is, például itt kapott helyett az elmúlt évek egyik legkedveltebb, legutóbb Grammy-díjal is jutalmazott szintipop-formációja, a La Roux, akik bár közelgő új lemezük anyagának valami teljesen mást ígérnek, azért számíthatunk rá, hogy Elly Jackson nem egy szál dobozgitárral fog dalolászni, mint ahogy az elektronikát igyekszik több más dologgal kombinálni a főleg tinédzser rajongókra építő Hadouken! is. Ők tavaly felléptek egy budapesti gólyabálon, akkor elmondtuk röviden, amit tudni érdemes róluk.

Burn Party Aréna

Hagyományosan a Party Aréna számít a Sziget elsőszámú modern tánczenei helyszínének, még akkor is, ha az érdekesebb és aktuálisabb nevek általában nem itt szoktak fellépni. A pár éve kialakított koncepció jegyében már itt sem csak DJ-k zenélnek, hanem koncertek is hallhatók az esti órákban. Javarészt persze a sátor stílusába illő zenekarokról és élő produkciókról van szó, bár idén itt lép fel például Kid Cudi is, az elmúlt évek egyik legfelkapottabb amerikai hiphop- és rnb-újonca, aki talán kaphatott volna helyet a nagyszínpadon is. Rajta kívül koncertezik többek között Ausztrália egyik legnépszerűbb elektronikus zenei csapata, az Empire Of The Sun, érkezik a négytagú, belga Goose és a Soulwax kétötödét adó 2manydjs. Fellép a német Zombie Nation, a trance-körökben sztárcsapatnak számító Above & Beyond, és kisebb csemegének ígérkezik a komplett zenekarral érkező, dán multiinstrumentalista, Anders Trentemøller műsora is. Persze, akik a megszokott technóra vágynak, azok is megkapják a magukét, többek között az egykori Deep Dish-tag Dubfire, a spanyol Cristian Varela, és a tavaly egytagúvá fogyatkozó Technasia gondoskodik a hajnalig tartó veretésről Burn Party Arénában. Ja, és egy érdekesség: szinte napra pontosan tíz évvel első magyarországi és egyben első szigetes bulija után, ismét itt lép fel a minimál techno sztárja, Richie Hawtin is, aki bár mostanában főleg legendás Plastikman-projektjének élő fellépéseivel van elfoglalva, azért beugrik pár órára. Igaz, a csávóra szó szerint rá sem lehet ismerni tíz évvel ezelőtti önmagához képest, azért ő még mindig képes kellemes meglepetésekkel szolgálni, úgyhogy, ha arra járunk, ne hagyjuk ki, hátha épp jó formában lesz és csap egy olyan bulit, mint annak idején.

Meduza

Fontos elektronikus zenei helyszín már hosszú évek óta a Medúza, innen is majdnem minden napra jut egy említésre érdemes név. Szerdán a dubstep és egyéb basszusorientált zenék szempontjából nagyon fontos kiadónak számító Hyperdub zenészei közül érkezik a menő londoni Rinse FM rádióból is ismert Scratcha DVA, csütörtöktől pedig több este főprogramja is egy adott kiadó jegyében telik. Először a brit 720bass csapata vonul fel és mutatják be szintén erősen a mélyekre koncentráló breakbeat-, drum and bass-, electro-, na meg persze dubstep-zenéiket: jön VENT, RackNRuin, Torqux & Twist, és Ollywood is. Pénteken berlini Vakant lesz terítéken, Nico Purman, DeWalta és Dario Zenker érkezik, tőlük elsősorban minimal- és deep-house-ra lehet számítani, szombaton pedig a hazai Chi Recordings estje előtt az amerikai Reality Engine lép fel egy komplex audiovizuális show-val, ők egyébként hárman vannak és az egyikük magyar. Végezetül vasárnap Alexkid és Mademoiselle Caro zenél, akik franciák és főleg technóban meg house-ban jeleskednek, ám még mielőtt ez alapján a Justice-ra és hasonlókra asszociálna valaki, fontos tisztázni, hogy közelebb állnak ők például a Laurent Garnier, valamint az F Communication nevével fémjelzett "hagyományosabb" house- és techno-vonalhoz. Híresek például párizsi, Rex Club-beli közös fellépéseikről.

A38-WAN2 Színpad

Mindezek után akárhogy is nézzük, az idei Szigeten az A38 és a Wan2 közös színpadán lesz a legjobb és legizgalmasabb a helyzet. Nagyadag elektronika található a programfüzet erről szóló oldalain, és még változatos is a kínálat. Jönnek a manapság elhagyhatatlan dubstep-sztárok, itt lesz a brit Kode9, aki saját kiadója, a már említet Hyperdub révén is meghatározó figurája a stílusnak, és fellép a szintén jelentős Digital Mystikz is, akiket általában csak dicsérni szokás. Élet persze a dubstepen túl is lesz: az izraeli Terry Poison zenekar például elektronikus fashionpopban nyomul, az olasz The Bloody Beetroots Death Crew 77 tagjai pedig túl azon, hogy Venom-álarcokban lépnek fel, a Justice által a világra szabadított rockos elektróban utaznak. Az izgalmasabb, aktuális, és nehezebben megfogható hangzások képviselői közül jön az újabban a Ninja Tune-nál megjelenő osztrák Dorian Concept, valamint a legendás Warp kiadó köréhez tartozó Hudson Mohawke is. Mindketten azt a fajta elektronikát képviselik, amit mostanában sokan wonkynak, esetleg poszt-dubstepnek, vagy valami egésznek másnak neveznek, ami persze teljesen lényegtelen, fontosabb, hogy tényleg egyre ígéretesebb dolgokkal állnak elő, így kifejezetten érdemesnek tűnik meghallgatni őket. Kevésbé izgalmasnak, de biztosan egy baromi jó bulinak ígérkezik a punkosan visítozós énekesnőjükkel és pofátlan szintijeikkel a tavalyi év egyik legjobb lemezét készítő, egyébként borzasztó kedvelt Crystal Castles fellépése, és jön a legendás Tom Simenon pár éve másfél évtizedes hallgatásból felélesztett, sokszínű Bomb The Bass formációja is. Rajtuk kívül még két fellépőt kell feltétlenül kiemelni.  Az egyik az afrikai gyökerű zenei motívumokkal kevert technót, pontosabban kudurót játszó portugál Buraka Som Sistema, akik a mostanában nagyon menő globális bass music egyik legfelkapottabb neveinek számítanak, a másik pedig az elmúlt években a világ elektronikus zenei életének egyik fontos pontjává váló Kaliforniából érkező, mostanra komoly nevet szerző The Gaslamp Killer, akinek fellépéseire a totális eklektika, valamint az őrült hangulat és tempó a jellemző.

Van tehát miből válogatni, ha a masszív lerészegedés, csajozás vagy pasizás mellett esetleg azért is megyünk a Szigetre, hogy elektronikus zenére bulizzunk, ráadásul itt most mindent fel sem tudunk sorolni. Az egészben amúgy az a legjobb, hogy bár lehetne persze sokkal jobb is a kínálat, bármilyen furcsa, azért akadnak tényleg aktuális nevek.