György
12 °C
23 °C

Mobiltelefonnal sem olcsóbb a sör

2011. 08. 09. 20:11
Még csak 250 szakértő teszteli a Vodafone mobilos pénztárcáját, de jövőre már országszerte elterjedhet a modern és kényelmes fizetési módszer. A mobilszolgáltató nyílt rendszert akar létrehozni, amelyhez bárki csatlakozhat.

Kormányok, pénzintézetek és kereskedők küzdenek azért, hogy visszaszorítsák a készpénz használatát, mert a papír elkopik, körülményes a szállítása, az évezredes fizetési rendszer megérett az átalakításra. A digitális pénz lendületes növekedés előtt áll, iparági guruk szerint 2015-ben már 588 millióan használják pénztárcaként az okostelefonjukat. A Vodafone azt szeretné, ha Magyarország lakossága is a júzerek közé kerülne.

A mobilszolgáltató a bevezetés első lépéseként a Sziget fesztiválon teszteli új rendszerét. A zártkörű béta tesztben az alkalmazottaknak és nagyjából két tucat újságírónak osztottak ki 250 Samsung Galaxy S Plus okostelefont, amelybe beleépítették a Metapay által működtetett Fesztiválkártyát. Ez a költőeszköz nagyjából pont működik, mint a Sodexho kajautalvány: lejárati idejéig költhetjük el az elfogadóhelyeken.

A Vodafone választhatott volna olyan okostelefont is, amelyben gyárilag benne van a pénztárcát kezelő NFC-csip (ilyen például a Nexus S), de ehelyett a Gemaltótól vettek pár száz SIM-kártyát, amelyen lifeg egy nagy antenna és egy rádiós csip, és azt rakták egy normál androidos mobilba. Ez a csip tárolja többszörösen titkosított adatainkat, ezt olvassa le a pénztárgép. A plasztikkártyához képest annyi újdonság van a mobilosban, hogy nem kell állandóan a feltöltőpontokhoz rohangálni, a Vitamax SIM-ről pár gombnyomással lehet pénzt áttölteni a fesztiválkártya egyenlegére.

A Szigeten zajló tesztet továbbiak követik majd, a Vodafone keresi a digitális pénz iránt érdeklődő partnereket. A SIM-kártyával egybeépített NFC-csip csak átmeneti megoldás, jövőre már mindegyik gyártó telefonjaiban ott lesz a mobil pénztárca által igényelt technológia, mondta Nyéki Zsolt, a Vodafone mobilkereskedelmi szolgáltatásokért felelős területvezetője. Ha a kereskedők, illetve hatásukra a mobilszolgáltatók is NFC-s mobilokat igényelnek a gyártóktól, akkor jövőre már sok ilyen készülék lesz a boltokban, véli a szakember.

Sörpróba

Nekem tetszik, hogy a mobilba költözhet a pénztárca, mert nem szeretek készpénzzel vacakolni. Néhány kételkedő kollégám azonban a fesztiválkártyában az ördögöt látja, és furcsa elképzeléseik vannak arról, miként próbálják lenyúlni az ártatlan bulizók pénzét. Egyikük azzal az ötlettel állt elő, hogy a bevételével elégedetlen hamburgeres a hóna alá csapja a pénztárgépét, a Prince sikítozásaitól ájuldozó tömegben az emberek farzsebéhez dörgöli leolvasóját, és mindenkinek leszámláz egy-két sajtburgert. Úgyis részegek mind, és nem tudják majd bebizonyítani, hogy nem ettek nála.

Ez a bizarr tranzakció kivitelezhetetlen, tudtam meg a Fesztiválkártya kezelőjétől, mert minden egyes tétel árát kézzel kell bepötyögni a pénztárgépbe, ami általában konnektorról megy. Ráadásul a leolvasót közel kell vinni a kártyához, ami nem biztos, hogy a farzsebben van. Gyorsan gyanúba keveredne a tömegben pénztárgépező hamburgeres, ettől a módszertől nem kell tartani.

Kollégám másik ötlete az volt, hogy majd kétszer számlázzák ki a sajtburgert, mert a vevő figyelmetlen, és később úgysem tudja bebizonyítani, hogy csak egyet evett. Állította, hogy egy korábbi fesztiválon így járt, vett egy gyrost, de kétszer számlázták ki neki.

A fizetési rendszer működtetői szerint ez sem okozhat gondot. Persze pénzügyi kultúra is kell a kártya használatához, nem lehet hebehurgya módon odatenni, visszahúzni, összevissza lóbálni.

A fizetés úgy történik, hogy az ember odamegy a pulthoz, rendel, és megvárja, hogy az ár megjelenjen a leolvasón. Itt lehetne leleplezni a rosszindulatúan feltételezett sumákságot, ha más ár jelenne meg. Ha a leolvasón pont az a szám látható, ami a SÖR felirat mellett van a táblán, akkor bátran odatehetjük a kártyát, és már mehetünk is.

Mindezek tudatában sikerült bebizonyítani, hogy a vásárlás elbénázható.

Rátöltöttem 5000 forintot a mobilban lévő kártyára, és elindultam sörért. Tettem egy kis kört, és mivel sehol nem láttam fehér kártyaolvasót (technikai okokból a mobilt csak ez olvassa le), visszatértem a Vodafone-torony melletti pulthoz. Rendeltem, megvártam a leolvasón megjelenő összeget, 530 forint, stimmel, odaraktam a mobilt, egy pillanatig a pénztároslányokra figyeltem a pénztárgép helyett, aztán szóltak, hogy hibás volt a tranzakció. Valóban, ezt írta ki a leolvasó. Odaraktam még egyszer a mobilt, az összeg megint jó volt, telefon el, sör el, én el. Pár perccel később megnéztem az egyenlegemet, mert a mobilon ez is bármikor lekérdezhető, és nem 1, hanem 2 sör ára hiányzott.

Mi a megoldás? Egyrészt az, hogy amikor az ember fizet, ne a pultoslányokkal foglalkozzon, hanem a pénzével. Az a bizonyos pénzügyi kultúra abban a pillanatban teljesen hiányzott belőlem. Utólag persze már nekem is eszembe jutott, hogy a pénztárgép nemcsak a rendelés összegét írta ki, hanem a vásárlás utáni egyenleget is. Tehát már ott észre kellett volna vennem, hogy 5000 mínusz 530 az nem 3940.

A kártyával és a mobillal is megakadályozható a túlszámlázás, mert a pultostól kérhetjük az utolsó tranzakció sztornózását. Arra mondjuk kíváncsi vagyok, hogy a hajnal háromkor 6 sört, 2 unikumot és 4 vodkát rendelő szigetelők mennyire tudnak a pénzre koncentrálni, és kimatekozzák-e fejben ezt az összetett kivonásos műveletet.

Forintos gépeltérítés

Ha józanul végiggondoljuk, készpénzzel is előfordulnak hasonló malőrök bármelyik kocsmában. A naponta több ezer ember kiszolgáló pultosok néha hibáznak, mondjuk kilencezer helyett nyolcat adnak vissza. Ha ott nem számoljuk meg a visszajárót, mert esetleg meglincselne minket a mögöttünk sorakozó kétszáz szomjas ember, akkor aligha állunk megint a sorba, hogy reklamáljunk a hiányzó ezres miatt.

Megpróbáltam reprodukálni a mobillal észlelt hibát, de egyszer sem sikerült. Még kétszer rendeltem ugyanannál a pultnál, odafigyeltem, és mindig pontosan vontak le. Vettem egy szűz fesztiválkártyát is, az is mindig jól működött. Talán a mobil rendszer nem tökéletes még, ami ebben a kísérletben előfordulhat. Azért tesztelik a rendszert, hogy amikor élesben bevetik, ne legyenek benne hibák.

Nekem úgy tűnt, a mobilos pénztárcának a jelenleginél okosabbnak kell lennie. Azt várom el, hogy a telefon csilingeljen és berregjen minden sikeres tranzakció után, legyen a kezemben a teljes számlatörténetem, és vásárlás közben is ellenőrizni tudjam az eladókat. Az én pénzem, az én adatom, és csak annak adom oda, akiben megbízok. A Vodafone és a Metapay is abban érdekelt, hogy ne legyenek panaszos ügyfeleik. Én megelőlegezem nekik a bizalmat, mert 2015-ben már nem szeretnék gyűrött bankókat és ósdi érméket használni. De figyelni fogok a pénzemre.

Hozzászólások (31)

 • különvélemény2011.08.09 20:41:36

  "Valóban, ezt írta ki a leolvasó."

  Az elég szomorú, hogy beterhel, majd hibát jelez, ezt nyilván javítani kell.

 • Vanvélemény!2011.08.09 20:45:10

  Persze követni kell a kor szellemét, viszont ez a módszer pont alkalmas arra, hogy bárhol megtalálják az embert. Nem véletlenül lobbiznak mellette a kormányok. Totális Big Brother korszak jön! És nekem ez nem tetszik.

 • GázGéza2011.08.09 21:17:26

  Bakker, a minimum az, hogy azonnal ellenőrizhető legyen a tranzakciótörténet, de ez önmagában kevés. Minden egyes tranzakciót jóvá kéne hagyatni a mobiltelefon képernyőjén keresztül.
  Méghogy nem lehet a falba dugható gépet a tömegben ide-oda hurcibálni. Nem adok sok időt, és meglesznek a készülék miniatürizált utángyártott, direkt a rendszer hekkelésére gyártott készülékek. Aztán jóváhagyás híján már nem lesz túl bonyolult lenyúlni az emberek pénzét. Mindez persze akkor van így, ha igaz, amit az index ebben a cikkben leírt. Hajlok arra, hogy nem a rendszert tervezték ennyire félre, csak a cikk sikerült igen gyengére, bár a duplán számlázott sör elég árulkodó.

 • Alapvető Emberi Jog2011.08.09 21:18:36

  Még jó, hogy ez egy megszerkesztett böfögés:

  "Ez a költőeszköz nagyjából pont működik, mint a Sodexho kajautalvány: lejárati idejéig költhetjük el az elfogadóhelyeken."

  Talán inkább, kedves analfabéta:

  "Ez a költőeszköz nagyjából pont ÚGY működik, mint a Sodexho kajautalvány: lejárati idejéig költhetjük el az elfogadóhelyeken."

  Amúgy, b@sszátok meg, kérek 2 zsömlét!
  Telefonnal fizetek!
  Hja, és két paprikát is!

 • teotwawki2011.08.09 21:35:15

  Na, ez a cikk pont arra volt jó, hogy soha eszembe se jusson ilyen NFC-s megoldással fizetni. Mi az hogy duplán számláz, meg farzsebhez dörgölt leolvasó, nóóóórmális? Miért nem lehetett úgy megcsinálni, hogy csak a felhasználó jóváhagyásával vonja le a pénzt., mint ahogy a digicsekk.hu mobilalkalmazása is csinálja? Bár az mondjuk kamerával működik, tehát le kell fényképezni a vonalkódot, és lehet hogy sakál részegen már nekem se menne olyan jól a vonalkód fényképezés.
  De legalább kamera minden kis putri mobilban van már, az NFC-s telefonokat meg még csak most kezdték el sorjázni a kínai gyerekek.

 • grufftipunk2011.08.09 21:37:13

  Na szép, nem adjátok ki a hosszú kommentemet!

  Csak annyit mondok akkor, hogy pusztul a világ, és aki nincs a helyes úton az vele együtt pusztul!

  Majd meglátjátok.

 • grufftipunk2011.08.09 21:53:52

  Már megbocsáss cikkíró, de minek mantrázod azt, amit a szádba adtak? Gyűrött bankók, ósdi érmék? Többezer éven át jól kiszolgálta azért az emberiséget, nem gondolod?

  Amúgy meg, ha eljön ez a digitális-pénz korszak, akkor leszünk a legnagyobb szarban. Ilyen módon majd bárkit el lehet tüntetni, meg lehet hazudtolni, mert a rendszert ismerő kormányügynök (vagy biztosítási, behajtási vagy éppen bírósági ügynök) olyan szinten hekkeli szét a személyi adataidat, digitális számláidat, hogy csak nyekkensz.

  Eddig is elég sok visszás parkolási, és jogtalan behajtási ügy került terítékre nap mint nap. HA nem lennének meg egyes dokumentumok fizikailag is (értsd: papíron), akkor sok ember a mai napig nem nyert volna pert az igazságtalan cégek, vagy önkormányzatok, esetleg éppen a kormány ellen.

 • grufftipunk2011.08.09 21:54:42

  Aki a teljesen digitális alapú pénzben látja a jövőt, az lényegében már biorobot, ahogy az összes média-melós a világon. Nem zavar senkit, hogy a világon most a válság egyik mozgatórugója pont ez a digitális homogén rendszerben gyökerezikM A multinacionális vállalatok térnyerése, és az egységesített bankrendszer miatt ma az van, hogy Sám Lí úgy gondolja, hogy ebben a hónapban a munkásai nem 1000 tonna, hanem csak 999 tonna kábelről tudták lenyúzni a műanyagot, akkor neki ez akkora szívfájdalom, hogy bedönti emiatt a rézkeresletet mondjuk Oroszországban, aki ettől a falra mászik, és megbassza Európát élesben hátulról. És akkor jönnek az amerikaiak, hogy nem érnek semmit a kötvényeink, tessék megfizetni nekünk a kompenzációkat, és az egész világ segítsen ki minket a bajból, mert mi vagyunk a legerősebb katonai hatalom, és csúnya baj lesz, ha elkezdünk lövöldözni..
  Azon csodálkozom, hogy az emberek szó nélkül tűrik, hogy 2,5X több hitelt fizetnek vissza, mint amennyit valaha felvettek.

  Izlandon elkergették a bankárokat, sőt egyeseket börtönbe zártak, sok politikust szintén. Népszavazáson kétszer utasították vissza a válságból adódó fizetési kötelezettséget Franciao. és Hollandia felé.

 • GaZe2011.08.09 22:06:02

  azt valaki el tudja magyarázni, hogy ez a kártyás fizetés miért JOBB, mint a készpénzes? mert eddig mindenhol csak azt olvastam, hogy NEM ROSSZABB. de milyen előnyei vannak?
  jattot pl ezzel senki sem ad.
  átláthatóbb lenne a placcolás, készletezés?

 • TrueY2011.08.09 22:13:43

  Én már nagyon várom, hogy így fizethessek. Kérdés, hogy mennyire fognak kedvet csinálni ehhez a bankok, azaz az elfogadó helyeknek olcsóbb lesz-e, mint a mostani kártyás rendszer.

 • Tomi from Space2011.08.09 22:15:14

  De jó, hogy én már vasárnap megvideóztam:
  [link]

 • Tlav722011.08.09 22:22:22

  Mobilos fizetés, bank nélkül? Ehhez mit szóltok? Magyarországon és Európában 2011. július 1-től már élesben működik! A hírportál kicsit le van maradva! :(
  Itt lehet frissíteni:[link]

 • dudva /2011.08.09 22:32:28

  Mennyi paranoid van már itt megint :D

 • grufftipunk2011.08.09 22:43:03

  @dudva /

  Mert te meg vagy a mindentlátó, akinek a harmadik csipás szeme éppen múlt héten nyílott ki, mi??!

  Az a baj, hogy bunkók vagytok, és még nem is tudtok róla. Puhányok. LOLOLOLOLOLOLOLOLOLOL

 • GázGéza2011.08.09 22:46:33

  @Tlav72: Na, ezt a Lyoness MLM fostalicskát pont nem kellett volna ide betolni.

 • grufftipunk2011.08.09 22:59:01

  @Tomi from Space
  @Tlav72

  Csicska senkik. Igen, ti vagytok azok pont ketten.

 • gulb2011.08.09 23:27:30

  Csak ami marad a kartyakon 100-1000ft majd probald meg vissza valtani.. Hatalmas kasza.. VOLT on mar teszteltek.Vard ki a sorodat..nincs eleg kp visszaadashoz stb stb.. hatalmas uzlet GZ a kitalalonak.

 • IHateTV2011.08.09 23:38:24

  Hát aki elhiszi, hogy ez mennyire szép és jó és mekkora forradalom az rohadt naív. A cikkíróval az élen.

  Először is ugyanez a duma ment anno a bankkártyák ugrásszerű terjedésének idején és tessék. Ha jelentősen csökkent is, még mindig hatalmas a készpénzforgalom, külföldön sem tudsz mindenhol kártyával fizetni - itthon meg pláne, és még mindig ott tartunk, hogy a kártya elfogadása a plusz szolgáltatás, nem a készpénzé. Ha nagyon akartak volna, már rég áttértek volna mindenhol a bankkártyára de nem tették.

  Másrészt a bankkártyák évtizedek óta léteznek, folyamatosan fejlődnek, de még mindig rengeteg a visszaélés. Még az überfasza chipes kártyák esetében is. Pedig a bankkártyánál fizikai kontaktus kell, lehúzzák/olvasóba betolják, kód, satöbbi. Mégis tucatnyi módszer van az adatok ellopására, kártya észrevétlenül történő lemásolására, "véletlen" téves terhelésre. Ez az új rendszer csak egy újabb lehetőség a bűnözőknek, minimális plusz kényelem reményében. Mert forradalmi előnyei nincsenek a kártyához képest, valljuk be.

  Emellett valószínűsíthető, hogy olcsóbb sem lesz a módszer, mint a kártya - sem a vásárló, sem az elfogadó számára. Már csak azért sem, mert a bank mellett egy újabb elem lép be a pénzforgalom útjába és mint ahogy a bankok sem, a telekommunikációs cégek sem arról híresek, hogy jótékonysági intézmények lennének. Nem unalomból költenek vagyonokat a fejlesztésre, tesztelésre, a rendszerek kiépítésére. Meglesz ennek a szolgáltatásnak is az ára, így vagy úgy.

 • Omame2011.08.09 23:54:18

  Az elektromos pénztárca nem újdonság. Az ötlet már évtizedek óta terítéken.
  Hátránya: pénztárca. Vagyis ami benne van, az el tud veszni, ahogy a pénztárcád is. Persze a bankkártyával ellentétben csak annyi tud elveszni, ami rajta van. Igen, figyelni kell rá, ahogy a pénztárcádra is. És be tudnak csapni, ahogy készpénzzel is. Azt is ki lehet lopni a zsebedből és ha éppen részeg vagy vagy csajokat, netán pasikat bámulsz, akkor könnyebben át tudnak verni vele. Ebből a szempontból egyáltalán nem más, mint a készpénz.

  De van előnye is:
  sokkal gyorsabb a kártyát odaliffenteni az amúgy ellenőrzött összeghez, és nem azon vacilálni, hogy tud-e visszaadni (tipikus trükk, hogy jaj, nincs ennyi apró, nem tudok visszaadni, hátha akkor az ügyfél felfelé kerekít), vagy nekiállni számolgatni, hogy hány húszast (remélem, még nem ezres formátumban) kell összeszedegetni. Vagyis kisebb lesz a sor. Lehet kérni tranzakciós listát, és nahát, szemben a készpénzzel legalább utóbb tudom, hogy mire is vertem el a pénzt.

  És akkor ott van a gazdasági előny: átláthatóság. Mivel adót és egy csomó minden más költséget az után fizet a kereskedő, hogy mennyi a forgalma, nem igazán tudja azt mondani, hogy hoppá, ez a 10 tranzakció meg sem történt. Pontosan dokumentált, hogy mennyit fizettek neki. Nincs susmus. (Kereskedőként nem biztos, hogy ezt előnyként élném meg.)

  Ami sosem változik: ha pénzed van, figyelj arra, hogyan, mikor, mire költöd. Akkor is ha kp, ha bankkártya, ha e-tárca, ha telefon. A te dolgod odafigyelni rá.

 • jamroll2011.08.10 00:02:38

  @IHateTV
  "Másrészt a bankkártyák évtizedek óta léteznek, folyamatosan fejlődnek, de még mindig rengeteg a visszaélés."
  Valoban sok visszaeles van, de atlagban meg igy is tobb kp-t hagysz el, zsebelnek ki stb...

  @grufftipunk
  "Aki a teljesen digitális alapú pénzben látja a jövőt, az lényegében már biorobot"
  Szerintem annyira azert nem ordogtol valo az otlet.Gondolj csak arra, hogy nem lesz egyszeru drogot eladni a fiadnak az iskolakeritesnel, mert pittyeg apuci zsebeben a telefon. Vagy eppen az adocsalokat is gombnyomasra lehet elkapni. 15 evvel ezelott a terfigyelo kamerakban is sokan a Big Brothert lattak. Most meg, ha feltorik az autodat akkor az megy, hogy bezzeg nyugaton van penz a terfigyelo kamerakra.

 • Nor-2011.08.10 00:08:50

  Nem kell egy OK-t se nyomjal a telefonodon ha fizetni akarsz?
  Magyarorszagon ez nagyon nepszeru lesz! (a bankkartyazo csalok koreben)

  Amugy big brother. Majd amikor megkerdezi az apeh 3 ev mulva, hogy esaztan mibol tudtal szigeten lenni 5 napot, meg meginni 80e forintot a havi 80 nettodbol, amikor az ELETVITELED alapjan egy filler sporolt penzed sem lehetett, akkor meg majd vakarozol ...

 • jamroll2011.08.10 00:19:03

  @Nor-
  Pont ez a lenyeg, vakarozzanak csak azok akik nem engedhetnenek meg maguknak olyan eletvitelt a befizetett adojuk utan, hogy a szigeten sorozzenek. Sajnos ebben a dologban kishijan a Gorogoket is utolerjuk.

 • dudva /2011.08.10 00:21:08

  Nor-:

  Igen az Apeh pontosan az olyan emberekkel fog törődni akik 200.000Ft alatt keresnek....

 • fourgee2011.08.10 07:14:06

  @jamroll: "15 evvel ezelott a terfigyelo kamerakban is sokan a Big Brothert lattak. Most meg, ha feltorik az autodat akkor az megy, hogy bezzeg nyugaton van penz a terfigyelo kamerakra."

  Most Londonban a CCTV felvételek alapján szépen sorban bekopognak a rabló/fosztogató/gyújtogató kis balfaszok lakásaiba és elviszik őket. Egyik ismerősöm szerint nem véletlenül hagyták őket kitombolni, most így van miért őket leültetni. :)

  @IHateTV: "Ha jelentősen csökkent is, még mindig hatalmas a készpénzforgalom, külföldön sem tudsz mindenhol kártyával fizetni - itthon meg pláne, és még mindig ott tartunk, hogy a kártya elfogadása a plusz szolgáltatás, nem a készpénzé."

  Egyik budapesti bevásárlóközpont egyik drágább boltjában próbáltam ruhát venni, mert az egyik ruhamárka hihetetlenül jó anyagokat használ és ránézésre nem derül ki hogy milyen ruha az. Szóval, chipes bankkártyával próbáltam ott fizetni még hosszú évekkel ezelőtt. A pultnál a csaj többször lehúzta, majd lekezelően lebaszta elém a bankkártyámat hogy az szar, mert nem működik. Annyi agya nem volt, hogy talán be kellene dugni a kártyaleolvasó oldalán lévő nyílásba... (valószínűleg azért nem tanították meg rá, mert az már sci-fi lett volna számára, meg annyiszor kellett a főnököt leszopnia, hogy idő sem lett volna erre az oktatásra :))

  Itthon mindig is azt hiányoltam, ami az Egyesült Királyságban van. Ott EGYSZER SEM kellett a bankkártyámat kiadni a kezeim közül. Bárhol vásárolsz, mindenhol előtted van a POS terminál, és saját magad dugod bele a kártyát. Mindegyik Tesco-ban van ott automata pénztár, ahova odamész, lehúzod a vonalkódokat, a végén bedugod a kártyádat/pénzedet és fizetsz (de már ez az érintős fizetés is megjelent már).

 • fourgee2011.08.10 07:21:21

  @GaZe: "jattot pl ezzel senki sem ad."

  Ha felkészítik rá, akkor jattot is lehet vele adni. Pl. 530-at számláz a gép, azt mondod hogy 600-at fizetsz. Ekkor lehúz 600-at, 530 volt az eredeti ár, 70 megy borravalónak a rendszerben, az végül elosztódik az alkalmazottak között, hozzákerül a fizetéshez, adóznak belőle és mindenki boldog. Legalább is így kellene lennie. Angliában ott a készpénzes borravalót bizonyos helyeken zsebbe teszik, viszont a bankkártyás borravalót mindig így elosztják a személyzet között. Én chef voltam, még a mosogatók is részesültek a napi borravalóból, a fizetési papíromon ott volt hogy azon a héten mennyit kerestem, meg külön ott volt a borravaló is.

  Engem ezért is háborított fel itthon ez a kötelező szervizdíj. Hát a lófaszt, az italok meg az ételek árát úgy számítják hogy abból megéljen az étterem és tudják fizetni a pincéreket is. A borravaló az az a pénz, amit akkor fizetek, ha elégedett vagyok a szolgáltatással. Ha jó az étel, ha jó a kiszolgálás, ha kedvesek velem, akkor többet adok. Ha bunkók velem, akkor 1 forintot sem adok. Ha bunkók velem, akkor miért adjak kötelezően szervizdíjat, ami eredetileg az elégedettséget szolgálná, ráadásul úgy hogy a pincérek fizetése már eleve bele van építve a büdzsébe?

  Nehogy már nekem kelljen külön fizetnem azért, mert ők nem adóznak a borrvaló után. Ha nem adóznak a borravaló után, az nem az én gondom, hanem az APEH gondja. Vagy legalább is egy jól működő országban az ő gondjuk kellene hogy legyen.

  Áh, nagyon sok fejet kellene kimosni/átmosni ahhoz hogy ezek a dolgok itthon is működjenek. Ezért nem fűzök reményeket ehhez az érintős fizetéshez, mert már eleve egyszerű dolgok nem működnek ebben az országban. :(

 • $pi$2011.08.10 07:30:01

  dudva /: "Igen az Apeh pontosan az olyan emberekkel fog törődni akik 200.000Ft alatt keresnek....": Nem, az Apeh olyan emberekkel fog foglalkozni, akik azt mondják, hogy 200.000 forint alatt keresnek.

  Ha minden elektronikus, akkor automatikus lehet az ellenőrzés. Ha az ellenőrzés automatikus, akkor mindenkit kiszúrnak, akinél feltűnő rendellenesség van. A fizetés már átutalással megy, a következő lépés a költés elektronikus formában való átrakása, ettől ellenőrizve lesz az eladó, a vevő és a vevő munkaadója is.

  Ha egy ipsét megfognak minimálbérre bejelentve és annál többet költekezve, akkor már valószínűleg a kollégáit is megfogták.

 • afx2011.08.10 08:45:42

  @fourgee a Fesztiválkártya pl. fel van készítve arra, hogy borravalót is lehessen vele adni, tavaly, a pilot alatt is már fel volt.
  én csak akkor adok borravalót, ha meg voltam elégedve a kiszolgálással - egy fesztiválon inkább minden kicsit kényszer, mint élvezet ebből a szempontból.

 • Vona-Kodó2011.08.10 09:36:31

  Agyfaszt kapok a kommentektől, nem is tudom miért olvasom el.

  Javaslat az Indexnek: csak saját névvel, esetleg FB-vel bejelentkezve lehessen hozzászólni, mert totális troll paradicsommá vált az oldal.

 • Haynau2011.08.10 09:59:05

  A kártyás rendszer szerintem jó: a feltöltés seperc alatt kész, fizetni szintén ugyanilyen gyorsan működik. A VOLT-on "teszteltem", megbízhatónak tűnik a rendszer.

  Duplánfizettető-lenyúlásról csak annyit, hogy a felhasználó (=pultos) faszsága nem a rendszer hibája. Bár ez a link trükk szerintem tipikus magyar vonás illetve átok.

  Aki pedig a maradék összeg visszafizetéséről hőbörög, az eszembe juttatja a VOLT-ot: az egyik fesztiválkártya-pont előtt nagyobb tömeg, sor, mindenki vissza akarja kapni a kártyán maradt maradék forintjait. Kedves fesztiválkártya-egyenruhás lány megy végig a soron és szól, hogy a sarkon túl van ám még egy kassza, oda is lehet menni, mert ott nincs sor. A többségi felhörrenés (fülem hallatára): "B*szódjon meg a másik kassza, én itt állok, f*szom se fog elmenni máshova." Én átballagtam, és két perc után vigyorogva mentem el visszafelé menet a morgolódó (részben talajrészeg) morc arcok mellett. Tetszettek volna a jó tanácsra hallgatni.