no

A Sziget legrosszabb sátorhelye

2011.08.14. 14:56 Módosítva: 2011.08.14. 16:13
Az Index fesztiválblogja

Aktuális

 
A fesztiválról
Sziget 2011-ben is! Mert a Sziget Fesztivál 2011 vitán felül Európa egyik, ha nem legütősebb fesztiválja és a százezres látogatószám, a világsztárok java igen komoly meggyőzőerő, sőt ómen, hogy a Sziget 2011-ben ismét a kontinens legjobb bulija lesz! Ha össze kellene foglalni a fesztivál lényegét, akkor az egy mondat lenne: A Szigeten minden van! ...Nehéz elfogulatlanul írni róla, hiszen a rendezvény már 1996-óta "kötelező" minden nyáron , de gyaníthatóan sokan egyetértenek, ha az 1993 óta minden évben megrendezett fesztivált a nyarak meghatározó eseményének kiáltjuk ki. Újabb nemzetközi szakmai elismerést zsebelhetett be kedvenc fesztiválunk, a Sziget. Mint tudjuk, nemrég a European Festival Awards a tíz legjobb nagyfesztivál közé sorolta a budapesti bulit. Most a The Independent szakújságírója - időrendi sorrendbe szedve a fesztiválokat - az öt legjobb európai zenei rendezvény között említi a Szigetet. A szerző Európa legnagyobb szabadtéri könnyűzenei rendezvényének nevezi a Szigetet, ahol lenyűgöző környezetben zajlanak a programok egy héten keresztül, éjjel-nappal. Az újságíró szerint a tavaly 380 ezres közönséget vonzó fesztivál nemcsak méreteit tekintve emelkedik ki a mezőnyből, hanem a zenei és egyéb kulturális programok változatosságát tekintve is egyértelműen Európa élvonalához tartozik.
Tovább »
 

Melyik a legrosszabb sátorhely a Szigeten?

Isten tudja, mi vesz rá valakit arra, hogy a Szigeten sátorozzon. A fiatalság lehet a ludas, vagy a kalandvágy? Annyi biztos, hogy a Sziget ideje alatt a Szigeten való sátorozás a nyugodt, polgári jellegű pihenésre teljességgel alkalmatlan. Ennek ellenére évről évre tízezrek próbálkoznak a dologgal - sokan közülük visszaesőként - , több-kevesebb sikerrel. És, mint azt az életből ellesett példáink bizonyítják, még közöttük is vannak nyertesek, és vannak vesztesek.

Pénteken próbáltunk úgynevezett verbális módszerekkel utánajárni, ki mennyire tartja elfogadhatónak a sátorhelyet, amit kiválasztott magának. Az egyetlen értékelhető választ négy német hölgy adta, akik a sajátjukat egy 1-től 10-ig terjedő skálán 8-asnak ítélték, úgy, hogy egy forgalmas úttól egy méterre, egy budisortól további egy méterre sikerült helyet találniuk. A többi megkérdezett sajnos nem volt olyan állapotban, hogy nyilatkozni tudjon, úgyhogy egy idő után feladtuk a kérdezősködést, és magunk állítottuk össze a listát. Fogadják szeretettel.

1.

s01

A Hilltop sátor közelében, a Nagyszínpadra vezető úttól kissé beljebb található ez a nyilván szolgálati jellegű sátor, amelynek érdekessége, hogy egy Coca Cola-automata tőszomszédágában sikerült felverni. Az italellátás így folyamatosan megoldott, és pozitívum az eső és a nap ellen védő fa is. De milyen érzés lehet éjszaka ötpercenként a nagy döndüléssel aláhulló üdítős dobozok hangjára ébredni?

2.

s03

Komoly dilemma előtt állhattak, akik ezt a helyet szemelték ki maguknak a sátorozásra. A szemeteszsákokhoz húzódjanak vajon közelebb, vagy a ToiToi-okhoz? A kék-szürke sátor gazdája okosan az utóbbit választotta, így legalább a széltől és a zajtól védve van a táborhely. A szag ellen meg nyilván ott figyel a fenyőillatú Wunderbaum. A hely adottságai amúgy tökéletesek, közel a főút, egy nagyobb kereszteződés és egy cigarettaárus is.

3.

s04

Viszonylag kellemes sátorhely, csak egy forgalmas út és a Nagyszínpad közelsége akadályozhatja a kellemes pihenést, de aki ezekkel nem tud együtt élni, ne menjen a Szigetre, ugye. A kék Quechua gazdája nyilván lakótársa iránti figyelmességből hagyta kint a lábát a szabadban, amiért külön pluszpont jár, a lakótárs nevében is.

4.

s05

A Nagyszínpad melletti gettóban talált helyet magának a kis piros sátor gazdája. Jó ötlet, hogy a fa alá települt, de bár ez a képen nem látszik, ez az ösvény a nagyszínpados koncertek idején forgalmas, lüktető úttá változik. Csoda, hogy a sátrat még nem tiporták el az arra vonuló csordák.

5.

s06

Erre a helyre sátrat verni nagyjából annyit tesz, mintha az ember az M7-es autópálya érdi leágazásánál, a leállósávban keresné a nyugalmat. Konkrét életveszély, nem beszélve az irtózatos mennyiségű porról, amelynek egyik fele a sátor oldalán telepedik meg, a másik felét nyilván már rég belélegezték.

6.

s07

Még mindig a gettó. Marsbéli táj, fű egy szál se, a fák levelein és a sátrakon áll a por - egyedül a publikus piszoár jelenthet nyugalmat az itt lakóknak: nekik is közel van, meg így talán kevesebben hugyozzák le a sátrakat.

7.

s08

A képről sajnos nem jön le, de ezeknek a sátraknak a lakói egyszerre kapják az arcukba egy szomszédos kocsma hangszóróiból a Manu Chaót és a Nagyszínpad aktuális sztárját. Hihetetlen a hangzavar, pihenésre teljesen alkalmatlan a helyszín, de legalább közel van. Valamihez.

8.

s09

Lehet, hogy a mínusz egyedik napon jó ötletnek tűnt a Nagyszínpadhoz a lehető legközelebb felverni a sátrat, így legalább ingyen jön a zene, idén ráadásul kiváló minőségben. Mostanra, a Sziget vége felé a lakók talán meggondolták magukat, de pusztán az a tény, hogy ez a sátor még áll, önmagában is kisebb fajta csoda. Bátorságukért mindenképpen dicséret illeti őket.

9.

s10

Gettóból is létezik sokféle, van például a sima gettó, meg van az elitgettó. A Vodafone rácsokkal körülvett minikempingje ugyanolyan zajártalomtól szenved, mint a szemközti nyomortelep, de a lakók letaposatlan pázsiton közelíthetik meg a sátraikat, és amikor reggel átnéznek a túloldalra, úgy érezhetik magukat, mintha Szabadság-hegyi luxusvillájukból tekintetének át a saját mocskába belefulladó Pestre. Olyankor biztos köpnek is egyet.

10.

A tizedik sátrat mi magunk vertük fel titokban, az egész Sziget talán legeslegrosszabb helyén. Hogy mi célból, az legyen továbbra is titok; a sátor sorsáról a Sziget végeztével bizonyító erejű videóban számolunk be.