György
12 °C
23 °C

Miért szólt idén olyan jól a Nagyszínpad?

2011. 08. 15. 00:40

A British Sea Power dobosa becsukott szemmel üti éppen, a hegedűs a tengelye körül forog, a gitáros pedig önfeledten ugrál. Tőlük pár méterre, a színpad szélén a roadok nyugodtan cigarettáznak, a kontroll-hangmérnök időnként állítgat valami a potmétereken, a színpadmester pedig a brit indie-zenekar jól fésült menedzserével beszélget. Az utolsó szám legvégén tartanak, fentről úgy tűnik, hogy a Nagyszínpad délutáni gyér közönsége igencsak lelkes, de a ráadás már nem fér bele: a gitár még recseg, amikor a zenekar már levonul. Ha a gitáros nem is, a hangmérnök azért még kitartja egy ideig az utolsó akkordot.

Hangosítás a kritikusoknak

“Nem szól rosszul, bár ha az egyik hangszer néha hamis, elég nehéz mit csinálni” - mondja Molnár Károly, a Nagyszínpad vezető hangmérnöke, aki szerint a csütörtöki Chemical Brothers volt az idei fesztivál legjobban hangosított koncertje, amit a fesztivál műszaki vezetőjével hallgatott, miközben a Nagyszínpad előtti lefedettséget vizsgálták.

Hogy mégis mit csináltak, amiért sok évnyi fanyalgás és Sokol rádiós hasonlat után idén még a kritikusok is beleszédülnek a basszusokba és a tiszta magas hangokba? Nevet, hogy semmit, az idei frontrendszer, vagyis a színpad két oldalán felhúzott hangosítás még szerényebb is, mint tavaly.

“Tavaly 18 szélessávú hangsugárzóból szólt a koncert oldalanként, idén csak tizenhatot raktunk fel. Kiegészítő hangsugárzók kerültek fel a színpad előtti tér bal és jobboldalának lefedésére.” Vagyis most már a VIP-ben és a vendéglátó helyeken is jól hallani mindent, a kritikusok meg ugye gyakran ott ücsörögnek, és nem mennek be az embermassza közepébe.

h01
Dudás Béla és Molnár Károly (Fotó: Barakonyi Szabolcs)

“Tavaly más volt a hangosítás koncepciója. Arra koncentráltunk, hogy a  koncert a színpadhoz közel a lehető legjobban szóljon, viszont a Nagyrét szélén, a kocsmákban már nem kelljen üvölteni, ha egy sört akar rendelni az ember. Idén viszont az eddigi 15 ezer négyzetméter helyett már 30 ezer négyzetméteren terítjük a koncertet. Úgy alakítottuk ki a hangrendszert, hogy a téren mindenki pont ugyanazt a zenei élményt kapja”- teszi ehhez hozzá Dudás Béla a Sziget produkciós technikai vezetője. Vagyis idén a pultnál csak mutogatni lehet, viszont a koncertélmény elkísér minket a sörcsapig, sőt akár a Nagyrét szélén felállított mobilvécékig is. Mindezt négy delay torony teríti a Nagyrét távolabbi részei felé, pár tizedmásodperces csúszással követi az innen kilövellt hang a színpad melletti hangfalakat, hogy pont akkor erősítsen rá a koncertre, amikor az elér a közönség leghátsó soraiba. A sajtóanyag szerint ezért a Meyer Sound csúcsmodern digitális jeltovábbító rendszerének kell hálát adni.

A hangmérnök is sztár

Közben a British Sea Power tagjai már eltűntek az öltözőben, csak a hegedűslány pakolgat még a sarokban. Érkezik a Skunk Anansie hangmérnöke, egy görgős bőröndöt húz maga után, mintha egyenesen a reptérről jött volna. A roadok szétszedik az előző zenekar cuccait, minden kerekeken gurul: a dob eltűnik a jobb oldalon, és máris érkezik a másik dobogó a másik dobbal a színpad bal oldali ajtaján. Szétszedik a kábeleket, és a délután begyakorolt terv szerint összeállítják az új zenekar kívánságai szerint. A menedzsment tervrajzot is küld minden egyes koncerthelyszínre, így a fesztivál roadjai pontosan tudják hova áll majd a basszusgitáros, vagy hogy akar-e néha csordavokálozni a dobos.

Az angol hangmérnök szöszmötöl kicsit a pultnál, a Skunk Anansie ugyan nem olyan nagy produkció, de saját keverőpultokat és hangmérnököket hozott magával. Az egyik hangmérnök a színpaddal szemben húzogatja a potmétereket, a másik a zenekar mellett figyel a kontrollhangra, vagyis arra, hogy a brit zenekar mit is hall saját magából.

“A legtöbb fesztiválozó minket okol, ha valami nem stimmel a hanggal, azt nem is tudják, hogy sok produkció nem csak a hangszereket hozza magával, de saját keverőpultot is, hangmérnökök jönnek velük, mi csak a hangrendszer utolsó láncszeméért, a hangsugárzókért felelünk ilyenkor, illetve megpróbálunk segíteni, ha valami nem jól sül el” - mondja Molnár Károly.

“A Sziget felszerelése világszínvonalú, pont ugyanilyen hangrendszert használnak a nagy brit fesztiválokon vagy a legnagyobb zenekarok világkörüli turnéin” - mondja Molnár Károly, aki számtalan fesztivál mellett többek között a Metallica ausztráliai koncertturnéján is dolgozott. A hangsugárzók világszínvonalúak, a keverőpultok jó minőségűek, a kábelekkel is csak ritkán van gond: az ember a legnagyobb hibaforrás.

Dudás Béla szerint a Szigeten eddig talán a tavalyi Iron Maiden koncert szólt a legrosszabbul: ott a koncert elején derült ki, hogy a produkció által hozott keverőpultból valamiért a mély csatornán csak zörej érkezik a hangfalakba, ráadásul a zenekar technikusa, aki a rendszert összeállította, akkor már elutazott Romániába, az Iron Maiden következő koncerthelyszínére. A jobb- és a baloldali sávokat ugyan rákötötték a mélynyomókra a koncert közben, hogy mentsék a produkciót, csak sajnos a keverőpult túl jól szűrte ki a mély tartományú hangokat ezekből a sávokból, így a zenekar tulajdonképpen recsegve-ropogva, basszusok nélkül nyomta le a koncertet.

De néha senki nem hibázik, egyszerűen a koncepció nem tetszik a kritikusoknak: a Balaton Soundon fellépő Portishead sokak szerint egyszerűen halk volt, persze mindenki rögtön a hangrendszerre fogta a hibát, pedig a zenekar hangmérnöke szerint az édesbús trip-hophoz egyszerűen ez a csendesebb koncertélmény illik a legjobban.

“A Nagyszínpad koncertjei átlagosan 102 és 108 decibel között szólnak műfajtól és a külföldi hangmérnök ízlésétől függően” - mondja Molnár Károly, persze azt hozzáteszi, hogy egy-egy pillanatra, például a lábdob dobbanásának tizedmásodpercében akár 120 decibeles hanghatás is érheti a közönséget. Ez hosszabb távon fizikai fájdalmat is okozhatna, még jó, hogy a Sziget egyetlen fellépője sem játszik repülőgépturbinán, vagy éppen kitörő vulkánon, mert akkor nekünk annyi lenne. Persze 102 és 108 decibel között sokkal nagyobb a különbség, mint hinnénk, hiszen a hangnyomásszint nem lineáris, hanem logaritmikus skála, ezért körülbelül 6 decibellel nagyobb szint kétszer olyan hangnyomást, a 20 decibellel nagyobb érték pedig tízszeres különbséget jelent.

9 tonnányi hang

Közben a Skunk Anansie felszerelését összeállították a roadok, akik most megint a háttérben várakoznak, nem úgy mint a Prince-koncerten, ahol konkréten el kellett hagyniuk a színpadot, nehogy valakinek a látványa megzavarja a herceget.

Vetünk még egy pillantást az oldalsó hangfalakra, Molnár Károly mutatja, hogy idén 4,5 tonnányi hangládát húztak fel a színpad mellé oldalanként. Most már a mélynyomók is fentről szólnak, mert ezzel a megoldással el lehet érni, hogy a színpadhoz közel álló rajongók és a koncertet távolabbról hallhatók hasonló hangerővel élvezhessék. A mélyek is egyenletesen áradnak a Nagyréten, és állítólag a kocsmák mellett is pont olyan, mintha az első sorokban csápolnánk. Már azt leszámítva, hogy nem kell megmártóznunk mások izzadtságában.

Hozzászólások (99)

 • DanZi2011.08.15 00:56:44

  a legszarabbak közé még a Paradise Lost is beférne... 2001-2-3 valahogy akkortájt....

 • BruceWayne2011.08.15 01:03:27

  hát akkor ennyi erővel az a38 "sátorra" meg a party arénára is fordíthattak volna minimális figyelmet mert kb. csak rossz élmények fűződtek a hanghoz mindenkinél...
  pl:
  [link]

 • ac3^BB2011.08.15 01:07:56

  a prinsz vadallatul szolt az biztos :D

 • d'oh2011.08.15 01:09:07

  a chemical brotherst olyan jól hangosították, hogy itt káposztásmegyeren is tisztán lehetett hallani a számokat...

 • hatja2011.08.15 01:11:18

  nem akarok amúgy picsogó nyugdíjas lenni de idén minden eddiginél messze hangosabb volt a sziget a városban.

 • a szomszéd cigányember2011.08.15 01:27:56

  én nem tudom melyik volt a legszarabbul hangosított koncert, de az biztos hogy ez volt ez eddigi legszarabb sziget.

 • ugolog2011.08.15 01:35:50

  ...ahogy mondod, az eddigi legszarabb...

 • g-funk2011.08.15 02:21:17

  vége ennek a fosnak? évek óta nem járok ki, a hangulat már rég kiveszett , a hangosítás meg azért szokott magyba szar lenni, mert a hangosítók rockerek , és nincs ízlésük a hanghoz , max a punk-ot tudják jól megoldani, tisztelet a kivételnek

 • evil.2011.08.15 02:39:07

  Nem értem mi a faszt kell picsogni, szerintem ténylleg, évek óta az legjobban hangosított sziget vlt, ez érvényes több színpada is, igaz, az A38 nem volt jó, az arénát mert leszarom, mert ami ott szól az jó nem lehet :)

 • garbageman2011.08.15 02:55:16

  Kurva jól szólt ma (tegnap) a National, Manics is csak néztem 10 pontos ....a világ zenei színpadon a Cowboy Junkies is szépen szólt Metal szinpad is faszán szólt. A38 viszont botrány szar szemét volt.

  Legszarabb? Miért is ?!?! az egyik legjobb volt.

 • UFP P2011.08.15 03:14:42

  Tényleg rohadt jól volt hangosítva idén a nagyszínpad, kár hogy hajnali kettőkor itthon, csukott műanyag nyílászárókkal nem tudtam tőle aludni, de ki a szar vagyok én, végülis nem belőlem élnek. Az éjféli tűzijáték már szinte fel sem tűnik.

 • Madnezz2011.08.15 03:56:02

  Engem 30 kilométernyire nem zavart, sőt éppen kellemes volt. :D

 • Madnezz2011.08.15 04:04:03

  Amúgy szemét liberálissöpredék! Az van kint a szigeten, bezzeg templomba nem járnak! Nem tisztelik az időseket sem! Korcs nemzedék. Kábítószerek, meg nyugat majmolás az van, ősi gyökereinket meg sutba vágják. Mocskos csürhe, a Nenyi-t kellene naponta százszor elolvasniuk, akkor talán ember lenne belőlük.

 • al kotmány aláiro álamfö2011.08.15 04:12:30

  Végülis megbaszhatná a kurvaanyját az összes sziget szervező és engedélyező. Egy maréknyi altatóval sikerült átaludni a hetet, leszámítva a tegnapról mára virradó éjszakát. Még most is dübörög ez a szemét.
  És nem a szomszédban vagyok.

 • al kotmány aláiro álamfö2011.08.15 04:29:50

  Jó lenne végre összeszedni mindazokat, akiket zavar ez az évente ismétlődő mocsok és tenni végre annak érdekében, hogy nyugalmunk legyen. Röhej, hogy emiatt a söpredék miatt (Gerendai és támogatóira céloznék) évente egy héten át nincs nyugta több(tíz?)ezer embernek.
  Kíváncsi lennék, Dercének nem-e azért kellett lelépnie, mert a bíróságon támadta meg ezt a mocskos maffiát...

 • hbo2011.08.15 05:40:04

  amugy valamelyik okos 4:50 -kor ratolta a basszust, az utolso tiz percre, igy sikeresen felebresztett...pedig legvonalban legalabb 6-7 kmre vagyok...

 • pacsmagi2011.08.15 05:53:12

  A csütörtöki sziget olyan hangos volt,hogy 3 kerülettel arrébb Rákospalotán a gyerekeim sírva ugrottak fel az ágyból,rezegtek a poharak (22:50!!),
  borzasztó gépi basszus üvöltött a fejünkbe.
  Dercze Tamás annak idején elkezdett valamit,de ezek szerint ez az a lobby amiben tarlóstól kezdve mindenki benne van,gerendaytól pénz csusszant a zsebekbe.Letojják a lakosság nyugalmát magasról,de ez a bírtok háborítás súlyos esete.Össze kellene fogni hogy tüntessék el Budapest közepéből ezt a szennyet!

 • Panther_V2011.08.15 06:01:47

  Geci söpredék vagytok. Mármint a szigetezôk és az emiatt pampogók.

 • al kotmány aláiro álamfö2011.08.15 06:12:33

  pacsmagi: azokkal együtt, akik megengedik mindezt.
  Sajnos/szerencsére a hét többi napján nem hallottam az éjszakai műsort, mert volt altatóm, úgyhogy tizenegykor ablak becsuk, én meg eldől, volt a műsor.
  Mostanra viszont vagy hozzászoktam az altatókhoz, vagy hangosabbak voltak, mint a hét többi napján, mert felébredtem rájuk.

 • repecs2011.08.15 06:52:44

  Legalább már tudom hogy ezek miatt a vadbarmok miatt ébredtem fel éjszakánként többször bezárt ablaknál a basszusokra. A szegettől kb 4km re. Az előző években csak nyitott ablaknál lehetett hallani. Külön köszönet a kisgyermekes szülök nevében.

 • KKKKKKKKK2011.08.15 06:53:39

  A tököm tele van azzal, hogy a belvárosban ilyen kulturális nyenyere fesztiválokat tolnak. Nem igaz, hogy operát meg ilyen faszságokat kell hallgatnom, amikor aludhatnék is. De bazzeg erre a sok mami nem ugat, hogy altatót kell bevennie, csak a Sziget miatt.

 • Nevem Senki2011.08.15 07:03:51

  csak azt nem értem, miért kellett erre ennyi évet várni?

 • nemetha2011.08.15 07:07:44

  én majdnem minden nap voltam kint, és bizony füldugóban tudtam csak hallgatni a koncerteket, annyira hangos volt mind (kivéve talán a világzenei színpad)

 • B.Flóra2011.08.15 07:46:59

  Hát igen, annyira jól szóltak azok a hangfalak, hogy este 10 körül még Gül Baba türbéjénél is hallani lehetett a zenét.
  Annak ellenére, hogy régebben imádtam a Szigetet, sok évben végig kint voltunk; soha nem értettem, hogy miért "felejtették" bent a városban azután, hogy kezdte kinőni magát. És itt nem csak a zajra gondolok, hanem pl. a közlekedésre is, mert maguknak a szigetelőknek is egy rémálom megközelíteni a Szigetet csúcsidőben.

 • deretke2011.08.15 07:52:56

  csipkefasz este 11 után????? Te hol élsz bazzz? Gyere ki újpestre ott hallani fogsz mindent idióta! Engem meg azért zavar bazdmeg mert a sok túl iskolázott ismeretségi körös köcsög minden melót lenyúl én meg abból dolgozzak ami van. Én szeretnék aludni is néha napján, plusz erre rájön a te okos fajtád kik éjfélkor is üvőltetik az SP-t.

 • csipkefa2011.08.15 07:54:01

  És mi van akkor, ha halljátok a Szigetet a lakásból? Este 11 után már nincsenek koncertek. Pont miattatok unatkozó, pöffeszkedő családosok miatt legyen bezárva? Nyugodjatok meg, úgyse lesz, mert fontosabb a beáramló pénz a városnak, mint a ti kis alvásotok.

  Kibírtok egy hetet, aztán megkapjátok a békéteket.

 • Transylvanianmixedgrill2011.08.15 08:06:41

  Konkrétan: ki nem szarja le hogy vannak családosok, akik nyugalmat akanak? Költözz ki Ócsára, ott majd kapsz nyugalmat, sok családos, meg vén seggfej! A város nem a nyugalomról szól, a nyár meg végképp nem.

 • B.Flóra2011.08.15 08:09:12

  @csipkefa: kb. hajnal 2-3-kor van vége az utolsó koncerteknek, dj-k meg még utána is játszanak pár helyen.

 • Winston Smith2011.08.15 08:15:48

  Akit annyira zavar a sziget, az próbálja erre az időre időzíteni a nyaralását.

  Nem olyan bonyolult ez...

 • omlósz2011.08.15 08:16:44

  bassza meg az összes építkezésen dolgozó és autó vezető akik miatt nem tudok aludni nappal :)

 • omlósz2011.08.15 08:17:54

  ja és a kisgyerekesek is akiknek a fattya üvöltözik :D

 • al kotmány aláiro álamfö2011.08.15 08:18:41

  @Winston Smith: apádnak kellett volna máskorra időzítenie a nyaralását, amikor anyádat felcsinálta!

 • al kotmány aláiro álamfö2011.08.15 08:20:03

  @Nevem Senki: mire? Első évtől kezdve pofáznak az érintettek, hogy a Dunába kéne dózerolni az egész narkószigetet.

 • Dorsz2011.08.15 08:25:48

  "Tényleg rohadt jól volt hangosítva idén a nagyszínpad, kár hogy hajnali kettőkor itthon, csukott műanyag nyílászárókkal nem tudtam tőle aludni" - Az érdekes lehetett, mert legkésőbb este 11kor vége van a koncerteknek a nagyszínpadon. De biztos olyan messze laksz, hogy a visszhang éjjel 2re ért csak oda.

 • Hawk742011.08.15 08:29:38

  Dunakeszin faszán lehet hallani a Szigetet. Idén először. Egyébként én szívesen időzítettem volna a nyaralásomat a Sziget idejére, de a fiam júniusban megszületett, így külön köszönöm én is, hogy végre hallja Ő is a zenét. 2008-ig Újpesten laktam, a szigethez közelebb, de nem lehetett ennyire hallani, mint most, kb. 5 km-rel messzebb. Vajon miért?!

 • al kotmány aláiro álamfö2011.08.15 08:40:51

  @Hawk74: pontosítsunk! Nálatok idén először. Két éve is hallható volt sajnos. Csak lehet, hogy Dunakeszi egyéb területein.

 • al kotmány aláiro álamfö2011.08.15 08:41:53

  @Dorsz: vagy hazudsz vagy nem a nagyszínpadot lehetett hallani.

 • clivis2011.08.15 08:44:32

  Sajnos az a helyzet, hogy a színpadi hangmérnökök jelentős része konkrétan halláskárosult (egyébként a törzsközönség is), ezért aztán a koncertek java része "túl van erősítve", egészséges füllel élvezhetetlen. Ifjúkorom BS-koncertjeinek egy részéről kénytelen voltam elmenekülni, mert a túlzott hangerő fizikai fájdalmat okozott - meg napokig tartó fülcsengést. Ma már meg se nézem a koncertplakátokat, szükségem van a hallásomra.

 • L0ve2011.08.15 08:45:10

  Mondjuk alap lenne ilyen jegyárak mellett, csak ugye magyarisztán...

 • Kovácsné2011.08.15 08:45:38

  Rákospalotán valóban tisztán hallani lehet a Szigetet, de nem zavaróbb, mint mondjuk a Mogyoród Grand Prix idején a fejünk felett 5 méterrel elhúzó VIP helikopterek, vagy a Vasúttörténeti Múzeumba tartó gőzmozdony rendszeres halálfüttye hétvégénként.... (:
  A legborzalmasabb élmény amúgy idén a Helloween koncert volt. Tudom, hogy rajtam kívül ez kb. három embert érdekel, de hallgathatatlan zajzenekart csinálni az egyik legdallamosabb power metal csapatból nem volt szép. Volt olyan szám, amire csak akkor ismertem rá, mikor a mellettem álló három méter magas német énekelni kezdte.

 • Hawk742011.08.15 08:47:16

  @al kotmány aláiro álamfö: de azt hiszem abba megegyezhetünk, hogy soha ennyire nem lehetett hallani, mint idén...

 • Kovácsné2011.08.15 08:47:40

  Megint tünedeznek a kommentek? Akkor is leírom (mind a három magyar rajongó nevében), hogy iszonyatosan rosszul volt hangosítva a Helloween koncert, vissza a pénzt (:

 • G_P2011.08.15 09:03:23

  Mikor jönnek már a hírek?

  1. Rekordszámú látogató idén

  2. Profit: 1000 forint.

 • d'oh2011.08.15 09:04:19

  nagyon humoros vagy Dorsz, tegnap is egész éjjel ment a techno én kb 2kor aludtam el, akkor még bőven... a Chemical még esküszöm OKÉ volt, mert legalább hallottad tisztán a számokat és én amúgy szeretem a zenéjüket... de amikor már csak az meg órákon át hogy dümm-dümm-dümm-dümm-kiállás-dümm-dümm... az elég bosszantó.

 • al kotmány aláiro álamfö2011.08.15 09:05:48

  @Hawk74: ehhez nem tudok igazán hozzászólni, mert a délutáni dübörgés korábban sem zavart annyira, hogy a mértékével foglalkozzak. Éjszakánként meg... én úgy emlékszem, régebben hangosabb volt, mint idén - leszámítiva a ma hajnali produkciójukat, hogy rohadna le keze-lába annaka csürhének.

 • Rock 'n Roll Nigger2011.08.15 09:06:30

  idén jól szólt = máskor mindig szarul szól. azért a borsos belépőért végül is mit vár az ember, hogy még jól is szóljon?

 • online távmunkás2011.08.15 09:11:06

  Eddig még sose hallottam otthon a Szigetet, de idén csütörtök és szombat este is minden hangot hallani lehetett a Nagyszínpadról.

 • d'oh2011.08.15 09:18:20

  kiváncsi vagyok a MaRINA parton milyen lehetett a hangélmény, bár ott a többség gondolom tényleg el tudott menni nyaralni a héten.

 • Dorsz2011.08.15 09:23:02

  d'oh: A nagyszínpadról volt szó, nem a pl. a Party Arénáról.

 • Pj2011.08.15 09:27:37

  Ma reggel 5-ig volt buli a Szigeten. 5:10 perckor hallgatott el az utolsó basszus. Tudom, mert egész éjjel nem lehetett aludni tőle, pedig nem a közelben lakom.

 • éseztígyhogy?2011.08.15 09:58:58

  Azért szólt ilyen jól, mert idén kilométerekről is hallottam. Mikor oda jártam már akkor se vágtam miért jó egy város közepébe rakni egy fesztivált, de így kicsi gyerekkel külön élmény volt a prodidzsáj basszusa, mintha tolóhajók ütköztek és dudáltak volna a szárazföldön órákon keresztül.
  Örülök, hogy sikerült olyan hangmérnököket találni, akik keményen maxra vágták a pot.métert, és remélem a Főváros mellett a NAV-val is sikerült megegyeznie Gerendainak, hogy a százmilliós veszteséggel zárás után a gyanú árnyéka se merüljön fel, hogy rommá kereste vele magát, nyilván én is megrendezném minden évben ha ennyit veszítenék rajta, egy kerület nem alszik egy hétig az hol érdekel majd engem a Riviéráról.

 • piszkosfred2011.08.15 10:08:10

  Hallhatóan jobb volt a hangosítás idén, mint bármely korábbi évben. Pedig nem vagyok akkora vájtfülű, de most tényleg profi volt.

 • pacsmagi2011.08.15 10:23:23

  Aki beszólogat a családos "pampogóknak",annak kívánom
  hogy amikor (ne adj isten!)neki is gyermeke lesz tudja meg milyen egész éjjeleket nem aludni újszülött gyerekek mellet,vagy ha később betegek és virrasztani kell...Tehát ha még megsüketülünk a saját lakásunkban
  más profitja miatt,jogosan kérdezem,mi is az a demokrácia,és emberi jogok.....?

 • lemon19752011.08.15 10:26:07

  Én is csak sokak véleményét tudom megerősíteni: egyszerűen csak tetves hangos volt idén ez rohadt sziget! Én Újpesten a Megyeri úti temető mögött lakom és nagyon tompán ide szokott hallatszani a basszus ráadásul csukott ablakok mellett szinte semmi zaj nem volt régebben.
  Na idén már nem csak a basszust hallottam és az új, modern hangszigetelő ablakokon keresztül is hallani lehetett! Emlékszem első nap nem akartam elhinni a feleségemnek, hogy a szigetet halljuk, gondoltam valamelyik szomszédos házban házibulit tartanak. Aztán nem kis megdöbbenésemre be kellett látnom, hogy ez bizony a sziget...
  Képzelem micsoda korrekt zajszint méréseket végezhetnek úgy egyébként. Nyilván mindenki hajszál pontosan tudja mikor mérnek és abban az időben tényleg a megengedett értéken tartják a hangerőt. Ezeken a "hivatalos" méréseken kívül pedig nem hoznak nyilvánosságra semmit.
  Azért az szánalmas és szomorú, hogy rengeteg ember majd egy hete ma este fog tudni először nyugodtan aludni!

 • kafferbivalybalamber2011.08.15 10:33:32

  A kurva anyját annak, aki felébresztett a köcsög tuctucjával hajnali négykor. Nem az hogy nem tudtam elaludni: fölébresztett legszebb álmomból, úgy rátolta, hogy rohadna meg ott ahol van. (Újpest külső széle.)
  Utolsó nap, gondolta már nem tudják büntetni. Hát remélem tévedett, és az utolsó gatyáját is ráfizeti a bírságra, a büdös bunkó taplógyökér.

 • Gery.Greyhound2011.08.15 10:39:12

  Tegnap a Tankcsapda-koncert végére elfáradhatott a technika, recsegett-ropogott a hangfal. Előtte ugyanott a Sonata Arctica még kurvajól szólt, az tény, de hogy utána mi történhetett...

  Egyébként meg légvonalban párszáz méterre lakom a Szigettől, egyszer egy évben ki lehet bírni azt a néhány napot (főleg, ha egy napra ki is megyünk). A Váci úton rendszeres gyorsulási versenyek sokkal zavaróbbak, és az csak pár hülyegyerek ostoba játéka, míg a szigeten tízezrek érzik jól magukat. Aki a demokráciáról papol, az úgy érzi, hogy az a demokrácia hogy este 10 után síri csönd legyen egy kétmilliós nagyvárosban? Azzal nem sérül valaki joga? Lehet költözni vidékre, akit zavarnak a városi élettel járó hatások.

 • Macko2011.08.15 10:44:13

  No most akkor ugye:

  1.) Sok tizezer ember nem tud aludni.
  2.) A Gerendai sok 100 milla veszteségről sírdogál.
  3.) A várost ellepik a mosdatlan sziget prolik.

  Akkor minek is ez az egész ?
  PR-nak? Annak elég gyenge.

 • lemon19752011.08.15 10:52:16

  Gery.Greyhound:
  Csak gratulálni tudok a beszűkült ostoba látásmódodhoz. Szóval azt mondod, hogy ha valaki máshogy gondolkodik, érez mint te akkor húzzon a fenébe?!
  Eleve ordas marhaságokat írsz. Egy nagyváros rendkívül sűrűn lakott térségében szabadtéri zenei fesztivált tartani sík baromság! Hozzá vagyok (-unk) szokva a város zajaihoz, még a kellemtelenebbekhez is, de ugyan ez a te agyadig nem hatolt el, de MI ITT LAKUNK! Úgy gondolom ha valaki atomhangos zenei fesztivált akar akkor Ő menjen valahova a prérire.
  Aztán attól mert te speciel szereted ezt a szarságot attól még nekem is kell? Mi van akkor ha én a komoly zenét szeretem?
  Tudom mi a válasz rohadjak meg ha nem vagyok hajlandó átszokni a Tankcsapdára... Illetve ha nehezen tudok elaludni a dübörgő basszustól akkor szintén rohadjak meg amiért nem szokom hozzá.
  Agyrém.

 • kafferbivalybalamber2011.08.15 11:00:27

  Gery.Greyhound:

  "Lehet költözni vidékre, akit zavarnak a városi élettel járó hatások."

  Én itt születtem, jóval azelőtt, hogy Gerendai nullszaldó Károly elkezdte volna ezt a szigetbuzulást.
  Nehogymár én költözzek el.

 • Roltii2011.08.15 11:01:33

  Fontos, hogy a város élhető legyen. Tehát kell buli, fesztivál, minden jóság, sok külföldi stb. Viszont a Sziget tényleg túlságosan belül van, ekkora rendezvényt nem nagyon tartanak sehol a világon ennyire a városban, főleg nem fővárosban.
  1 napra OK lenne, még kettőre is, de az 5 (sokáig 7) túl sok. Csillaghegyen folyamatosan hallani lehetett éveken keresztül amíg ott laktam, nem volt nagy élmény.
  Tény, hogy 1-2 motoros hangosabb a szentendrein, viszont ez folyamatos zajt jelentett, csukott ablaknál is.
  Ráadásul a Hajógyári sziget rétjeit erősen hazavágja az egész:(

 • al kotmány aláiro álamfö2011.08.15 11:07:26

  Geryke: takarodj vissza a náci söpredék közé, ahonnan idejöttél és ne ugass bele az emberek dolgába!

 • felszopó2011.08.15 11:11:17

  hangosan felröhögtem a százmillás veszteségen :D

 • kafferbivalybalamber2011.08.15 11:13:30

  Már nem is nullszaldó, hanem százmillás veszteség, tényleg.
  Gerendai fejlődik.

 • Perillustris2011.08.15 11:14:40

  Számomra a gépjárműforgalom zaja zavaró, 365 x 24 órán át. A nagy parkolóban átlagosan öt percenként csipog egy-egy jófej gépjármű-tulajdonos autója nyitáskor ill. záráskor (mi a faszér' jó ez?).

  S akkor a motorok visításáról még nem beszéltem.

  Idén nem voltam a Szigeten, és igen, újpesti lakosként esténként hallottam én is a koncertet, de ez korántsem volt zavaró mértékű. Számomra.

 • al kotmány aláiro álamfö2011.08.15 11:15:45

  Perillustris: gondolom, a ti ablakotok nem a sziget felé néz, vagy van köztetek valami, ami tompítja.
  Váci úton szörnyülködtem, hogy micsoda zaj lehet pl. a Marinán. Pedig nem is a Duna irányából jött a hang, hanem a Váci túloldaláról visszaverődve.

 • Gery.Greyhound2011.08.15 11:30:01

  @kafferbivalybalamber: "Én itt születtem, jóval azelőtt, hogy Gerendai nullszaldó Károly elkezdte volna ezt a szigetbuzulást. "

  És akkor mi van? Én se ott lakom, ahol születtem, egyéni választás kérdése volt hogy Budapesten éljek, szerencsére senki nem kötözött Kerepestarcsához :)

  @lemon1975: "Aztán attól mert te speciel szereted ezt a szarságot attól még nekem is kell? Mi van akkor ha én a komoly zenét szeretem?"

  Nem kell szeretned, én meg leszarom hogy te mit szeretsz. Tőlem lehetne komolyzenei fesztivál is a környéken, nekem belefér.

 • shitgun2011.08.15 11:32:38

  Én ugyan a belvárosban lakom, így speciel a Szigetet nem hallom, viszont falszomszédom a VAM design center, ahonnan éve jóval több mint egy hét zajártalom jön, és nem ám átszűródik, hanem ugrál az aprópénz a polcomon. Mégis azt mondom, a városi lét ilyen, ha az ember a sűrűjében akar lakni, mert közel van a mozi, kisbolt-nagybolt, butik/pláza, kocsma stb, akkor cserébe kapja a zajt. El kell viselni, mert tenni ellene úgysem lehet, senki kedvéért nem fogják a Szigetet például kiebrudalni, úgyhogy minden dühöngéssel töltött perc felesleges. Az ország legnagyobb városa rengeteg lehetőséget kínál, cserébe van zajártalom, tömeg, kosz, kutyakak, ha nem tetszik...úgyis tudja mindenki, mit kell tenni. Falun agglomerációban nyugi van, meg csönd, meg nincsenek csövesek, viszont félóra autó vagy busz a legközelbbi mozi, vagy normális étterem. Valamit valamiért.

 • HVC2011.08.15 11:35:18

  A ZP-ben viszont úgy visszacsavarták a hangerőt, hogy magam sem hittem el. Kb. a buli hangulat hiányzik ettől. :((

  A hátsó sátorban pl. már nincs basszus. Érdekesen hangzik.

 • al kotmány aláiro álamfö2011.08.15 11:37:11

  Geryke, geryke... hozod a szokott, ostoba, antiszociális formádat. Persze egy magadfajta, ostoba faszkalaptól nem várunk mást. :D

 • Gery.Greyhound2011.08.15 11:37:44

  @al kotmány aláiro álamfö

  "Geryke: takarodj vissza a náci söpredék közé, ahonnan idejöttél és ne ugass bele az emberek dolgába!"

  Ez most WTF?!

 • Perillustris2011.08.15 11:38:30

  Ahol tavaly laktam, ott arra nézett (UVH közelében), ott nem volt köztünk semmi. Tény, hogy jobban hallottam, de még ez sem lépte át az ingerküszöböm. Ezzel együtt el tudom képzelni, hogy más nem ennyire szerencsés. Mondjuk a marina-partiak sejthették, hogy lesz egy ilyen hetük évente, számukra nem volt zsákbamacska.

 • Gery.Greyhound2011.08.15 11:40:55

  A Marina-part konkrétan feleannyi idős, mint a Sziget. Aki ott vett lakást, már annak tudtában vette, hogy az a Szigetre néz.

  Mondjuk egy olyan dunára néző teraszos lakásért cserébe én örömmel vállalom, hogy egy hétig koncerteket hallgatok :)

 • Roltii2011.08.15 11:45:00

  Perillustris:
  az a baj,hogy, nem csak a Marina part, hanem jó pár tízezer ember hallgatja ezt 5-7 napon át. Ezt picit túlzásnak érzem, főleg úgy, hogy már külföldiekkel van tele. Ismerős Kaszáson lakik, ő 1 hétig nem tud parkolni, vagy ha igen, akkor reggelre körbeszarják az autóját (nem vicc!). A kérdés az, hogy van-e ennek ekkora idegenforgalmi értéke, hogy ennyi ember ennyit szopjon ennyi ideig?
  Mondom, külföldön, ez kb sehol sincs így...nem érdekes?

 • Case2011.08.15 11:45:42

  és azokat a nagyszínpados plusz hangfalakat vajh az A38 színpadtól vitték el? Mert amilyen jól szólt két éve, olyan minõsíthetetlen tré volt most. Két nap négy koncertet láttam ott és mind mocsok rosszul szólt (de a Suicidal Tendencies alatti erõtlen, visszhangos, kásás valami mindent alulmúlt) és a többi napról is csak rosszat hallottam.

 • Perillustris2011.08.15 12:02:51

  Azért ez a körbeszarás nem hiszem, hogy annyira általános, de mindenképpen szomorú. A parkolási kérdést nyilván úgy lehet rendezni, hogy saját tulajdonú beállót/garázst vásárol, mert ha amúgy közterületetn parkol ingyen, akkor ez - bár nyilvánvalóan kellemetlen - ezt el kell fogadnia. Egyik haverom Mogyoródon, a pálya közelében lakik, amikor nagy rendezvény van, akkor jó eséllyel végig parkolják az utcájukat, szerencsés esetben helyet hagyva a beállásra. A tavalyi lakhelyemmel szemben pedig óriási társasház épült, tartósan átalakítva a parkolási lehetőségeket, hiszen 3-5-ször annyian szeretnének a környéken megállni. De egy színház közelében sem más a helyzet esténként.

  SZVSZ "bele kell férnie a Szigetnek a városba", ahogyan mindenki elviseli a másik ember által okozott "bármiket" (zaj, szag, fény, stb.), nyilván szabályozott kereteken belül.

 • Roltii2011.08.15 12:14:58

  Perillustris
  Szerintünk meg egy Sziget nagyságú rendezvénynek már nem kéne beleférnie. Kicsit kezdünk átesni a nagy liberális jólétben a ló túloldalára, hogy itt mindenkinek mindent szabad. A nagy francokat, mégse csak a kisebbségekből áll a város (most ide értem a Szigetre látogatókat is).
  Félre ne érts, nem azt mondom, hogy zárjanak be a kocsmák 10-kor vagy egyéb ökörségek, de valami szabályozás kell. Legyen a kocsma hajnalig nyitva a belvárosban, de ne ordibáljanak, különben zárás. Lehet fesztivál, de ne zavarjon túl sok embert túl sok ideig. Legyenek felvonulások, de ésszel, 300 ember miatt ne zárjanak le több kerületet (meleg felvonulás, gördeszkás gurulás, gárda baromságok stb). Ésszel kéne csinálni, de nem nagyon megy...

 • kafferbivalybalamber2011.08.15 12:26:45

  Gery.Greyhound:

  @kafferbivalybalamber: "Én itt születtem, jóval azelőtt, hogy Gerendai nullszaldó Károly elkezdte volna ezt a szigetbuzulást. "

  És akkor mi van? Én se ott lakom, ahol születtem, egyéni választás kérdése volt hogy Budapesten éljek, szerencsére senki nem kötözött Kerepestarcsához :)"

  Akkor az van, hogy nem hagyom magamat kiszekálni a szülőföldemről.
  Bonyolult, mi?

 • kafferbivalybalamber2011.08.15 12:40:03

  Ja, és mielőtt a NAV átutalja Gerendaiéknak azt a néhány tízmillió forintot, ami a néhány százmilliós veszteség ÁFÁ-ja ugye: remélem, ugyanúgy megkapják az igen alapos és tételes adóellenőrzést, mint mindenki más.
  És nem érdekel, hogy a cuclib sajtó mit nácizik meg fröcsög összevissza.

 • tilcsakbea2011.08.15 12:43:20

  kamon, el lehet viselni. újpesten lakom, este 11-ig olyan, mintha egy autóból puffogna a zene az ablak alatt. belefér.

 • pacsmagi2011.08.15 13:25:03

  Osztom Roltii véleményét:-Mindent lehet(ne)csinálni ésszel,szívvel,toleranciával is.Senki sem hőbörögne ha
  tényleg csak egy-két napról lenne szó,vagy ha az a 23 óra utáni hangerő lenne(bár van ahol az is súlyosan tuctuc volt hajnalig)De itt már elfajultak a dolgok,a
  kerületek brutálist dózist kaptak a héten.A főváros és a kormány is megéri a pénzét a súlyos pénzekért amik a zsebükbe csúsztak,cserébe az északi kerületben lakók nyugalmáért.Ja hétfőn megmérték a zajt...meg autómata lehalkítós kütyük..
  Csütörtök 22.30-kor meghívtam volna a dagadt diszmó gerendait a szobámba csukott ablaknál...

 • mqqq2011.08.15 13:54:35

  LOL a sok picsogó nyugger, 23 óra után a K hídról alig lehet hallani a Szigetet, nemhogy messzebbről. Azt aláírom, hogy 23 előtt nem lehet kellemes, de addig nézzétek az RTL Klubot, az való nektek.

 • Hawk742011.08.15 13:59:35

  Én meg kiköltöztem Budapestről, oszt mégis hallom a Szigetet... Persze nem azért költöztem ki, hogy ne halljam, de azér' hagy' ne kelljen már légvonalban 8 km-ről zenét (basszust, tuc-tucot) hallgatnom... Egyébként Gerendai pajtás a nullszaldós/veszteséges Szigetből lett Mo. egyik leggazdagabbja, meg nyitott Michelin-csillagos éttermet, úgyhogy felőlem mehet az APEH kopogtatni. Nekem le kell adóznom, neki meg nem, mert eltünteti a bevételét?! Szvsz kapjabe... és már előre köszönöm a kommenteket, hogy legyek vállalkozó, meg csináljam én is ezt, köszönöm, de nem, mert nem akarok patkány lenni.

 • al kotmány aláiro álamfö2011.08.15 14:04:14

  @mqqq: azért ezt beszéld meg a nagyanyáddal is! Meg a kurvaanyáddal, akinek nem lesz nyugdíja, mert prostiknak nem jár!

 • al kotmány aláiro álamfö2011.08.15 14:05:08

  Azért az most már engem is érdekelne, mégis miből üzemelteti ez a zsírdisznó a szigetét, ha minden évben százmillás veszteségei vannak...

 • Perillustris2011.08.15 14:54:32

  "nyitott Michelin-csillagos éttermet"

  Michelin-csillagos éttermet nem lehet nyitni. :o

 • pacsmagi2011.08.15 15:22:17

  mqqq,nem csak a nyuggereket zavarta,hidd el,én pölö 39 vagyok,anno 1993-94-95 ben kinnt is voltam ,de akkor még másról szólt ez az egész,de mára elqrvult, ahogyan a világ is.Manapság mindenki lexar mindenkit...

 • Hawk742011.08.15 15:34:55

  Perillustris: valóban. Akkor helyesen: nyitott egy éttermet, amely Michelin-csillagot kapott. De szerintem így is lehetett érteni, hogy mire gondoltam...

 • Perillustris2011.08.15 15:53:53

  Jóvan, persze. :)

 • Roltii2011.08.15 16:00:28

  mqqq:28 vagyok, és zavar. Egyébként a K-hídnál tényleg nem hangos, nem arra van irányítva.

 • grizzancs2011.08.15 19:46:11

  en kollegiumban a 10. emeleten minden hetvegen hallottam a parnamban a foldszinten duborgo basszust.

  Egy hetet, vagy annal kevesebbet egy evben ki lehet birni.

  Sot, ki lehet menni. :)

 • gbor.n2011.08.16 10:24:15

  A Sziget hangosítás összességében véve idén is egy rakás szar volt (talán a Rock színpados LA cuccot kivéve), azért mert egy fokkal jobban sikerült, mint az előző években, még nem jelenti azt, hogy jó is volt, és megközelítette volna bármely komolyabb nemzetközi fesztivál hangosítási színvonalát. (ahol egyébként a szigetnek lennie kéne)

 • fraulein praxa2011.08.16 14:09:39

  UFP P:

  az elég érdekes, mivel 11-ig ott minden koncert befejeződött..ennyivel azért nem terjed lassabban a hang.

  FÜLDUGÓ, van vagy 300 FT...de ha probléma, összedobjuk ám.

 • Roltii2011.08.16 14:28:55

  fraulein praxa:
  szerinted a kocsmáknak nincs zaja? vagy a kisebb sátraknak? ne légy már hülye...
  Füldugó? A saját otthonomba ne kényszerítsen már egy idióta rendezvény 5-7 napon át füldugó viseletére. A baj az, hogy nem 1-2 nap, hanem, hogy 5-7 és a helyszín....
  Imádom az ilyen okos embereket mint Te, biztos a másik csak képzelődött.

  BalatonSoundnál is volt egy ilyen cikk, hogy a bácsi feljelentette a fesztivált az indulás előtt,és hogy milyen hülye, aztán kiderült, hogy aznap lőtték be a hangot, és kurva hangos volt. Ami vicces volt,hogy aznap készült indexvideo is, amin hallatszik:D

 • fraulein praxa2011.08.16 14:33:44

  Roltii:

  ha tudnál szöveget értelmezni (de ezek szerint nem tudsz...) rájöhetnél, hogy a delikvens, akinek válaszoltam, mekkora f*szságot írt...nem véletlenül kizárólak NEKI címeztem a hozzászólást, bár tény, hogy a többi "jaja bivalybasznádon is hallani lehetett, sőt "-típusú gyökér is megérne egy misét..azt aláírom, hogy a környező kerületekben lehet hallani, de ne essünk már túlzásokba kérem..

 • al kotmány aláiro álamfö2011.08.16 16:50:39

  fraulein praxa: ha igaz lenne, hogy 11-kor befejeződtek a koncertek, akkor mi a bánatos lófaszt hallgattam hétfőn úgy hajnali egytől fél hatig???

 • monkeyme2011.08.18 17:27:19

  EGY HÉT világvége. tényleg kibírhatatlan... sírnak a szájak. hozom a zsepit. :)

 • al kotmány aláiro álamfö2011.08.18 18:41:20

  monkeyme: kérd meg anyádat, hogy egy héten át keféltesse magát az ügyfeleivel, megállás nélkül! Aztán neki mondd, hogy egy hét... :D