Hetvenezren voltak a Szegedi Ifjúsági Napokon

2011.08.28. 16:09
Az Index fesztiválblogja

Aktuális

 
A fesztiválról
Kék ég, zöld fű, szőke Tisza és SZIN-es programok - ezt ígéri látogatóinak minden év augusztusában a Szegedi Ifjúsági Napok, mely egyedi jelzők sokaságát tudja magáénak. Így a SZIN a legnagyobb hagyományokkal rendelkező hazai fesztivál a maga több mint 40 évével, a legnagyobb multikulturális nyárzáró buli, az egyetlen olyan fesztivál, mely természetes vízparton és egyszerre medencékkel tarkított strandkörnyezetben zajlik, és nem utolsó sorban az első hazai fieszta, mely a fenntartható fejlődés, az ökotudatos életmód népszerűsítését tűzte ki céljául. A SZIN a legideálisabb hely, hogy a fesztiválozó közönség jó hangulatban vegyen búcsút a nyártól. Minderről a legjobb hazai zenekarok és Dj-k mellett külföldi sztárok gondoskodnak, akik pedig más jellegű kikapcsolódásra vágynak, azoknak számos sport, színházi és mozi program kínál alternatívát. A Szegedi Ifjúsági Napok környezettudatos tevékenységéért 2009-ben elnyerte a Környzetvédelmi Minisztérium "Zöld Fesztivál" minősítését, és a világ legzöldebb fesztiváljai közé is választották a rendezvényt: elsőként a honi fesztiválok közt a SZIN kapta meg a világ fesztiváljainak "zöld" törekvéseit értékelő Greener Festival szervezet díját.
Tovább »
 

Mintegy hetvenezren szórakoztak a hazai nyári fesztiválszezon hagyományos záró rendezvényén, a vasárnap hajnalban véget ért Szegedi Ifjúsági Napokon. A 69600 vendég közül 4800-an sátoroztak az Újszegedi Partfürdőn, és szép számmal akadtak olyanok is, akik a kemping üdülőiben vagy valamelyik közeli szállodában, panzióban laktak.

A szerdán elkezdődött, több évtizedes múltú hazai fesztivál hét helyszínén százötven fellépő szórakoztatta a vendégeket. Az augusztus végén szokatlan kánikula ellenére a délutáni programok közül komoly tömegeket vonzott a Nemjuci és a Hiperkarma. Megtelt a nagyszínpad előtti rét az Edda, a fúziós reggae műfaját megteremtő jamaikai Diana King, a 30Y, valamint az R'n'B, hiphop és elektropop keverékével Szegeden is sikert arató amerikai Kelis koncertjére.

A kisebb színpadok közül a Borsodi Malátabárnál a Fish!, a Mystery Gang és a Sub Bass Monster aratott sikert, a Pepsi Színpadnál az orosz-osztrák Russskaja, a Music Channel Arénában pedig a Belga.

A nemzetközi Greener Festival Awardot és a Zöld Fesztivál Díjat is elnyert rendezvényről a korábbi évekhez hasonlóan száműzték a műanyag söröskorsókat, a vendéglátóhelyeken az országban elsőként itt bevezetett "re:pohárba" töltötték az innivalókat.

A SZINdizájn Parton megunt és újrahasznosított ruhadarabokból vagy szelektíven gyűjtött anyagokból készült alkalmi és mindennapi viseleteket felvonultató divatbemutatót tartottak. A ruhák mellett kiegészítők is készültek újrahasznosított anyagból: délutánonként a fesztiválvendégek is próbára tehették ügyességüket, Megyeri Zsófi iparművész vezetésével félezer kiürült sörös doboz alakult át fejdísszé, nyaklánccá vagy fülbevalóvá.

A környezettudatos szemléletet népszerűsítő Zöldplaccon a vendégek fogadalmait gyűjtötték össze: egy pár megígérte, hogy szelektíven gyűjti majd a szemetet, ha összeköltözik. De akadt, aki azt fogadta meg, hogy csak olyan háza lesz, amely passzív épületként nem használ föl külső energiát.