Európában sokkal jobbak a bulik

Interjú Corey Taylor-ral

2012.06.19. 09:14
Az Index fesztiválblogja

Talán meglepő volt a Slipknot- és Stone Sour-énekes nevét az európai fesztiválok programfüzetében látni, lévén nincs is szólóalbuma a zenésznek, de mint kiderült, Corey Taylort ez nem is érdekli, mert nem szeret a seggén ülni, inkább egy szál gitárral kiül a színpadra dalolni. A Nova Rockon interjúztunk vele.

142630899
Fotó: Chelsea Lauren

Honnan jött ez az ötlet, hogy feldolgozás, illetve akusztikus dalokkal gyere el koncertezni fesztiválokra?

Már régóta csinálom ezt a projektet. Maga az, hogy akusztikusan adjak elő például Slipknot-dalokat, az már elég régóta foglalkoztat. Tavaly szinte egész évben a könyvem promóciós turnéján dolgoztam, és egyedül utazgattam, úgyhogy most jött az a lehetőség, hogy zenei színtéren is egy kicsit egyedül legyek, én meg belevágtam. Átjöttem a Kerrang magazin díjátadójára Angliába, és akkor már koncertezek is. Kicsit izgulok, mert ez lesz az első akusztikus koncertem Ausztriában, remélem szeretni fogják a srácok. Azt nem tudom mit gondolnak majd utána rólam, de remélem jól fogják magukat érezni.

Szerinted ez a program fesztiválokon is működik?

Igen, tegnap jó volt a koncert. A Download fesztiválon léptem fel vele, és ott működött. Sokat játszottam már ezen a fesztiválon is, ismerős terep, szerintem nem lesz gond.

Lesznek kísérőid a színpadon?

Nem, csak én és a gitárom, senki más. Tudom, hogy ez egy elég kemény fesztivál, úgyhogy kicsit furcsa leszek egyedül egy gitárral a színpadon, de tudod milyen vagyok, leszarok mindent.

Eljutnak egyébként a negatív kritikák hozzád, hogy esetleg ez az egész nem más mint pénzszerzési mód?

El, de nem igazán érdekelnek. Hülyeség az egész, és a legszebb, hogy szemtől szembe senki sem mondja nekem, hogy figyelj én azt gondolom, hogy te ezt csak a pénz miatt csinálod. De az a jó, hogy a rajongóim nagyon pozitív hozzáállásúak. Igazából, aki nem tart velem, az lehet nem is a rajongóm, és akkor meg nem érdekel mit gondol. Illetve vannak azok a rajongók, akik nem értenek egyet velem, de nem kezdik a sárdobálást, hanem például ebben az esetben szimplán nem jöttek el. Nincs ezzel gond. Ráadásul a dalok többségét, ami nem átdolgozás, én írtam, belőlem jött, szóval a saját dalaimat kurvára eljátszom akárhol, ha kedvem szottyan hozzá.

Nem ösztönöz ez arra, hogy szólókarrierbe kezdj saját dalokkal?

Nem igazán. Bármikor megtehetném, és lehet meg is teszem a jövőben, de nagyon szerencsésnek érzem magam, hogy két tök jó zenekarban vagyok, olyan zenét írok, amilyet akarok, nem marad bennem igazából semmi. De ha úgy fogom érezni biztos, hogy belevágok.

Játszol feldolgozásokat is. Miért pont ezeket?

Ezek a kedvenceim, semmi extra személyes kötődés, illetve annyi, hogy ezeket éneklem a zuhany alatt is. Annál jobb nincs, amikor elkezdem énekelni a Comfortably Numbot, és az emberek arcára kiül az őszinte döbbenet, hogy te? Ezt a számot? Komolyan? Nagyon jó, egyszer le kéne fényképezni. Egyébként mikor otthon vagyok akkor is ezt csinálom. Ülök egy akusztikus gitárral és énekelgetek. Az hogy ezt megoszthatom a közönséggel, az a legjobb dolog a világon.

135006853
Fotó: Michael N. Todaro

És mi a helyzet most a Slipknot és a Stone Sour zenekarokkal?

Minden rendben, a Stone Sour-lemez már majdnem kész, a végső simításokat végezzük a dupla koncept albumon. A két lemez egyébként külön-külön jön majd ki. Az első a tervek szerint októberben, a második majd nagyjából jövő májusban. Rengeteget dolgoztunk vele, lesz egy történetszála, ami mindkét lemezen végigmegy. Feltesszük a szövegeket a weboldalra, hogy jobban érthető legyen. Aztán dolgozunk, illetve tervben van egy képregény is, ami majd ugyanabban az időben jönne ki, mint a zene. Összesen 24 dalról beszélünk, 12-12 lemezenként, és ezt hatalmas munka volt összerakni, de nagyon-nagyon jó lesz. Már most kijelenthetem, hogy a legjobb dolog, amit életemben csináltam.

Mi lesz a történet?

Egy férfiról szól, akinek el kell döntenie, hogy mit kezdjen az életével. Kövesse el újra és újra ugyanazokat a hibákat, amiket fiatalkorában, vagy elégedjen meg azzal ahol éppen tart, és innentől stagnáljon az élete, és ne történjen vele semmi. Vagy változtasson, legyen jobb ember, próbáljon meg fejlődni. Ez az alap, de persze sokkal összetettebb, és nagyon király.

Személyes az indíttatás?

Nem mondom meg! (nevet)

Számomra úgy tűnik, hogy nem tudsz otthon ülni. Most is kitaláltad magadnak ezt az akusztikus koncertturnét, amíg a többiek a lemezfelvétel fáradalmait pihenik ki?

Valahogy így, igazából igen. Mindig elfoglalt vagyok, ez van, nekem nincs időm pihenni.

De te csinálod magadnak.

Naná, mert élvezem. Ha nem élvezném, én is otthon csinálnám a semmit, mint a többiek, de engem ez hajt.

135006844
Fotó: Michael N. Todaro

Viszont a Slipknottal most fesztiválszervezésbe is belefogtatok.

Igen, augusztusban lesz, és elég jól áll már minden. Már régóta meg akartuk csinálni, most meg jött egy lehetőség, és úgy voltunk vele, hogy ugorjunk bele, csináljuk. De csináljuk úgy, ahogy eddig még senki.

Sok zenész mondja, hogy Európában teljesen más egy fesztivál, mint az Államokban. Ezt akarjátok ott is megvalósítani?

Itt nálatok a fesztiválok nagyobbak, és őszinte leszek, sokkal jobbak a bulik. Nagyon szeretem, hogy egy csomó fesztiválon tök más típusú zenekarok vannak, teljesen különböző stílusok, és ez baromira tetszik. Na ez nincs Amerikában, vagy ha van is, akkor nagyon rosszul van promotálva. Mi meg azt mondtuk, hogy leszarunk mindent, azokat hívjuk meg, akiket mi akarunk, akiket mi érdekesnek tartunk, és csinálunk egy amennyire csak lehet európai típusú fesztivált Amerikában.