A Volt mégis megkapta az engedélyt

2012.06.22. 13:27 Módosítva: 2012.06.22. 13:42
Az Index fesztiválblogja

A korábbi hírekkel ellentétben minden akadály elhárult a soproni VOLT Fesztivál megrendezése elől: a keddi indulásához minden engedélyt megkapott a környezetvédelmi felügyelőségtől. A szervezőket meglepetésként érte, hogy a regionális zöldhatóság szerdán "váratlanul elutasító határozatot hozott" idei évre szóló, időben előterjesztett beadványukról, mivel a rendezvénynek "10 éve ugyanez a helyszíne, 2011-ben ugyanitt, ugyanezekkel a feltételekkel tartottak fesztivált, akkor a hivatal megadta az engedélyt, a helyszínen felépülő színpadok és más objektumok elrendezésére vonatkozóan pedig semmilyen változás nem történt tavaly óta. A VOLT 19 éve alatt a mostani volt az első alkalom, amikor azt gondolhatta a közönségünk, hogy veszélybe kerül a fesztivál megrendezése. Ez számunkra nagy kárt jelenthet, hiszen a hazai és külföldi vendégeink ilyenkor hamar elbizonytalanodhatnak" - idézi a közlemény a fesztivál alapítóit, Lobenwein Norbertet és Fülöp Zoltánt.

A szervezők jelezték: a VOLT mellett álló védnökök, Molnár Ágnes államtitkár, országgyűlési képviselő, Szájer József európai parlamenti képviselő és Fodor Tamás, Sopron polgármestere, az elmúlt 48 órában "sokat dolgoztak annak érdekében, hogy megoldást találjunk erre a kérdésre". A Kisalföld pénteki számában megjelent értesülés szerint a zöldhatósági engedélyben egyebek mellett az áll: a rendezvény jövőre már nem tartható meg a Natura 2000 védettség alatt álló területen, idén pedig csak papírpoharat adhatnak a látogatóknak, a kijelölt helyeken kívül nem szabad tüzet gyújtani, a terület védett voltát pedig ki kell táblázni.

A megyei napilap csütörtöki számában még arról írt, hogy nem kapta meg a regionális környezetvédelmi felügyelőség engedélyét a fesztivál, az indoklás szerint a rendezvény megtartása nem egyeztethető össze a terület védetté nyilvánításának céljával és indokával. Az engedélyre azért volt szükség, mert a terület a Soproni Tájvédelmi Körzethez tartozik, illetve Natura 2000 védelem alatt áll. A kedden kelt elutasító határozatot azzal indokolták, hogy a vendégeknek kialakított kemping területén védett állatfajok is élnek, amelyeket zavarna a zaj és a tömeg, ráadásul "lehetnek olyan madárfajok, amelyeknek a pótköltése zajlik". A tíz éve ugyanott megtartott rendezvényt követő helyreállítás pedig csak akkor lehet eredményes, ha utána a területet "több éven át nem veszik igénybe" - idézték a lap birtokába jutott határozatot.

A VOLT Fesztivál kedden 14 órakor nyit, a szervezők százezer vendéget várnak Sopronba.