Tömeg és fejetlenség az idei EFOTT-on

2012.07.07. 11:27 Módosítva: 2012.07.09. 18:49
Az Index fesztiválblogja

A 2012-es EFOTT helyszíne a Velencei-tó partján a Vízi Vár, vagyis az északi strand. Sok fesztiválozó panaszkodott arra, hogy felháborítóan kevés módjuk van arra, hogy bemenjenek Velence városába. Az EFOTT honlapján jelzett fesztiválbuszok nagyon ritkán járnak, de még a menetrendet sem tartják be (mint azt mi is többször tapasztaltuk), nem egy fesztiválozó nyilatkozott úgy, hogy „gyakorlatilag be vagyunk ide zárva”.

A sajtó és VIP bejárat (kék) és a fesztiválozók bejárata (piros) között közel 1 km a távolság
A sajtó és VIP bejárat (kék) és a fesztiválozók bejárata (piros) között közel 1 km a távolság
Fotó: efott.hu

A fesztiválozók beszámolói alapján a problémák a következők:

Turisztika? Ugyan már!

A fesztivál nem véletlenül kapta az Egyetemisták és Főiskolások Turisztikai Találkozója elnevezést, melynek egyik legfőbb célja az volt, hogy az évente mindig másik városban, településen megrendezésre kerülő fesztivál keretein belül megismerje a hallgató, fesztiválozó az adott területet turisztikai szempontból. Mivel a fesztivál helyszíne a várostól majd 4 km-re terül el, így a turisztikai barangolás csupán a fesztivál helyszínére korlátozódik, ahonnan ugyan pazar kilátás nyílik a tóra és a tó túloldalán fekvő városra, ám ez azért mégis kevés. Ahogyan azt egy korábbi cikkünkben írtuk, a rendszerváltás előtt a szervezők (KISZ Kongresszus) igen nagy energiát fektettek az aktuális fesztiválhelyszín feltérképezésére, túrázást tájfutó- és természetjáró-akadályversenyt, városismereti vetélkedőt is szerveztek évről évre. De azért ne legyünk ennyire szigorúak! Maifiatalozhatunk is, ha kedvünk tartaná (a mai fiatalok már nem kíváncsiak a természetre és a városnézést a turisztikával együtt leszarják), meg minden, de az tény, hogy a megkérdezett fiatalok közül senki sem Velence és környékének turisztikai kincseinek felfedezése miatt fizette ki a napi-, hetijegyet. Lazítani akarnak, inni, táncolni, ismerkedni.

Hová verjem le a sátram?

A megkérdezett efottozók közül mindenki (pontosan 22 fő) fel volt/van háborodva azon, ahogyan a szervezők a kempingezést intézték. Budapestről érkezett egyetemista fiúk mondták a következőket: „Már első nap nem volt egy talpalatnyi hely sem a kempingben, így csak álltunk ott, mint egy rakás szar, izzadtunk mint a ló, és vártuk, hátha jön már valaki a fejesek közül, aki segít, és megmondja, hol állíthatjuk fel a sátrunkat. Várakozás közben persze elsörözgettünk, de baromi kényelmetlen volt 10 kg cuccal a nyakunkban várni arra, hogy beköltözhessünk.” Többen nyilatkoztak hasonlóan, de szerencsére a szervezők engedélyével felállíthatták a fesztiválozók a sátraikat az előre kijelölt kempingen kívül is, majd megnyitottak újabb kempigezésre alkalmas területeket. Ennek ellenére több sátrat láttunk a WC mellett, kihelyezett sörzők sörpadjaitól 5 cm-re, strand melletti lábmosó csapoktól néhány méterre is. Egy a WC mellett sátorozó lány azt mondta, hogy „hallod, én már 15 éve járok fesztiválokra, voltam stoppal Franciarszágban is, de még ott is normálisan meg tudták oldani a sátorkérdést, most meg a WC mellett kell dekkolnom. Ha eleget iszom, nem zavar a bűz. A tesómék a hétvégén jönnek le, ők is sátorozni akarnak, de mondtam is nekik, hogy azt felejtsék el.” Több fesztiválozó tette fel a kérdést, mi lesz itt hétvégén, ha már az első nap nem volt elég hely, és a kempingekben gyakorlatilag összeérnek a sátrak. A szervezők azt ígérték, ha lesz rá igény, akkor megnyitnak egy újabb kempinget.

IMG 8832
Fotó: Index

Gyalogoljál kánikulában, vagy várj a csodára

A következő fesztiválozók által kifogásolt dolog az EFOTT-on az, hogy borzasztóan körülményesen tudnak eljutni mondjuk egy egyszerű élelmiszerboltba, de a megkérdezettek közül többen nyilatkozták, hogy a velencei vasútállomásról a fesztivál helyszínére történő kijutás sem volt egy diadalmenet. Közel 4 km a távolság a vasútállomás és a fesztivál helyszíne között. Igaz, a szervezők biztosítottak fesztiválbuszokat, ám a Budapestről érkező vonatok (egy nap a fesztivál ideje alatt  átlagosan 25 vonat érkezik Budapest Déli pályaudvaráról, amit a MÁV honlapján bármikor le is ellenőrizhetnek), ám legfeljebb feléhez vannak csak fesztiválbuszok, ahogyan azt az EFOTT honlapján is láthatjuk. Szóval a buszközlekedés is eléggé esetleges, ahogyan mi is többször tapasztaltuk, nem egyszer esett úgy, hogy 10-20 perc késéssel, de olyanról is beszámoltak már fesztiválozók, hogy nem is indult busz a fesztivál helyszínéről, így pl. kollégánk is lekéste a vonatot többedmagával.

A buszt és a vonatot már kiveséztük, itt vannak még a taxik. A helyi taxizás az előbb felsoroltaknál még sokkal bizonytalanabb, és persze baromi drága is maga a szolgáltatás. Amint azt az EFOTT honlapján is olvashatjuk, egy taxitársasággal szerződött le a fesztivál, akik 2000 forintért viszik el az embert a vasútig, az Ifjúsági Szállóig, vagy akár a legközelebbi boltig is, ami legfeljebb 2 km. Zsuzsi és Éva – BME-n harmadéves hallgatók –mesélte, amit mi is többször tapasztaltunk, hogy a fesztivál honlapján jelzett telefonszámon elérhető taxitársaság kocsija fél- háromnegyedóra után érkezik a helyszínre (kevés a kocsi, sok a megrendelés, ami megint csak egy jó nagy fekete pont a szervezésnek), amivel akkor van gond, ha valaki mondjuk a vonatát szeretné elérni, vagy a buszát, amivel hazamenne. Szóval a taxi drága, még a budapesti tarifákhoz képest is, és nagyon kiszámíthatatlan is. Az élelmesebb helyiek féláron, azaz 1000 forintért visznek el bárkit bárhová a városon belül, ők sokkal rugalmasabbak, és persze olcsóbbak is, de róluk sem tud minden fesztiválozó, mi is csak a szállásunkon jutottunk az információhoz.


EFOTT a Velencei-tónál nagyobb térképen való megjelenítése

„3 km-t gyalogoltam egy doboz tamponért a kánikulában”

Bea egy élelmiszerboltot szeretett volna felkeresni, ahol tampont kívánt beszerezni (a fesztiválon erre nincsen lehetőség), ezért kénytelen volt 2,5-3 km-t gyalogolni a 40 fokban tűző napon. Felháborítónak tartja ő – valamint a megkérdezettek 90 százaléka is –, hogy a főbejáratot ilyen távolra tették a városba vezető úttól; a sajtós és VIP-bejárat a városhoz, a legközelebbi élelmiszerbolthoz, vasútállomáshoz, tehát mindenhez sokkal (1 km-rel) közelebb van, mint a ahogyan azt az első képen láthatják is. Az EFOTT-on bringát is bérelhetünk, de nem túl sokan élnek ezzel a lehetőséggel. A szervezők elmondása alapján 3 bringakölcsönző összesen 100 bringát kínál a fesztiválozóknak bérbe adni. Ha csak azt vesszük, hogy - ahogyan a főszervező is elmondta- 70-75 ezer fesztiválozó 100 bringát kölcsönözhet, az azért nem olyan jó arány. Persze ezért nem a bringakölcsönzősök a felelősek, nem is a szervezők, egyszerűen nincs rá túl nagy igény, de hogyan is lenne? Ekkora kánikulában elég kevesen vállalják be a majd 10 km-es oda-visszát Velence városközpontjától a fesztivál helyszínéig. Tehát az egyik legnagyobb probléma a fesztiválozók szerint, hogy a főbejáratot ilyen távolra tették várostól.

Összegzésül: az EFOTT célközönsége és látogatóinak jelentős hányada felsőoktatási hallgató, nincs fix keresetük, így nem tudják megfizetni a méregdrága taxit, és annyi eszük azért van, hogy kánikulában nem indulnak el egy több km-es gyalogtúrára, ahhoz, hogy eljussanak a városba kajáért, egészségügyi dolgokért, vagy csak egyszerűen olcsóbb piáért. A legtutibb megoldás a stoppolás, nekem 8-ból 8-szor bevált. A helyiek nagyon kedvesek, és türelmesek is. Szóval, aki a hétvégére az EFOTT-ra szeretne jönni, az készüljön fel, elég körülményes lesz, de ahogyan Timi (ELTE TTK) fogalmazott: „Olyan ez, mint egy bulitábor. Szarjál le mindent, basszál be minden nap, és vasárnap majd csak találsz valakit, aki elvisz a vasútállomásra.”