Őszinte, élő rapbuli a Balatonon

2012.07.17. 10:11
Az Index fesztiválblogja

Jöhet play gombot nyomkodó house DJ vagy újgenerációs brit rapper, az olyan koncertek, mint a De La Soul Balaton Sound-os fellépése a tökéletes példa arra, hogyan is kell két mikrofonnal és egy klasszikus lemezjátszóval jó bulit csinálni egy olyan közönségnek, akik a bakelitlemezt frizbinek nézik.

delasoul 9289067
Fotó: Csudai Sándor / Sziget.hu

Egy elektronikus zenei fesztiválon hiphop-előadóként fél 6-kor színpadra lépni meglehetősen hálátlan feladatnak tűnik, de az amerikai De La Soult ez egyáltalán nem zavarta. A lassan harmincéves rapcsapat akár egy rövid haknit is lenyomhatott volna, helyette inkább lealázták az összes rappert vagy MC-t, aki a Sound eleje óta mikrofont ragadott.

Pedig alapjában véve semmi különöset nem csinált a De La Soul, egyszerűen csak szórakoztatott. Tökéletesen profi előadókról van szó, akik nem a hangerőszabályozót rángatják show-elemként, hanem igazi old school rapbulit csinálnak seggrázós dalokkal és be nem álló pofával. A kisszámú közönség pedig azonnal vette a lapot és végigugrálta az egészet.

A két MC lehet minden második nap ugyanezeket a szövegeket nyomja, mégis teljesen közvetlennek, őszintének és spontánnak tűnt, ahogy kettéosztották maguk között a közönséget, ahogy fotókat csináltak róluk, vagy amikor a Balatonban gyönyörködtek.

delasoul 9289068
Fotó: Csudai Sándor / Sziget.hu

Egy maroknyi emberen kívül nem valószínű, hogy bárki is képben volt azzal kapcsolatban kik is ők valójában, de egy a tökéletes zenész az ilyen közönséget is meg tudja ugráltatni, ami a De La Soulnak sikerült is, persze ehhez kellett két megasláger is, a jazz-hiphop egyik legdögösebb szerzeménye és egy az ő közreműködésükkel készült Gorillaz-dal.

A kérdés persze jogos, hogy egy ilyen zenekarnak mi keresnivalója van a Balaton Soundon, ahol David Guetta főműsoridőt kap a Gossip helyett vagy ahol a De La Soul melegíti be a közönséget Example előtt. Igazából az van, hogy négynapnyi lakossági elektronika után egyszerűen felüdülést jelentett mp3 és CD lejátszók helyett sercegő bakelitet hallani és tényleg valami élőt érzékelni a fesztiválon.