Snoop és a spontán reinkarnálódás

2012.08.12. 13:15 Módosítva: 2012.08.12. 13:58
Az Index fesztiválblogja

Te vagy a fény, te vagy az oroszlán, mondta Snoop Doggnak a mesebeli történet szerint egy rasztafari Jamaicában, úgyhogy a neves rapper megtért és a reggae fele fordult, sőt Bob Marley-ként spontán reinkarnálódott. A rebranding szeptemberben tetőzik, amikor jön az album és a dokumentumfilm is, a Szigeten még a régről ismert Snoopot láttuk, hallottuk. Vajon tényleg mindent elért Snoop Dogg? Valószínűleg.

A Sziget előtti napokban sokakat valószínűleg csak az izgatott, hogy Snoop Doognak mennyire vette el az eszét az a jamaicai utazás, amikor rasztafarik által megáldva ráébredt, hogy neki Snoop Lionként kell újjászületnie, és reggae-t kell játszania. Mellesleg egy átlagosnak is mondható beszívott napon jött az egyébként szuper, mindent megváltoztató felismerés, hogy ő Bob Marley reinkarnációja. Bárcsak én ébrednék így egy átlagos keddi napon!

Szóval Snoop rendesen összezavarodott, például elkapta az összes klasszikus gimnazista betegség: kicsit rasztásított, felvásárolt minden terméket, ami a zöld-sárga-piros színekből áll, illetve Lionként az "a" hangokat is nyíltabban kezdte ejteni. A nagy átalakulás vége szeptemberben következik be, akkor jelenik meg a Reincarnated című album, illetve a torontói filmesztiválon bemutatnak azonos címmel egy dokumentumfilmet is.

A koncerten persze ebből a farsangi készülődésből mindössze annyit lehetett látni, hogy eljátszotta az első reggae-dalát. Snoop Dogg intézmény és termék, ami megfelelően szórakoztat hetven percig, de nem nyit meg kapukat eddig ismeretlen területek felé. De nem is kell már neki. Ráadásul Snoop szemmel láthatóan arra játszik, hogy ha beállsz a közönségbe, igyekszel elfogadni az előadó játékszabályait a szmókolástól a táncos lányokon át addig, hogy újra és újra elnyomja a Jump Aroundot. Vagyis szinte szerződést kötünk ilyenkor az előadóval.

Snoop koncertje ezért semmiben sem különbözött a világ leglátványosabb cirkuszcsapata, a Cirque de Soleil előadásaitól: ott is tudjuk előre, mit fogunk kapni, butaság lenne mást várni. Egy nagy zenei fesztiválon nem a nagyszínpad fellépői fogják megváltoztatni a Duna folyását, ez a kisebb színpadokon történő fellépők feladata.

A koncert után persze lehetett akadéskodni, hogy milyen kötelezőnek látszó számokat nem játszott el Snoop, de ez is csak azért lehet, mert túl sok jó dala van, és szerencsére mindenki tök más setlistet tudna összeállítani a sok albumos életműből. A szombati produkció a lehető legszélesebb tömegnek szólt, és meg is vadultak az emberek még a színpadtól távoli Divinónál is.

Snoop egy klasszikus, szerethető rajzfilmfigura, akinek annyira elege lett az általa is sokszor megénekelt erőszakból, fegyverekből, vagyis mindabból, amiből érkezik, és amit sok tíz éve népszerűsít, hogy a boldogság és a szeretet felé fordul zenei irányváltásával. Lesz itt öröm hamarosan! A spontán reinkarnálódást bejelentő sajtótájékoztatón Snoop Dogg kijelentette, hogy neki a hip-hop már nem jelent kihívást, mindent elért, és lassan már mindenki bácsizza a szakmában. Ő meg újra gyerek szeretne lenni, színes tintákkal álmodna.

Mit tud csinálni egy 40 éves férfi, aki túl van már 10 stúdióalbumon, óriási slágereket írt, a hip-hop egyik legnépszerűbb alakja, aki rendszeresen feltűnik filmekben, de például amerikaifoci-bajnokságot is szervez kicsiknek. A zene természetéből adódóan nem fejlődik mint az autógyártás, az albumkészítés nem százméteres sprint, hogy mindig jobbnak és jobbnak kell lenni, ennél azért összetettebb a dolog. Viszont a felfedezés és az újdonságra való nyitottság fontos számunkra. Snoop a legjobb producerekkel dolgozva mindent megpróbált már, ami a karakterének jól áll, és persze olyat is, ami nem (pl. Sweat).

Snoop Dogg tényleg mindent elért, ezért hihető, hogy belefáradta a rapbe, ahogy mondta. Az 187-et népszerűsítő dalok után fegyvermentességről énekel majd a szép új világban. Meglátjuk, eddig az egész olyan, mintha a South Park forgatókönyvírói Snoop tanácsadóiként dolgoznának. A spontán reinkarnáció folyatamának utolsó lépése előtt a Sziget főkoncertjét adta, egyébként szinte ugyanazokat a dalokat játszotta el, amiket tavaly a Balatonsoundon. És persze lenyomta a La la la című munkáját, amit Diplo (aka Major Lazer) producerkedésével vett fel. Sok rapszám között nem volt testidegen az új sláger sem amit itt meg is lehet hallgatni. Csak hogy szokjuk az új Snoopot.