Snoop már a Szigeten is kicsit oroszlán volt

2012.08.12. 16:25 Módosítva: 2012.08.13. 09:59
Az Index fesztiválblogja

Snoop Dogg, aki már nem is Dogg, hanem egy váratlan stílusváltásának köszönhetően Lion, a Szigetes fellépése után tartott sajtótájékoztatót, ahol az újságírók lelkére kötötték, hogy a marihuánáról, a legutóbbi norvég kitiltásról, és úgy egyáltalán semmilyen sittes kalandjáról nem lehet kérdezni, minden másról igen.

Fotó: Ránki Dániel / Index

A Szent István királyra hajazó kitűzőben feszítő Snoop elmondta, hogy ő lelkileg érezte, hogy az életében változás áll be, és ha a szellem (spirit) hív, akkor nem állhatott az útjába, egyébként meg mindig is benne volt a rasztafári énje is. Arra a kérdésre, hogy mit érzett abban a pillanatban, amikor rájött, hogy Snoop Doggból Snoop Lion lett belőle, elmondta, hogy nehéz lett volna dokumentálni azt a pillantot, és elmagyarázni sem egyszerű a reinkarnálódást, mert az egész folyamat olyan filmszerű volt, egyfajta vízió, amit nehéz szavakba önteni, ha nem látta az ember, és nem élte át.

Rákérdeztek arra is, hogy sokszor említette Bob Marleyt, mint legnagyobb hatást az új zenéjére, de vajon rajta kívül milyen zenészek jelentették még az inspirációt? Snoop Lion elmondta, hogy azért emlegeti mindig Bob Marley nevét, mint a legnagyobb befolyással bíró zenészt, aki az új stílusát alakította, mert szereti a jó zenét, és úgy érzi, ugyanaz a szellemiségük, ugyanaz az életük. Bob Marley gyerekei olyanok neki mintha a testvérei lennének, és olyan mintha együtt dolgoztak volna, holott ez nem történt meg. Örül annak, hogy ugyanabban a közegben zenélhet ahol Bob Marley is dolgozott, és ahonnan hozzá is eljutottak ezek a zenék, és arra ösztönözte őt akár húsz év távlatából is, hogy egy reggae albumot kell összeraknia. Rengeteg mindent elért a rap világában, ezért a váltást egyfajta kihívásként fogja fel, most egy újabb stílus hívja, amiben meg kell mutatnia magát.

Arra mindenki kiváncsi volt, hogy mit szól a kritikákhoz, amik a névváltoztatása miatt érik. Valószínűleg sejtette, hogy mindez előkerül az este folyamán, ezért még a válaszadás előtt teátrálisan rágyújtott egy hatalmas sodort cigire, majd kifejtette, hogy ő mindig is Snoop Dogg marad, mert ez ő, Snoop Lion is ő, amikor reggae zenét csinál, és az, ahová Snoop Dogg fejlődött. Hiszi, hogy amit ő csinál, abban a fejlődés elengedhetetlen, és a testvérei és rajongói megértik ezt, vele tartanak, és nem lesznek kiborulva amiatt, amilyen döntéseket hoz az életében, hiszen tudják milyen ember ő. Ez inkább érdekes nekik, boldogak, látni és hallani akarják, és inkább várják az új lemezt.

Persze előkerültek bulvárosabb témák is, mint hogy lesz-e buli az este, ami kapcsán a rapper megerősítette, hogy a szombati egy különleges este volt, és ezt az embereivel meg szeretné ünnepelni, hiszen törődik azokkal, akik vele vannak, és személy szerint ő szeret interjúkat is adni, hogy első kézből értesüljenek mindenről azok, akik évek óta vele vannak és szeretik és bátorítják őt. Elmondta, hogy tudja, Európában nem lehet olyan gyakran látni őt, ezért ha itt jár, azokat az alkalmakat szereti különlegessé tenni a színpadon is.

Visszatérve a zenei vonalra megkérdeztük mi volt a legjobb tanács amit Jamaikában a rastafári főpaptól kapott. Snoop azt az útmutatást kapta, hogy legyen erős, hiszen a rasztafárizmus mindig egy kritizált, kíközösített dolog volt. „Amikor ezt választottam, akkor az ezzel járó negatív dolgokat is megkaptam, azt hogy a rasztafárikat nem tisztelik, hanem úgy bánnak velük mintha rosszfiúk lennének, és készüljek fel, hogy ez előbb-utóbb hozzám is el fog érni, és engem is megtalál. Az én célom az, hogy egy tiszta poharat tegyek a koszos pohár mellé, és a tisztából igyak.”

A nyakláncára, és annak beszerzésére vonatkozó kérdés után próbáltuk zenei síkra visszaterelni az interjút, és kérdésünkre elmondta, hogy azért lett az új lemezének Diplo (vagy másképpen Major Lazer) a producere, mert ő és akik még segítkeztek, nagyon otthon vannak a reggae zenében, sok öreg rókának segítettek a viszatérésben és az eredeti jamaikai reggae-re is nagyon odafigyelnek, ráadásul az első perctől kezdve értették mit szeretne Snoop. „Nem egy következő Snoop Dogg-lemez volt a célom, semmi Snoop Dogg, semmi rap ami úgy hangzik mintha reggae lenne, csak színtiszta reggae, ahogy én szeretném, és én érzem. Ezért éreztem fontosnak, hogy a legjobb csapatot rakjam össze a lemez munkálataihoz, és egy olyan erős producer kerüljön a csapat élére mint Diplo, aki ismeri ezt a stílust és érti a közeget. Nagyon jól sikerült, alig várom, hogy hallják, hogy beszéljenek róla. Ma este csodálatos érzés volt, amikor az emberek visszaénekelték nekem az új dalomból a refrént, hogy La la la.„

Zárásként pedig elmondta, hogy fontos, hogy ne legyen megközelíthetetlen, hogy elérhető legyen, mert az emberek csak így tudnak a részévé válni.