Kevesebb látogatóval is nyereséges a Sziget

2012.08.13. 13:18 Módosítva: 2012.08.13. 13:59
Az Index fesztiválblogja

Idén 379 ezren mentek el huszadik jubileumi Szigetre, hatezerrel kevesebben, mint a tavalyi rendezvényre.

„Ez a szám némileg elmarad a tavalyi látogatószámtól, de a jelenlegi gazdasági helyzetben nagyjából erre is számítottunk.” – mondta a Sziget alapítója, Gerendai Károly főszervező, aki ennek ellenére hozzátette, hogy nincs ok a panaszra, a költségek lefaragása miatt a fesztivál üzletileg így is sikeres lett.

A legtöbben vasárnap buliztak, akkor 65 ezren voltak a Szigeten, míg szombaton 64 ezren, pénteken pedig 61 ezer ember volt egyszerre bent a rendrezvényen. A Csík hétfői koncertje alatt 30 ezer ember volt a fesztiválon, míg Ákos koncertjének napján 45 ezren voltak, de egyik esetben sem lehet tudni, hogy pontosan hányan mentek el a koncertekre, és hányan ittak inkább valamelyik kocsmában a szerdai több színpados pörgésre alapozva.

A szervezők szerint elenyésző fesztiválozó szorult orvosi ellátásra a Szigeten, nagyságrendileg annyi, mint az előző évben. Ezek szabadtéri rendezvényeken általában előforduló problémák voltak: így a napégés, a rovarcsípés, horzsolások, apróbb ficamok miatt kellett leginkább ellátni az embereket.

Pozitívan számoltak be tapasztalataikról a Szigetet minden évben ellenőrző hatóságok is, mint elmondták, összességében nagyon sokat javult a helyzet az előző évekhez képest.

28 ezer visszahozott PET palack, 2 700 újrahasznosított anyagból készült ajándék, ezer kupakból, dobozból, palackból és molinóból készített egyedi ékszer és naponta több mint ezer bulizó. Ez a Coke Gyűjtő Pont mérlege a Sziget nyolc napja alatt. Az üdítőipari cég által felállított gyűjtőpont, a Szigeten már több éve zajló szelektív hulladékgyűjtési programhoz csatlakozott, nagy sikerrel.

A The Killers koncert után már szedték ki a csavarokat a Nagyszínpadból és hétfő hajnalban elindult az egész Sziget bontása. Az építmények javát 5 nap alatt bontják le és mintegy 3 hét alatt teljesen kiköltözik a Sziget a Hajógyári-szigetről. Ezután indul a terület rehabilitációja, amely hónapoikig is eltarthat.