A SZIN az ország legzöldebb fesztiválja

2012.08.23. 10:42 Módosítva: 2012.08.23. 13:38
Az Index fesztiválblogja

Szerdán elkezdődött a nyár utolsó nagyobb fesztiválja, mindez a 40 fokos kánikulában és nem mellesleg idén az élhetőség és a környezetvédelem jegyében. Hogy mit is kell tudni még a SZIN-ről? Magyarország legrégebbi fesztiváljáról beszélünk, amit azért nem árt tudni. Az első SZIN-t 1968-ban rendezték meg, akkor még természetesen a KISZ KB irányítása alatt történt mindez. Ám mégis ez a fesztivál volt az a rendszerváltás előtt, ahol mind a politikailag, mind a vallásilag mellőzött előadók, zenekarok felléphettek.

A Greener Festival Award és a Zöld Fesztivál Díjat elnyert rendezvény szervezői 2012-ben még nagyobb hangsúlyt fektetnek a környezetvédelemre. Így a már évek óta működő re:pohár akciójukon kívül még tovább mentek, és idén a tavalyi 50 ezer példányszámban megjelent programfüzetet 20 ezerre csökkentették, helyette digitális információs táblákat helyeztek a fesztivál több helyszínén, de telefonos applikáció segítségével is bátran tud tájékozódni a fesztiválozó. Az ökotudatosság jegyében rendezik meg a ReRobot versenyt szombaton, ahol a bármilyen újrahasznált anyagból (palackokból, poharakból) készült robotokat mutatják be a környezettudatos ráérős villanyszerelőjelöltek. Szombaton - amit a szervezők kineveztek a fesztivál legzöldebb napjának - mutatják be a divatőrült kukabúvárok kollekciójukat a szemét és a trendi cuccok rajongóinak. A program háziasszonya Ördög Nóra lesz, aki a nyertest - aki a legcsinibb hulladékból készült portékával rukkol elő - ki is hirdeti és meg is jutalmazza.

Zöldből a zajba

Már az első napon is rengetegen voltak, de az mondjuk tény, hogy szemetet nem igen látni, a fesztiválozók még nem hullarészegek, a biztonsági őrök nyugodtak és segítőkészek. Az Éva, Tünde, Molli, Szilvi, Kati nevű kis nyaralók mellett elhaladva az az érzése támad az embernek, hogy valamilyen egészen furcsa világba csöppent, főleg akkor érez így, ha mondjuk Pestről jött, de semmiképpen sem szegedi. Az idei SZIN legnagyobb durranása a brit Kosheen lesz, akik csütörtökön 22:30-kor lépnek színpadra. Természetesen idén is itt lesznek a szokásos magyar fesztiválbútorok: a PASO, az elmaradhatatlan Csík Zenekar, a Korai Öröm, a Vad Fruttik, az Irie Maffia, de ne feledjük, pénteken este a német ATB, szombaton pedig az osztrák Parov Stelar is felbukkan a nagyszínpadon. A közel 150 fellépő, a 200 hangfal, a megkeresztelt nyaralók között egy kényelmes, ha úgy tetszik „élhető” fesztiválra és az előrejelzések szerint rettenetes kánikulára számítunk. A részleteket a szerdától vasárnap hajnalig tartó fesztivál honlapján találhatják meg.