Balatoni fesztivál a Balaton nélkül

2013.06.29. 18:22
Az Index fesztiválblogja

Az emberek többsége a fesztiválok kapcsán elsősorban a szabadtéri koncertekre, a délutáni perzselő napsütésre és a hideg sörre asszociál. Más a helyzet viszont az idei EFOTT-tal, ahol az első két nap kifejezetten sokat didereghettünk. Ám a hétvége végül nemcsak jó időt hozott Zánkára, hanem sok új fesztiválozót is.

1976 óta már nem először költözött a Balaton partjára az EFOTT, idén azonban a strandolás jócskán váratott magára. „A héten nem lesz kánikula a fesztiválokon” – számoltunk be mi is előrejelzésünkben. És az igazat megvallva nem tévedtünk: amíg délután még kellemesen enyhe napsütésben, izzadtságcseppek és hőguta nélkül, lehetett élvezni a koncerteket, az éjszaka beálltával már egyre több vacogó arcot lehetett találni. A Balaton hőmérséklete sem kedvezett azok számára, akik a vízben megmártózva szerették volna tölteni vízparti nyaralásukat. Szerdán délután üres napágyak sorakoztak a parton az óriáscsúszdával együtt. Sehol egy vízbe lógatott láb vagy egy hideg sör, legfeljebb egy-két társaság várta törökülésben dohányozva a balatoni naplementét. Csütörtökön a legmerészebbek már a vízbe gázoltak, de az elviselhetetlenül hideg vízre hivatkozva hamar vissza is evickéltek a partra a törülközőikhez.

A fesztivál slágerviselete kétségkívül a rövidnadrág kapucnis pulóverrel, de esténként már egyáltalán nem ritkák a kis-, átmeneti és szélkabátok sem. A lányoknál pedig főleg a farmer- és bőrdzsekik dominálnak, egyes esetekben akár sállal is kiegészítve a szettjüket. A koncertek közben olykor kifejezetten csípős szél érkezik a Balaton irányából. „Figyeljetek, szerintem ugráljatok ti is velünk, mert egyébként kurva hideg van” – javasolja közönségének Bodor Áron, az Esti Kornél énekese hajnal három magasságában. És a szabadtéri színpadok elől valóban egyre többen menekülnek át a fedett, és valamivel kellemesebb klímájú sátrakba.

Az igazán kemény dió viszont a sátrazóknak marad, akik szinte kivétel nélkül a ruhában történő alvásra esküsznek. „Három zokniban, két pulóverben és egy sálban tudtam csak elaludni” – meséli nevetve az egyik lány az előző éjszakájáról. Egy fiú pedig az alkoholra esküszik: „Nagyon be kell rúgni, és úgy egy kicsivel azért könnyebben megy” – mondja szende mosollyal az arcán.

Pénteken azonban nagy változások fogadnak a fesztivál területén. Az egyik, hogy az előző napokhoz képest feltűnően sokan vannak, várni kell nemcsak a sörcsapoknál, hanem a toitoioknál is, ami korábban egyáltalán nem volt jellemző. A másik pedig, hogy a délutáni napsütésben egyre többen flangálnak papucsban, fürdőruhában vagy épp strandtörülközőbe tekerve. A péntek, úgy látszik, nemcsak napsütést, hanem jókora emberáradatot is hoz magával. A víz persze még mindig piszkosul hideg, mondják többen is, de most már legalább az egyéb körülmények alkalmasak a vízi elfoglaltságokra. Az éjjelek viszont továbbra is hűvösek, de már messze nem olyan elviselhetetlenül.

Az időjárás kiszámíthatatlansága tehát jócskán keresztülhúzta nemcsak a fesztivált szervezők, hanem a fesztivált látogatók számításait is. Kissé bosszantó, hogy pont egy Balaton-parti EFOTT-ot vagyunk kénytelenek strandolás nélkül végigcsinálni. Persze még mindig hátravan egy nap. Meglátjuk, mi lesz. Hőségre és kánikulára nem számítunk.