Kevesebben mehetnek idén a Szigetre

2013.07.10. 08:26
Az Index fesztiválblogja
Az idén időarányosan 7-8 százalékkal kevesebb jegyet adtak el az egy hónap múlva kezdődő Sziget Fesztiválra - mondta Gerendai Károly, a Sziget Kulturális Menedzser Iroda Kft. ügyvezető igazgatója a Napi Gazdaságnak.

A lap szerdai számában beszámolt arról, hogy az ügyvezető igazgató szerint a szerényebb érdeklődésnek több oka is lehet. Egyrészt a meghívott nemzetközi előadók egy jelentős része nem ért rá, így azokra a nézőkre, akik elsősorban a koncertek miatt vásárolnának jegyet, kevésbé lehet számítani, másrészt a múlt évi sikerben annak is szerepe volt, hogy a 2011-es Szigetet választották Európa legjobb fesztiváljának. Emellett gondot okoz, hogy a Malév megszűnésével nehezebb lehet eljutni a magyar fővárosba, hiszen a fapadosok csak részben tudták betölteni az űrt.. Nem érzékelhető azonban mindehol a visszaesés, míg Franciaországból és Hollandiából kevesebben jönnek az idén, német és angol területen nőtt a jegyek eladása. Az már szinte biztos, hogy a tavalyi 380 ezres látogatottságot az idén nem fogja elérni a Sziget.

Gerendai szerint most el kellett dönteni, hogy elhalasztják az idei évre tervezett látványos fejlesztéseket, vagy a csökkenés ellenére mégis belevágnak. Végül utóbbi mellett döntöttek hiszen a mostani fejlesztések már jövőre is érzékeltethetik pozitív hatásukat. A fejlesztések anyagi hátterét elsősorban az áfaváltozás miatt megnövekedő nettó jegybevételek adhatják. A tervek szerint a fejlesztés után nagyobb lesz a tisztaság és egy strandot is létrehoznak a Duna-parton.

Ma még nagyon nehéz lenne megvonni az idei Sziget Fesztivál mérlegét; mert ez nagyban függ majd a helyszíni jegybevételtől − mondta Gerendai. A jegyek értékesítéséből származó összeg, ami a teljes bevétel átlagosan 75 százalékát teszi ki, még az időarányos elmaradás ellenére is növekedhet a minimális jegyáremelésnek, valamint az áfacsökkentésnek köszönhetően.

A Sziget iránti szerényebb érdeklődést a kisebb fesztiválok kiegyenlíthetik,  rekordszámú látogató fordult meg a napokban zárult Volt Fesztiválon, és a szervezők azt remélik, hogy a napokban kezdődő Balaton Sound is csúcsot dönt - számol be a Napi Gazdaság.