A családnál nincs fontosabb

2013.07.12. 15:36
Az Index fesztiválblogja

Aktuális

 
A fesztiválról
Július 11-től - négy napon át - hetedszerre is Zamárdi szabadstrandja ad otthont a Balaton Sound fesztiválnak. Bár a fesztivál még egész újnak számít a Sziget Szervezőiroda repertoárjában, de kétségtelen, hogy méltó követője idősebb - Volt, Sziget, Félsziget - testvéreinek, sőt már élete első évében fergeteges sikert aratott, nem hagyva kétséget egyetlen igazi bulira éhes hazai vagy külföldi látogatónak, hogy nyáron erre a néhány napra Zamárdiban a helye! A nagy nevek közül fellép a fesztiválon Calvin Harris, Armin Van Buuren, a Prodigy, a Wu-Tang Clan, vagy például a Justice. Jön a világ egyik legkeresettebb DJ-producere, Avicii, itt lesz Afrojack, az ikonikus holland DJ, Fedde Le Grand és sokan mások. Európa legjobb közepes méretű fesztiválja iránt még az eddiginél is nagyobb az érdeklődés - állítják a szervezők. A Zamárdi szabadstrandján megrendezett esemény először nyitja meg kapuit a vízi közlekedés előtt, ennek köszönhetően mindenki átélheti az amerikai yachtokon rendezett partik hangulatát vadonatúj kiadásban, a Balatonon. A vízparton csaknem kézilabda-pálya nagyságú stég-komplexum várja napközben azokat, akik partihangulatban szeretnének napfürdőzni. A vitorlással érkezőket nonstop vízi személyszállítással és vízparti bejárattal támogatja a rendezvény, így a saját hajóval érkezők a nap bármely szakában bejuthatnak a rendezvény területére. Jegyárak: Balaton Sound Napijegy: 15 000 Ft VIP napijegy: 30 000 Ft Balaton Sound Bérlet - elfogyott!
Tovább »
 

Először lépett fel Magyarország a hiphop történetének egyik legmeghatározóbb formációja, a Wu-Tang Clan. A másfél órás eszetlen nagy buli után Masta Killával beszélgettünk a backstage-ben arról, hogy nem Budapesten vannak, mennyit változott a csapat a 20 év alatt és valóban a következő album lesz az utolsó a Wu-Tang történetében.

Elég intenzíven pörögtetek a színpadon az előbb, mindig ilyenek vagytok?

Akárhányszor jövök Magyarországra a közönségtől csak szeretetet és tiszteletet kapok, aminél talán nem is létezik fontosabb. Ugyanezt szeretném én is viszonozni a színpadon.

Húsz év után is ez a legfontosabb?

Haver, semmi sem változott azóta, minden ugyanolyan. Láttad azt a rengeteg a Wu-jelet a közönségben? Most volt itt a teljes Wu-Tang először és nézd meg, még mindig mennyien szeretnek minket.

Szerinted képes lehet a csapat még legalább két évtizedig együtt maradni?

A Wu-Tang örökké tart és a halálod után is.

Gondolom nagyon nehéz manapság egyszerre összeszedni az egész brigádot.

Ne is mondd, ahányan vagyunk, annyifelé tart mindenki. Viszont ha sikerül összejönnünk, akkor ez olyan, mint egy nagy családi banzáj. Általában az ilyen alkalmak az évünk csúcspontjai.

Method Man különösen feldobottnak tűnt az egész koncerten. Szándékosan toljátok őt a figyelem középpontjába a fellépéseken?

Ő egy igazi ösztönlény, minden amit csinál ott helyben születik meg a fejében. Szó sincs arról, hogy mi direkt tolnánk őt előre.

(Megjelenik Method Man, kezében cigarettadohányt morzsolva, fején fekete kapucni.)

Method Man: Egy szavát se higgyétek. (Majd rohan is tovább.)

Masta Killa: Nézd meg, tényleg egy ösztönlény. Azt csinálja, ami épp az eszébe jut, soha sem gondolkozik a következményeken. Most is rohangál, mint a mérgezett egér, biztosan cigipapírt keres. Imádom őt, de sokszor én is elgondolkozom azon, honnan ered nála az a rengeteg energia.

Az mennyire igaz, hogy a Wu-Tang következő nagylemeze egyben az utolsó is lesz?

Ezt azért nem mondanám biztosra. Lehet, hogy az emberek többet várnak tőlünk és csalódnak, ha ez az album lesz az utolsó. Mi sem tudjuk még mi legyen, egyszerűen csak élvezzük a helyzetet, hogy ismét együtt zenél a Wu-Tang Clan. Úgy érzem most szükség van egy klasszikus, hamisítatlan Wu-Tang Clan-albumra.

Főleg amikor a műfaj épp generációváltáson megy át.

Mi otthagytuk már a nyomunkat a hiphopban, amit soha sem lehet már kitörölni a történelemből. A Wu-Tang minden egyes tagja külön fejezet a rapzenében, a Wu-Tang a különkiadás.

Mennyire követed a feltörekvő rapper generációt?

Nagyon tetszik amit látok. Húsz évvel ezelőtt senki sem gondolta volna, hogy ennyit fejlődik nem csak a hiphop, hanem maga a zene. Mindig szükség van új arcokra, nekik köszönhetően tarthat örökké a fejlődés. Nekem az O’Jays lesz mindig is a kedvenc zenekarom, akiket már apám is imádott, én is imádom és a gyerekeim is oda vannak értük. Márpedig ennyi generációt megfogni csak a legnagyobbak tudnak. Időtlen klasszikus minden zenéjük és pont erről szól a Wu-Tang is, hogy örökké tudjon valamit adni az embereknek.

Hogy tetszett RZA nagyjátékfilmes rendezői bemutatkozása A vasöklű férfivel?

Tudod miért szeretem annyira azt a filmet? Mert RZA testvéremnek sikerült egy régi vágyát megvalósítania, ráadásul rendes mozifilm formában. Imádom, hogy filmre vitte a gyerekkori álmát, ennél többre talán nem is vágyhat az ember.

A koncerten mutattatok egy WU DA PEST-pólót. Kinek az ötlete volt?

Fogalmam sincs, de marha jó ötlet volt, szerintem fel is veszem a következő bulinkon. Az más kérdés, hogy valószínűleg az már nem Budapesten lesz.

Egyébként most sem Budapesten voltatok.

Lehet, de mi már annyira megszerettük Budapestet, hogy a magyar közönséget kicsit már ezzel azonosítjuk, remélem annyira nem nagy baj. Nekünk is, a közönségnek is ugyanaz a zene folyik a vérükben, erről szól a hiphop, erről szól a Wu-Tang Clan. Mind egyek vagyunk, mindegy, hogy a Föld melyik pontján. Egy közös nációt alkotunk és ez a rapnek a lényege, ebben benne van minden á-tól z-ig. Nézd meg, te is itt állsz most velem szemben és egy jót beszélgetünk. Erről szól az egész, a tiszteletről és a szeretetről.

Ha választanod kellene, hogy te legyél a világ első számú szólóelőadója vagy a tagja a Wu-Tang Clannek, akkor melyik mellett döntenél?

Az utóbbi mellett, mert szeretem a testvéreimet és a családnál nincs fontosabb.