A baltás gyilkos is árthatott a Szigetnek

2013.07.24. 11:01 Módosítva: 2013.07.24. 14:02
Az Index fesztiválblogja

Hivatalos Facebook-oldalán válaszolt a felhasználók kérdéseire a Sziget Fesztivál kedden este, amiből többek között kiderült, hogy idén nem lesz Tankcsapda a Szigeten, 600 forint lesz a sör, és a System Of A Down valószínűleg az azeri baltás gyilkos körüli balhé miatt nem jön fellépni Magyarországra. Feltűnő, hogy idén a külföldiek sincsenek megelégedve a fellépőkkel, amit még maga a Sziget is elismert az egyik válaszban, miszerint nagyon balszerencsések voltak, és tisztában vannak vele, hogy ez most nem a legjobb lineup.

A másik nagy sérelem Mika headliner besorolása a szombati csúcsidőpontra, akinél a fesztiválozók alkalmasabbnak tartották az Editorst, de a Sziget szerint a szombati utolsó időpont tökéletes Mikának a nagyszínpadon. Azealia Banks helyett érkező francia ütőszenekar sem nyerte el mindenki tetszését, ahogyan David Guetta láttán is sokan vakarják a fejüket. A francia DJ a fesztivál záróeseménye, amire különleges show-val készülnek, a Sziget válasza szerint összesen 200 ezer dollárt költöttek a látványra és ebben nincs benne Guetta gázsija. Ha már pénz, a fesztivál azt is elmondta, hogy 100 ezer euróval többet költöttek idén, de ez sem volt elég nívós nevek elhozásához.

A problémát több okkal is magyarázzák. Ilyenkor a legtöbb fontos együttes Amerikában vagy Ázsiában turnézik, és hiába kezdik már szeptemberben az egyeztetéseket, ha a kiszemeltek más kontinensen vannak. Így rengeteg előadóról lemaradtak, köztük a szokásos sopánkodás alanyairól is. A Red Hot Chili Peppers idén sem jött össze, az Arctic Monkeys csak júliusban kószál a környéken, a Foalsnak nem volt jó, a Nine Inch Nailsszel meg hiába haladtak jól a tárgyalások, végül inkább Amerikában turnéznak. A Sziget volt olyan kedves, hogy az általuk megkeresett, de végül nemleges választ adó produkciókat egy hosszú listába szedte, amit majd a cikk végén mi is megmutatunk. Ráadásul a fellépők fizetése horribilisre emelkedett, egyes nyugati fesztiválok annyira felsrófolják az árakat, hogy nem tud velük versenyezni a Sziget. Persze a Rolling Stones még így is egészen más szintet képvisel, őket a szervezőknek nincs reális esélye elhívni.

Az már biztos, hogy 2,10 euró lesz a korsó (fél liter, nem ám, mint a Balaton Soundon) sör, és azon vannak, hogy lehessen majd a fesztiválon is dohányt vásárolni, addig is maximum 20 doboz cigit bárki behozhat. (Szerdán kiderült, hogy nem lesz cigi a Szigeten. – a szerk.) Folyadékot azonban csak egy másfél-két literes műanyag palackban lehet bevinni, egyedül forró időjárás esetén engedélyeznek többet. A legaranyosabb kérdés azé a magyar felhasználóé volt, aki jövőre LAN-party sátrat szeretne szervezni a Szigetre, neki megadták a fesztivál elérhetőségét, szóval jövőre a béna Knife Party helyett talán lehet késpartizni majd a Counter Strike-ban.

A magyar zenekarok kapcsán főleg a Tankcsapdáról kérdeztek. Lukácsék idén nem lépnek fel, mert nem találtak nekik megfelelő helyet és időt, amit pedig felkínáltak nekik, az nem felelt meg számukra. Sokkal érdekesebb azonban, hogy a minden évben megkeresett, örmény származású tagokból álló System Of A Down volt az egyedüli, aki az érdeklődésre kerek-perec kijelentette, hogy Magyarországra nem jönnek fellépni. Vagyis nem az esemény időpontjával vagy a gázsival volt gondjuk, hanem az országgal. Sok kommentelő szerint azért, mert a zenekar nagyon kibukott az azeri baltás gyilkos kiadatásán, szóval jó ideig ne is reménykedjünk örmény zenekarok feltűnésében az országban.

A nagyszínpadon még két név bejelentésére várnak, de az emberek – főleg a külföldiek – érthetően nagyon frusztráltak, hogy alig két héttel a kezdés előtt még nem tudni, kik lesznek a nagy nevek. A Sziget itt is a balszerencsére panaszkodik, főleg azért, mert az egyik helyre egy nagyobb nevet szerettek volna hozni, de úgy néz ki, ez sem jön idén össze. A metál tavaly konkrétan hiánycikk volt a Szigeten, financiális okokból kimaradt a programból. Idén viszont a szervezők szerettek volna külön metálszínpadot, de egyszerűen nem tudtak elég nevet megszerezni rá, így kútba esett a tematikus helyszín megvalósítása.

Az idei gyenge felhozatal érezhetően a külföldieknél okozott nagyobb csalódást Sokan azt nem értik, hogy a tavaly Európa legjobb fesztiváljának választott eseményen hogy lehetnek rosszabb fellépők, mint a környező országok közepes méretű rendezvényein, miközben a Szigetnek a Glastonburyvel kellene versenyeznie. A szervezők még azon is nagyon komolyan elgondolkodtak, hogy jövőre más időpontra rakják az egészet, hátha ezzel több komolyabb együttes turnéprogramjába beférnek, csak ehhez egyeztetni kell más európai fesztiválokkal.

Az alább azon produkciók listája, amelyeket megkeresett a Sziget, de végül ilyen-olyan okból nem sikerült elhozni:

AC DC, ADELE, ALABAMA SHAKES, AMANDA PALMER, ARCADE FIRE, ARCTIC MONKEYS, ASAF AVIDAN, ATOMS FOR PEACE, AVENGED SEVENFOLD, BEADY EYE, BLACK EYED PEAS, BLACK KEYS, BLINK 182, BON IVER, BRING ME THE HORIZON, BRUNO MARS, C2C, CEE LO GREEN, COLDPLAY, DAFT PUNK, DEADMAU5, DEFTONES, DEPECHE MODE, DJANGO DJANGO, ELLIE GOULDING, EMELI SANDÉ, EMINEM, FAITHLESS, FLORENCE AND THE MACHINE, FOALS, FOO FIGHTERS, FOSTER THE PEOPLE, FUN, GOSSIP, GOTYE, GREEN DAY, GRIMES, GUNS N ROSES, ICONA POP, IMAGEINE DRAGONS, JACK WHITE, JAKE BUGG, JAMES MORRISON, KATY PERRY, KEANE, KENDRICK LAMAR, KINGS OF LEON, KRAFTWERK, LANA DEL REY, LINKIN PARK, LYKKE LI, M83, MANU CHAO, MARINA & THE DIAMONDS, MAROON 5, METALLICA, MGMT, MOBY, MOTÖRHEAD, MUMFORD & SONS, MUSE, NICKELBACK, NINE INCH NAILS, NO DOUBT, Noel Gallagher's High Flying Birds, NOFX, OF MONSTERS AND MEN, OFFSPRING, PARAMORE, PENDULUM, PHOENIX, PINK, PLAN B, PORTISHEAD, QUEENS OF THE STONE AGE, RADIOHEAD, RAGE AGAINST THE MACHINE, RAMMSTEIN, RED HOT CHILI PEPPERS, RISE AGAINST, RUDIMENTAL, SIGÚR RÓS, SKRILLEX, SLASH, SLAYER, SLIPKNOT, SOUNDGARDEN, SUEDE, SUM 41, SYSTEM OF A DOWN, THE CURE, THE KILLERS, THE KNIFE, THE STROKES, THE WEEKND, TRAIN, VAMPIRE WEEKEND, WIZ KHALIFA, JAMES BLAKE, FALL OUT BOY, THE SCRIPT, SLIPKNOT, YEAH YEAH YEAHS