Még a végén lesz cigi a Szigeten

2013.07.25. 15:33
Az Index fesztiválblogja

Augusztus 5-én megnyílik az idei Sziget, az első, ami a Nagy Dohánypara időszakában fogadja a fesztiválozókat, akik között elég szép számban lesznek dohányosok is. Eddig hivatalosan úgy volt, hogy nem lesz dohányárusítás a Szigeten, sem a NAV-hoz, sem az ND Nemzeti Dohánykereskedelmi Nonprofit Zrt.-hez nem érkezett be olyan kérelem, ami a fesztivál területére szólt volna. A hivatalos álláspont korábban az volt, hogy a trafikok ideiglenes működéssel nem árusíthatnak dohánytermékeket a nyári fesztiválokon.

szigetterkep nagy

Erre pedig van elméleti lehetőség, hiszen a koncesszió nem egy konkrét helyre szól, így a budapesti III. kerületben engedélyt kapó trafikost semmi nem akadályozza meg abban, hogy ideiglenesen áthelyezhesse a bódét a Szigetre, már ha minden egyéb feltételnek megfelel, ugye. Az egyetlen kitétel még, aminek meg kell felelni: egy koncesszióval egyszerre csak egy trafikot lehet működtetni, azaz ha a trafikos átkéri magát a Szigetre, addig más helyen nem tarthat nyitva.

A Nemzeti Adó- és Vámhivataltól kapott tájékoztatás szerint a Sziget Fesztivál területére a mai napig még nem érkezett be engedélykérelem, de a szomszédos Mozaik utcába, egy benzinkút területére igen – ott biztos lehet majd cigarettát kapni.

Ami a Szigetet illeti, a fesztivál hivatalos honlapján látható térképen már ott szerepel egy T betű, ami a jelmagyarázat alapján egy nemzeti dohányboltot jelöl. Nem hivatalos forrásból az Index úgy tudja, hogy egy koncessziónyertes trafikos be fogja adni az engedélykérelmet, és áthelyezteti trafikját a fesztivál időtartamára, de ezt sem a Sziget sajtóirodája, sem a NAV nem erősítette meg. A Sziget Fesztiváltól annyit sikerült megtudnunk, hogy a Mozaik utcai dohányboltról ők is tudnak, azt viszont nem árulták el, hogy miért van már most, az engedély beadása előtt a trafik a Sziget hivatalos térképén.

A helyzetet kicsit bonyolítja az, amit Gyulay Zsolt, a Nemzeti Dohánykereskedelmi Nonprofit Zrt. vezérigazgatója mondott az m1 Ma reggel című műsorában. A riporteri kérdésre, miszerint mi a helyzet a fesztiválokkal, Gyulai azt válaszolta, hogy az ND zrt. célja nem az, hogy fiatalkorúakhoz vigye oda a dohánytermékeket, és minden fesztivál, így a Sziget és a Hungaroringen hétvégén megrendezésre kerülő Formula-1-es futam környezetében is vannak dohányboltok, ahol meg lehet vásárolni a cigarettát. Azt ugyan nem mondta ki, hogy a Szigeten nem lesz dohányárusítás, de azt sem, hogy igen, szóval most már tényleg nem tudjuk, mire gondoljunk.