A megengedett határértékek alatt a Sziget zajszintje

2013.08.06. 08:33
Az Index fesztiválblogja
A hétfő éjszaka és kedd hajnalban elvégzett vizsgálatok során a megengedett határértékek alatt volt a Sziget zajszintje. A főszervező hozzátette, hogy a fesztivál ideje alatt folyamatosan mérnek majd, és az esetlegesen felmerülő problémák esetén minden lehetséges eszközzel megpróbálnak beavatkozni.

Az elmúlt években már előfordult, hogy a hangpróbán mindent rendben találtak, aztán a későbbiekben mégis gondokkal szembesültek, nyilatkozta Gerendai Károly, a Sziget főszervezője. Ha bárki is túlságosan hangosnak hallja a rendezvényt, akkor ezt telefonon keresztül bejelentheti, a fesztivál szakembereik kiszállnak a megadott címekre, és ott is mérik a zajszintet annak érdekében, hogy ha szükséges, akkor be tudjanak avatkozni.

A fesztivál ideje alatt négy szakértő dolgozik a Duna két oldalán, további járőreik pedig folyamatosan figyelik azokat a területeket, ahol korábban már voltak problémák. Emellett a Sziget területén legalább 30-40 ember próbál tenni azért, hogy ne zavarják a környéken élőket. A légmozgás felerősödése problémát okozhat, mert akkor a szélfúvás irányában élők úgy érezhetik, hogy hirtelen hangosabban hallják a fesztivált.

Gerendai a tipikus problémák közé sorolta, hogy a fesztivál ideje alatt sokan az összes zajt, például az egyéb rendezvények lármáját is a Szigetnek tulajdonítják. A szervezők ugyan mindent megtesznek annak érdekében, hogy senkit ne zavarjanak, de azt nem képesek garantálni, hogy senki ne érzékeljen semmit a fesztiválból.

Az óbudai méréseknél jelen volt Puskás Péter, a III. kerület alpolgármestere is. Megerősítette, hogy a mérések eredményei a határérték alatt voltak. Szavai szerint az szubjektív, hogy kit mekkora zaj zavar, de ő úgy ítélte meg, hogy a vizsgálat idején nem lehetett hangos zenét hallani. Hozzátette: a beérkező panaszokról haladéktalanul tájékoztatják a rendezőket. Hangsúlyozta, hogy ilyen esetekben az önkormányzat által felkért szakértő is elvégzi a vizsgálatokat.

A Sziget fesztivál hangpróbája alatt a III., a IV. és a XIII. kerület több pontján is mérték a zajszintet. Az csak egyszer lépte át az 50 decibelt, akkor elérte az 52-t. Ez még a megengedett határértéken belül volt, ami éjszaka 11 óra előtt 65, utána pedig 55 decibel, de a szervezők már ebben az esetben is intézkedtek a zajcsökkentés érdekében.