A Volt fesztivál régen jobb volt

2014.07.04. 08:13
Az Index fesztiválblogja

A Volt nagy szemétgyűjtő akciója közben azért nem szabad megfeledkeznünk a fesztivál koncertkínálatáról sem: fellép a magyar Metallica, a még mindig szemtelenül fiatal brit csodakislány, de itt lesznek még Jack Sparrow kapitány legkisebb unokaöccsei és azok is, akik célzottan a fesztiválok világára születtek. Régen tényleg minden jobb lett volna? Nem biztos. Péntek a soproni Volt fesztiválon.

Milky Chance @ Petőfi Rádió Színpad, 20:00

Valódi fesztiválkellék zenét játszik a németországi Kassel városából származó Milky Chance, akik Stolen Dance című számukkal szinte pillanatok alatt fertőzték meg egész Európát, de a dal a világ többi táján is meglepően nagy népszerűségnek örvend. Talán nem is olyan véletlenül, hiszen zenéjükben úgy találnak egymásra a folk, a reggae és az elektronikus popzene sajátosságai, hogy arra  a nyári fesztiválszezon alatt is igazán kellemesen lehessen lögybölni a tűző napon már enyhén felmelegedett söreinket. Clemens Rehbein és Philipp Dausch jelenleg azon dolgoznak, hogy elhitessék a világgal: a Milky Chance nem csupán egyslágeres csoda.

A duó a koncertjein töbnyire egy szál akusztikus gitárral és egy dj-felszereléssel áll színpadra, így gondoskodik arról, hogy a produkciójuk egyszerre legyen érzékien szép és könnyedén bólogatható. A klubkoncertek mellett fesztiválozni is imádnak: "Nagyon szeretjük a fesztiválokat, mindig remekül szórakozunk. Mindig jó a színpadon kívül is lógni kicsit és megnézni más zenekarokat, ha van rá lehetőségem, de mostanában sajnos egyre kevesebb idő jut ilyesmire" – mesélte az egyre népszerűbb csapat nevében Clemens Rehbein énekes.

Tankcsapda @ Nagyszínpad, 21:00

"Az Index régen jobb volt" – hirdette a Tankcsapda épp egy évvel ezelőtti voltos fellépésekor a dobos, Fejes Tamás pólója. Természetesen nem haragszunk rájuk, sőt, kifejezetten meleg szívvel ajánljuk a Nemzet Elsőszámú Rockzenekarának soproni koncertjét. A Tankcsapda ráadásul születésnapot is ünnepel, méghozzá a huszonötödiket: jubileumi turnéval járja körbe az országot, de még saját söre is felkerült a boltok polcaira, amit állítólag a tagok ízlésének megfelelően készítettek el, és az eredmény egyáltalán nem is lett olyan rossz. A Volton ráadásul a zenekar sörét is lehet kapni, így olvasóinknak nem is kívánhatunk mást, mint hogy egyik kezével az öklét rázva, a másikkal pedig egy tankcsapdás sört lóbálva koccintson Lukácsék egészségére.

A zenekarról nem is olyan rég még a CNN is beszámolt, annak szülővárosa, Debrecen kapcsán. A cikket szerző Jasper Winn a Tankcsapdát a magyar Metallicaként és a cívisváros nagyköveteként emlegeti.

Birdy @ Petőfi Rádió Színpad, 18:40

Mindössze tizenkét éves volt Jasmine van den Bogaerde – azaz színpadi nevén: Birdy –, amikor 2008-ban megnyerte a brit Open Mic tehetségkutatót. "Egyszerűen csodás volt! Mindenki más idősebb volt nálam, és annyira jók voltak, hogy nem is gondoltam volna, hogy nyerhetek" – nyilatkozta akkor a már hét éves kora óta komponáló lány, aki a So Be Free című saját dalát adta elő a döntőben. A győzelem óta sok víz lefolyt a Dunán és a Temzén egyaránt, Birdy azonban még csak idén májusban töltötte be tizennyolcadik életévét, és máris számos komoly szakmai siker és turné van a háta mögött: az idei BRIT Awardson például még csak jelölték a legjobb női előadó címre, a németországi Echo gáláján már azonban el is nyerte azt.

Míg 2011-es bemutatkozó lemezén olyan előadók dalai sorakoztak, mint a Bon Iver, a National vagy az XX, a tavaly ősszel megjelent, Fire Within című második albuma már saját szerzeményeit sorakoztatta fel. Sőt, Birdy a Mumford & Sonsszal közös dalát, a Merida, a bátor című Disney(/Pixar)-filmben is hallható Learn Me Rightot még Grammy-díjra is jelölték!

Bring Me the Horizon @ Nagyszínpad, 19:15

A Karib-tenger kalózaiból ismert Jack Sparrow kapitánytól kölcsönözte a nevét a sheffieldi Bring Me the Horizon. A brit metalcore együttes dalai a grindcore, a death metal, az emo és a screamo stílusok keveredéséből épülnek fel, de olykor felfedezhetőek bennük az elektronika, az ambient és a progrock jegyei, valamint olyan előadók hatásai is, mint a Slayer, a Converge, a Slipknot, a Dillinger Escape Plan, az Every Time I Die vagy a Norma Jean. 

A tavaly tavasszal megjelent, Sempiternal című negyedik nagylemezüket Észak-Angilában, a Lake District vidékén vették fel, ahol többek között az angol romantika alapítói, William Wordsworth  és Samuel Taylor Coleridge, vagyis a "tavi költők" is alkottak. Az albumra az NME kritikusa, David Renshaw az év egyik legkiválóbb metállemezeként hivatkozott – talán nem véletlenül.