Tombol a diszkóforradalom Zamárdiban

2014.07.11. 09:23 Módosítva: 2014.07.11. 09:24
Az Index fesztiválblogja

Pénteken sem kell unatkoznunk a Balaton Soundon, ám nem szabad elfelejtenünk, hogy David Guettán és az öncélú veretésen túl is van élet Zamárdiban. Itt lesz például az egyik legdögösebb feltörekvő popdíva, egy amerikai-iráni progresszívhouse-duó, a tavalyi diszkóforradalmat kirobbantó brit testvérpár, valamint a férfi, aki Madonnával turnézott. Programajánló a Sound pénteki napjára.

Martin Solveig @ Nagyszínpad, 17:30

Mindössze tizenhárom éves volt Martin Solveig, amikor megvette első lemezjátszóit, majd ezeknek köszönhetően választotta végül az elektronikus zenét, és hagyott fel klasszikus zenei tanulmányaival – amelyet egy François Polgár nevű oktatójával folytatott. A párizsi producer és dj már tizennyolc éves korától ténykedik lemezlovasként, és csakhamar bevette a francia főváros olyan menő klubjait is, mint a L'Enfer, a Le Queen és a Les Bains Douches. Hosszú pályája során olyanokkal dolgozott már együtt, mint a Dragonette nevű kanadai szintipopzenekar, Kele Okereke a remek Bloc Party éléről, de Madonna legutóbbi stúdióalbumán, az MDNÁ-n is feltűnt. Ráadásul a popdívával való kapcsolata ezután sem szakadt meg, hiszen 2012-ben még együtt is turnéztak Európában, ráadásul ekkor már a fél világ ismerte és vele együtt énekelte rendkívül jól sikerült bulihimnuszát, a Hellót.

"Az egyetlen félelmem, hogy egyszer elavultnak hangzom majd, vagy egyszerűen csak lejárok" – nyilatkozta egy interjúban nem is olyan rég, ám Solveig fáradhatatlan energiáit látva ettől egyelőre még nem kell tartanunk.

Disclosure @ Jägermeister Aréna, 21:00

Bár tavaly nagyot (legalábbis egészen váratlanat) dobott a Daft Punk is, a tényleges diszkóforradalmat nem nekik, hanem a brit Disclosure-nek köszönhetjük. A fiatal duó Settle című bemutatkozó albuma a szigetország lemezeladási listájának élén nyitott, majd hamarosan jelölték a legjobb tánc- és elektronikus zenei lemeznek járó Grammy-díjra is. A két testvér, Guy és Howard Lawrence zenéje az elektronikus zene egy újabb, egyszerre érzékenyebb és intelligensebb dimenzióját ragadta meg, a lemezt maximális pontszámmal jutalmazó Mixmag pedig úgy fogalmazott: a Settle tökéletesen ragadja meg a house zene legújabb hullámát. Az albumot szerette még például a Guardian, a Pitchfork és a Rolling Stone magazin, több kritikus is kiemelte, hogy a Lawrence-testvérek könnyedén vezető szerepet tölthetnek be a house vérfrissítő feltámasztásában. A két dél-angliai fiú utólag csak azt sajnálja, hogy végül a kívántnál kevesebb hip-hop kapott helyett az albumon. De majd talán a következő korongon – és ki tudja, mi sül majd ki akkor!

Deep Dish @ Party Aréna, 01:00

Ugyan a washingtoni Deep Dish mindkét fele Iránban született, a két tag, Ali Shirazinia és Sharam Tayebi csak sokkal később, a kilencvenes évek elején, immár az Egyesült Államok fővárosában találkozott egymással. Mindez természetesen egy buliban történt, hogy aztán hamarosan azon kapják magukat: együtt zenélnek. Debütalbumuk, a Junk Science ehhez képest csak viszonylag későn, 1998-ban jelent meg, ám azóta is az év egyik legerősebb elektronikus lemezeként hivatkoznak rá. Ahelyett hogy egyetlen műfaj mellett horgonyoztak volna le, az anyagon egyszerre voltak tetten érhetőek a közel-keleti, a jazz és progresszív house hatásai.

Madonna Musicjához készült remixüket még csak jelölték a Grammy-díjra, Dido Thank Youjának újraértelmezésével viszont el is nyerték azt. Mindemellett megpiszkálták még például Janet Jackson, Justin Timberlake, Michael Jackson és a hétfőn nálunk koncertező Pet Shop Boys számait is.

Scarlett Etienne @ Telekom Terasz, 22:00

"Helló!  Scarlett  vagyok, rocksztár " – mutatkozik be a Facebookon a kurrens popzene egyik legvonzóbb nőjeként emlegetett  Scarlett Etienne. Hongkongban született, majd még gyerekként körbeutazta a világot, és csak – kis ideig – tizennyolc éves korában állapodott meg New Yorkban, ahol aztán nekivágott dj karrierjének.  Etienne azonban nem csupán elképesztő külsejének köszönheti sikereit: fellépései miatt rengeteget utazik, zongorán és gitáron is játszik, divatbemutatókon zenél, Lana Del Rey- és Radiohead-dalokat énekel, a Vogue-ban szerepel,  jelenleg pedig épp a Kitsuné nevű menő párizsi kiadónál építi tovább karrierjét, amelynek valószínűleg még csak a kapujában áll.