Havi két milliót csak fűre

2014.07.12. 12:11
Az Index fesztiválblogja

Egészen erősnek ígérkezik a Balaton Sound utolsó előtti napja. Kiderül, milyen népszerű a magyar beatzene, hogy kire fúj  Zalatnay Cini, mennyi marihuánát tud elszívni az, aki Omegát hallgat, mennyi idő és munka kell egy Grammy-jelölésre, illetve ki az egyik legnagyobb fekete Radiohead-rajongó. Szombat a Balaton Soundon. Programajánló.

Wiz Khalifa @ Nagyszínpad, 21:30

 A weed rap egyik legnagyobb sztárja, Wiz Khalifa lesz a Sound szombati napjának húzóneve. A fekete rapper – barátjához, Curren$y-hez hasonlóan – nyíltan vállalja marihuánafogyasztását, videoklipjeiben sem fogja vissza magát, és több interjúban is bevallotta már, hogy a napi szintű füvezésre átlagosan tízezer dollárt, azaz több mint kétmillió forintot költ havonta! Mikor az MTV-ben megkérdezték tőle, mit gondol a marihuána legalizálásáról, csak annyit felelt: "Légyszi, legalizáljátok, mindenkinek szüksége lenne rá, és a világ is egy jobb hely lenne!"

Nekünk magyaroknak azért lehet különösen kedves a huszonhat éves rapper, mert 2007-ben a Buss Down című számához az Omega Gyöngyhajú lányának intróját használta fel. Nem Kanye West volt tehát az első, aki a magyar slágerhez nyúlt, azonban van valami más, amiben Kanye a fűfaló Wiz előtt jár: Khalifa felesége – és gyermekének anyja – az az Amber Rose, aki korábban, közvetlenül mostani partnere előtt Westtel járt.

Felix da Housecat @ Telekom Terasz, 0:00

Bár gyakran emlegetik az electroclash királyaként, Felix Stallings Jr. kifejezetten háklis arra, hogy címkéket aggassanak rá. "Mi a fasz?! A nevem Felix da Housecat, és Chicagóból jöttem, hogy egy kis house-t játsszak nektek" – fakadt ki egyik alkalommal. Azzal mindenesetre talán ő sem vitatkozna, ha szülővárosa nyomán a Chicago house második hullámához sorolnánk. Jellegzetesen bulis számaihoz erős popzenei véna társul. Eddigi pályája során például olyan neves előadók számára készített már remixeket, mint Madonna, Gwen Stefani, Kylie Minogue, a Ladytron, a Chemical Brothers, a rövidesen Budapesten is fellépő Pet Shop Boys vagy a Joy Division utódja, a New Order.

Zenéit hallva nem is gondolná az ember, hogy Felix hatalmas Radiohead-, Sigur Rós- és Hendrix-rajongó. Számai feltűntek már videojátékokban (Midnight Club II, Snowboard Super Cross 3, Need for Speed: Underground 2, Tony Hawk's American Wasteland), a Maffiózók sorozatban és a Durr, durr és csók című filmben is.

Diplo @ Jägermeister Aréna, 00:30

Diplo a gettótechno egyik fehér zászlóshajója, amellett hogy a már hazánkat is megbuliztató Major Lazer tagja, olyan nagy nevekkel dolgozott már együtt, mint Britney Spears, Justin Bieber, Beyoncé, M.I.A., Snoop Dogg vagy épp a No Doubt. Nekünk, magyaroknak azért is emlékezetes a dj-producer személye, mert 2012 őszén, About That Life címmel, kiadott egy számot Jahan Lennon énekessel, amelyben – mint idén lelepleződött – Zalatnay Cini 1972-es Adj egy percet! című dalának pszichedelikus alapja hallható. A nyúlás annyira egyértelmű, hogy Diplo még a szám hosszán sem változtatott. "Felháborító, hogy kérdezés nélkül felhasználják a zenét, sőt még a hangom is rajta hagyják. Megtesszük a megfelelő jogi lépéseket. Büszke vagyok, de egyben pipa is, hiszen az megtisztelő, hogy egy 42 évvel ezelőtti dalt feldolgoz az új generáció, de legalább engedélyt kértek volna tőlünk" – kesergett Zalatnay a Borsnak februárban. Ki tudja, talán még ő is ellátogat majd Diplo bulijára?!

Pretty Lights @ Jägermeister Aréna, 23:00

A Pretty Lights név mögött megbújó Derek Vincent Smith gyakran csak "Electro Hip-Hop Soul"-ként definiálja zenéjét. Legutóbbi nagylemeze, a tavaly nyáron megjelent A Color Map of the Sun két évnyi intenzív munka árán készült csak el, de a befektetett energia végül meghozta gyümölcsét, és még az év végén Grammy-díjra jelölték a legjobb elektronikus és tánczenei kategóriában. "Csak azt szeretném, ha a zeném csodálatos lenne. Tulajdonképpen ez teszi időtlenné" – nyilatkozta egy vele készült interjúban Smith, aki egyébként a Who és a Pink Floyd zenekarok egyik közös koncertplakátjáról kölcsönözte a nevét.