Csak három falu, de semmi panasz

2014.07.24. 09:30
Az Index fesztiválblogja

A Művészetek Völgye Magyarország egyik legrégebbi fesztiválja, 1989 óta kisebb-nagyobb gondokkal néha, de mindig megrendezik, néha hét faluval, néha csak három, de olyan is volt már, hogy átnevezték Bűvészetek Völgyének. Idén a fesztivál bekerült az MTVA és a Sziget Nagyon Balaton programjába, aminek köszönhetően stabilizálódhat az állandóan változó rendezvény helyzete a nyári szezonban. De miért tudott ennyi évig fennmaradni egy marketing szempontból kamikaze kategóriába sorolható esemény?

Helyszín

Orfű vagy a Bánkitó esetében is leírtuk már, hogy mennyire fontos a változatos vagy izgalmas helyszín egy fesztiválon, ebből a szempontból a Művészetek Völgye abszolút győztes. Az eseményt több szomszédos falu tartja közösen, idén Kapolcs, Vigántpetend és Taliándörögd, de korábban arra is volt példa, hogy összesen 6-7 falu is részt vett a szervezésben. Amellett, hogy alapvetően jómódú, kis takaros magyar falvakról van szó, az egész Völgy gyönyörű, ráadásul kerítések és kordonok híján az ember tényleg arra császkálhat, amerre akar. A programok  alkalmazkodnak a helyszínhez, vagyis a Művészetek Völgye alatt minden pajtában, udvaron vagy malomnál programok zajlanak, ami azért fokozza a hatást. Annál pedig tényleg nincs jobb, mint amikor az ember enyhén spicces állapotban gond nélkül legurulhat, majd elaludhat a domboldalon, és reggelre senki sem rabolja ki. Arról nem is beszélve, hogy idén Csórompuszta is a hivatalos helyszínek között van, ami az egyik legszebb fekvésű tanyaszerűség az egész Balaton-felvidéken.

Árak

Ugyan a fesztivál már távolról sem a tarisznyás-mezítlábas hippik batikolt pénztárcájához van igazítva, azért még így sem számít belvárosi mércével mérve drágának, legalábbis ami a fogyasztást érinti. A 10 napos bérlet 28 ezer forintba kerül, a háromnapos hétvégi bérlet 9000 ezerbe, napijegy pedig 3600-ba, sőt, van éjszakai jegy este 9-től, ami 1500 forintba kerül, és főleg az esti koncertekre lehet vele bejutni. A környéken található kisboltoknak köszönhetően pedig emberi áron lehet hozzájutni bármihez, ami akár egy tíznapos fesztiválozáshoz kell, de a helyi kocsmák sem négyszerezik meg a fröccs árát direkt a fesztivál miatt.

Emberek

Ez egy rendkívül szubjektív megállapítás, de a Művészetek Völgye legnagyobb erénye, hogy az emberek kedvesek. Alig várom, hogy végre egy fesztiválon kedves, odafigyelő, segítőkész emberekkel találkozzak, akik lehet, hogy mezítláb, nemezkalapban mennek a Palya-udvarba babaváró koncertre, de biztosan nem taposnak keresztül rajtam, nem tapogatnak le tolakodás közben és szelfiznek minden második Avicii-szám alatt. Nem is tudnának, mert ilyen zene egyáltalán nincs a Völgyben. A falvak közötti közlekedést az is segíti, hogy a Völgyben hagyományosan stoppolással is el lehet jutni egyik helyről a másikra.

Koncertek

Az utóbbi években leginkább csak hazai zenekarok, és a fesztiválon szokásos vendégnek számító zenészek (Kaláka, Palya Bea) léptek fel, idén ez azonban megváltozik. Jön például a svájci-francia Erik Truffaz, a kortárs acid és nu jazz egyik legismertebb alakja, illetve a Club Des Belugas német lounge projekt. Rajtuk kívül fellép az Indexen is sokat sztárolt Little G. Weevil blueszenész, vagy az A Számon megnyerő Middlemist Red is, valamint Sena és a Mary Popkids, vagyis most több valóban kurrens koncert is lesz a Völgyben. Ez csak a hivatalos program, a fesztiválon hagyomány, hogy rengeteg az utcazenész, vagy az ad hoc módon összeállt alkalmi produkció. Jó, persze vannak idegesítő dobkörök is, de legtöbbször tényleg el lehet kapni klassz spontán előadásokat, amik nem is szerepelnek a programban.

Idő

Az időjárással sem szokott túl nagy gond lenni, pont a nyár legbrutálisabb forrósága szokott szokott tombolni, de a földrajzi elhelyezkedés miatt este akkor is iszonyat hideg van, ha nappal 40 fok volt. Hétfőre és keddre esőt is jósolnak, de itt most nem is az időjárásról van szó, hanem arról, hogy a Művészetek Völgye nem csak a legrégebbi, de a leghosszabb nyári esemény is, idén is tíz napig tartanak a programok. Vagyis két hétvégét is lent lehet tölteni, a családosok az egyiket a kölkökkel gyerekprogramokon, a másik hétvégén meg kettesben a kézműves söröknél. Vagy csak leugrani a Balatonra, aztán oda- és visszafelé benézni valamelyik faluba, hiszen 10 napig folyamatosan lesz valami. Persze az igazán kemények mind a tíz napot végigcsinálják!