Hetvenezren buliztak a Campus Fesztiválon

2014.07.28. 09:17
Az Index fesztiválblogja

Kelet-Magyarország legnagyobb könnyűzenei fesztiváljának nevezik a debreceni Campust, pedig elnézve az utolsó napot, ez inkább egy decens városi esemény, amire a rasztahajú hippitől a pékig mindenki kilátogatott, és hozta magával a családját is. Ehhez, mármint a családi szórakozáshoz kellett az új helyszín is: tessék elképzelni, hogy a Sziget egyharmadát színpadokkal, sátrakkal együtt beköltöztetik a Népstadion köré, azaz könnyen elérhető tömegközlekedéssel. És ha esik az eső, nem leszünk olyan sárosak, mint a Balaton Soundon.

A Campus idén a Nagyerdei Stadion melletti területen kapott helyet Debrecen egyik legszebb részén, a legendás Nagyerdőben. Eddig is itt volt a fesztivál – mármint azóta, hogy beköltözött a város melletti Vekeri-tóról –, de a régi nagyerdei stadion omladozó betonkaréjai között, elég lehangoló környezetben. Az új helyszín viszont nemcsak a sátorozó fesztiválozókat, hanem a város lakóit is felizgatta, ezért voltak vagy 15 ezren a Tankcsapda szombati buliján, és nem lehetett egy gombostűt sem leejteni a többi helyszínen.

A négy nap alatt kb. 70 ezer látogatónak viszont vannak hátulütői is: a helyszínen át kell gondolni a bódék elhelyezését, mert a szűk közlekedőutak (nem erre találták ki őket) miatt a tömegben idegesen viselkedőknek igen szar napjuk lesz, viszont az, hogy például szerdán szinte végig esett az eső, mégsem láttunk sárban fetrengő részeg hollandokat (mert nem volt sár), egy újfajta komfortérzést ad a fesztiválozóknak.

A zenei kínálat a szokásos volt, nem soroljuk, tessék megnézni bármelyik magyar fesztivál plakátját, a magyar zenekarok 80 százaléka itt is megfordult. A zenei színpadok mellett a Campuson is rendeztek civil programokat, kivonult a Debreceni Egyetem, voltak irodalmi és színházi programok, közönségtalálkozók, pódiumbeszélgetések, felolvasóestek, filmvetítések stb. A pódiumbeszélgetések között volt egy, amin a Blog.hu és Index2 is részt vett bloggerekkel és tartalomipari vezetőkkel, bár az eddigi tapasztalatoknak megfelelően az érdeklődés meglehetősen gyér volt, pedig próbáltunk okosakat mondani.

A fesztivál vége után indul a bontás, Miklósvölgyi Péter, a fesztivál igazgatója szerint egy hét alatt összepakolnak, a környezetben kár nem esett, így jövőre is ugyanitt lesz a fesztivál.