Sziléziában élik ki magukat a zenebuzik

2014.08.01. 16:49
Az Index fesztiválblogja

Sziléziában minden évben összejön Közép-Európa összes zenebuzija, hogy megnézzen egy csomó olyan együttest, amiről ön sohasem hallott. Ez a lengyel OFF, a régió legjobb zenei fesztiválja, két szigetes napijegy árából.

  • Bazári mulatság
  • Részegen fetrengő külföldiek
  • Önfeledt kábózás
  • Varacskolás
  • V.E.R.E.T.É.S.
  • Egymás arcára hányás
  • Fejen pörgés a toitoiban
1009815 10151745438727208 1280529853 n
Fotó: OFF Festival

Valahogy ezek a dolgok merülnek fel az átlagemberben, amikor elhangzik egymás mellett az a két szó, hogy zenei, meg hogy fesztivál. Viszont pont ezek azok, amik hiányoznak minden egyes évben a már pár éve Katowicében megrendezett OFF fesztiválról, ahova tényleg olyan értelmetlen dolgok miatt zarándokolnak el a Lengyelországgal szomszédos országokból az emberek, hogy zenét hallgassanak olyan együttesektől, akiket soha a büdös életben nem tudnának megnézni. Olyanokat, mint a kétezres évek egyik legnagyobb hatású lemezét elkészítő

Nagyon mérges, amiért nem tudja, kik ezek, és lusta utánanézni? Az OFF segít!

Itt az idei fesztivál hivatalos Spotify-listája:

Neutral Milk Hotel

vagy a hozzánk legközelebb csak Bécsbe érkező skót indie pop

Belle & Sebastian

esetleg a zajpop legendái, a

The Jesus & Mary Chain

vagy a holtából idén feltámadó shoegaze-alapvetés

Slowdive

vagy a party hardot a legmagasabb szinten művelő

Andrew WK

vagy a zajos technoja és nyomdafestéket nem tűrő neve ellenére a londoni olimpia megnyitójára is kijutó

Fuck Buttons.

Nem akarom elitizmusba taszítani az Indexet, de ezek a legnagyobb húzónevek a fesztiválon. 

Zenebuzilobbi

Az OFF agytrösztje nem egy vállalkozó üzletember, hanem a lengyel Lovasi András. Arthur Rojek két együttesben is zenélt, mielőtt elkezdte volna grundolni a fesztiválját, csak Orfűvel ellentétben nem az volt a szándéka, hogy összegereblyézze az ország legjobb zenekarait, hanem hogy az egész világból merítsen és hozza el a legnagyobb neveket a lengyel közönségnek. A legnagyobb nevek persze nem Guettát vagy a U2-t jelentik, hanem olyanokat, akiket az értő, külföldi popzenei sajtón és blogokon nevelkedett, jóízlésű zenekedvelők hallgatnak. Nem azok jönnek az OFF-ra, akik az eladási listákat vezetik, hanem akik az év végi kritikusi top 10-eket.

1001090 10151746809787208 230891302 n
Fotó: OFF Festival

A háromnapos belépő sátorhellyel együtt kevesebb, mint harmincezer forintba kerül, ami nevetséges ár egy ilyen rendezvényért, a fesztivál területe pedig mindenestül nagyjából egyötöde a Szigetnek, tömeg pedig sosincs. Akkor hogyan csinálják? Az OFF-nak két nagy támogatója van, az egyik a lengyel sörfőzdék borsa alá orrot törő holland Grolsch, akik kizárólagos jogot kaptak a sör árusítására a fesztiválon, a másik pedig a legnagyobb lengyel pénzintézet, az mBank. Mivel a háromnapos rendezvény hatalmas kulturális hatással van dél-lengyel régióra, az önkormányzat kiemelt rendezvényként is támogatja, pedig tulajdonképpen csak annyi történtik ott, hogy egy csomó feltűnően jólöltözött fiatal letapossa egy kedves park füvét és lerabolják a teljes készletet a közeli hipermarketben. De mégis, az amúgy lehangoló sziléziai területnek ez az egyik legfontosabb nyári eseménye. Észak-Lengyelországnak pedig ott van az Open'er, amiről most nem beszélek, mert ez a cikk nem arról szól.

Hétköznapi fasizmus

A hangsúlyos ilfesztiválos vonal, ami az OFF-ot körbelengi nem kizárólag tudatos döntés eredménye. A lengyel futbalhuliganizmus visszaszorítására egy csomó olyan szabályt hoztak az országban még évekkel ezelőtt, ami szinte ellehetetleníti a nyilvános alkoholfogyasztást. Sört inni az utcán Lengyelországban súlyos büntetést hoz maga után, az OFF és a hasonló rendezvények pedig csak úgy tudtak kiskaput találni, hogy a fesztivál területén, egy szeparált, őrökkel védett és ellenőrzött részen lehet csak ételt és italt fogyasztani. Az őrök megtapogatják a táskákat minden egyes ki- és besétálásnál, a zárt zónából még egy kis adag popcornnal sem lehet elmenekülni.

998455 10151746809722208 41998104 n
Fotó: OFF Festival

Ez persze teljesen felborítja a magyar fesztiválokhoz szokott vaddisznóstílust, egyrészt időre kell inni a sört, amiről minden volt gólyatáboros tudja, hogy nem feltétlenül a legjobb ötlet, másrészt meg le lehet késni koncertek elejéről, az OFF-on minden pontosan kezdődik. Nagyon pontosan. Ha csúszás van, akkor borul az egész napi beosztás, a lengyel technikusok meg nem cécóznak, állítólag egy különösen bátor munkatárs addig huzogatta ki a kábeleket a fél órával csúszó Swans-koncerten, amíg a vadállat Michael Gira le nem ordította onnan.

Behódolni

De az a vicc az OFF-ban, hogy a még egészen buliellenes fesztivál is működik azért, mert jó, fontos, érdekes és kurrens zenekarokat válogatnak. Az elején csak a legnagyobb neveket soroltam fel, de még van egy rakat olyan, akiknek a neve ismerős lehet (Perfume Genius, vagy a Budapesten szombaton fellépő Black Lips, Deafheaven), van még több, akiknek egyáltalán nem, de az ember ha már eldöntötte, hogy elbumlizik Katowicébe, akkor már pontosan tudja, hogy milyen zenéket fognak az arcába tolni, úgyhogy készségesen befogadja.

Az idei OFF Fesztivál augusztus 1. és 3. között lesz a Katowicében található Dolina Trzech Stawow-parkban. További információk az off-festival.pl oldalon.