A Sziget-birodalom kapta a különleges állami támogatást

2014.08.15. 13:39 Módosítva: 2014.08.15. 14:11
Az Index fesztiválblogja

A korábban már beharangozott 415 millió forintos állami támogatást a kiemelt turisztikai jelentőségű fesztiváloknak ígérték, ám a pénteki bejelentés szerint a legnagyobbak kapták meg: a Volt, a Balatonsound, a Sziget és a Nagyon Balaton. 

Kurucz Éva kormányszóvivő és Rétvári Bence, az Emmi államtitkárja pénteken ismertette azoknak a fesztiváloknak a neveit, amik a meglévő 330 millió forintos állami támogatás felett még pluszban 415 millió forintot kapnak, és ha valaki esetleg abban bízott, hogy a főként külföldiek által látogatott (tehát turisztikai vonzerővel bíró) O.Z.O.R.A. vagy a Sun Fesztivált most a kormány a védelmező karjaiba fogja venni, az bizony tévedett, a lista ugyanis így néz ki:

  • Sziget
  • Balaton Sound
  • Volt (ez utóbbi összesen 150 milliós támogatást kap)
  • Nagyon Balaton (összesen 265 milliós támogatás a rendezvénysorozatra)

Kurucz Éva hozzátette, hogy azért fontos ezeket a fesztiválokat támogatni, mert nemcsak a vendéglátóipart dobják fel, hanem a külföldi látogatói a jövő turistái lehetnek. Kurucz tudomása szerint a Sziget látogatóinak 80 százaléka külföldi, a Balaton Sound elővételes jegyek felét pedig ugyancsak külföldön vették.

Rétvári elmondta, hogy a Sziget például azért is jelentős turisztikai esemény, mert az esti és éjszakai koncertek mellett napközben több kulturális kísérőprogram van, akár a civil sátrakban, akár a színházi részen.