Egész Szombathely már nem fér el a Szigeten

2014.08.15. 16:05 Módosítva: 2014.08.15. 18:30
Az Index fesztiválblogja

Idén felemelték a Sziget maximális befogadóképességét, vagyis már 85 ezer (majdnem 10 ezerrel több mint Szombathely teljes lakossága) ember bulizhat egyszerre a Hajógyári-szigeten. Csütörtök estére ki is került a Megtelt-tábla a fesztiválra, minden napijegyet eladtak, nem engedtek be már több embert a rendezvényre. Ez a kiemelkedő bérleteladások mellett is meglepő jelenség, miközben csütörtökön az esős időjárás is rontotta a klasszikus fesztiválélményt. A helyzet a Stromae koncert előtt csúcsosodott ki, a teltházas (egyébként tíz ezer főt befogadni képes) A38 sátort nem csak lezárták, de a kordonokat tartó biztonsági őrökkel védték a látogatók elől. 

Miközben 15 ezerrel több embert engednek be a fesztiválra, a rendezvény alapterülete sem lett nagyobb, és eltűntek az olyan, komolyabb tömegeket befogadni képes helyszínek, mint a Világzenei Nagyszínpad vagy a Party Aréna, esetleg a Metál Sátor. A kibővült A38 Sátornak kéne befogadnia a hajnalig bulizni vágyókat, de a 10 ezer férőhelyes helyszín már csütörtökön bebizonyította, hogy képtelen annyi embert befogadni, amennyi valóban be akar oda jutni. A világsztárnak nehezen nevezhető belga Stromae koncertjére konkrétan teljesen esélytelen volt bejutni annak, aki nem ment be a helyszínre egy órával korábban. 

A másik komoly probléma, hogy az A38 Sátor a Sziget három főútvonalából kettőnek a sarkán található, alig 3 perc gyaloglásra a legnagyobb tömeget megmozgató Nagyszínpadtól. Emiatt a fesztiválozók nagyon komoly része ugyanarra a viszonylag kicsi területre összpontosul, az egyszerű A-ból B-be jutásból pedig olyan nem túl kellemes élmény válik, mint amikor valaki Macklemore koncertjén az óriáskerékig álló tömeg legvégéről akarná átverekedni magát az első sorig. Ha ehhez hozzáadjuk a csúszós sarat, és az angol nyelvtudás híján a tömegnek magyarul üvöltöző biztonságiakat, akkor egy katasztrófaközeli állapotot kapunk, ami viszont már mások testi épségére is veszéllyel lehet. Az A38 koncertjére konkrétan százak gyűltek össze, hogy a kijáratokon keresztül jussanak be, egyesek négykézláb próbáltak a mocsokban bekúszni a sátor alatt, mások meg egész egyszerűen csak tolták és tolták a tömeget, hiába zárták le a beengedést egyértelműen a biztonságiak. 

Ebből is kiderül, hogy óriási hiba volt a Party Aréna megszüntetésének évében 20 ezer emberrel megnövelni a befogadóképességet, az meg pláne, hogy a két legfontosabb helyszínt egymás nyakába építették. Eközben a Sziget távolabbi pontjain található nagyobb bulihelyszínek, a Colosseum vagy a Magic Mirror, ha nem is konganak az ürességtől, de kifejezetten szellősek. 

Teljesen jogos azoknak a kesergése, akik kemény pénzeket fizettek Stromae vagy Kavinsky fellépése miatt, de végül még az A38 melletti kivetítőn se tudták nézni a bulit, annyira tele volt a környék. Ezerszer bebizonyosodott már, hogy kifejezetten szükséges egy reggel 4-5-ig tartó helyszín kifejezetten az elektronikus, táncolós eseményeknek, hogy a random bulizást kereső iszonyatos tömeg ne szabaduljon rá jobb híján az élőzenés produkciókra. A fontosabb helyszínek távolabbi szétszórása szintén szükséges lesz a jövőben, ha ekkora tömegre számítanak a szervezők, egy 10 ezres sátrat a 60-80 ezer embert is megmozgató nagyszínpadhoz közel rakni nem csak a koncertélmény kárára válik, de például a mentők munkáját is teljesen ellehetetlenítik.

Ugyanez a probléma a Balaton Soundnál is előfordult, ahol a Jagermeister Sátor konkrétan 10 méterre volt a Party Arénától. Az egy dolog, hogy monoton döngölés áthallatszódott az ott fellépők koncertjére, de a bulizást kereső tömeg is ide összpontosult, hiszen csak odaférnek majd valamelyik helyszínre. Ehhez képest a basszust se lehetett kihallani Rudimental vagy Diplo bulijából, az ottani koncertek annyira voltak élvezhetőek, mintha valaki a kerítésen kívül kukucskált volna befelé.

sziget
Fotó: instagram.com/liboranita

A Sziget kapacitása is véges: az idei fellépőkön látszik, hogy tényleg több pénzt költöttek az előadókra, de így nem csak a fesztiválélmény romlik drasztikusan, de konkrét életveszélynek teszik ki a csúszós sárban, illuminált állapotban egymáson taposó embereket, aki a megvásárolt belépőért cserébe látni szeretnék a kedvenc belga énekesüket vagy francia producerüket. És még csak most jön a hétvége, a fesztivál csúcspontja, amikor a VIP-ben található szuper VIP is annyira tömve van, mintha Magyarország 10 Millió Fontos Ember Állama lenne.

A Sziget reakciója

Gerendai Károly, a Sziget főszervezője szerint a Stromae-koncerten kialakult helyzet nem függ össze a megemelt látogatószámmal, vagyis hogy csütörtökön 85 ezren buliztak a Szigeten. (Korábban a napi limit 65 ezer volt, ez az évek során az infrastruktúra fejlesztésével előbb 70 ezerre, majd idén 85 ezerre emelték.)

Ugyanekkora tömeg lett volna akkor is, ha csak 10 ezren vannak a Szigeten, de azok mind ugyanoda akarnak menni.

Korábban felmerült, hogy a nagy népszerűsége miatt Stromae a Nagyszínpadon lépjen fel, de az előadó ragaszkodott a késői időponthoz és a sötéthez, így került a tízezer fős A38 sátorba, kiemelt időpontra. A várható torlódásra figyelmeztették a fesztiválozókat, a fesztivál alkalmazása figyelmeztetést küldött, hogy mindenki érkezzen időben.

Gerendai inkább abban látja a problémát, hogy a Nagyszínpadról elinduló tömeg (akik a roppant népszerű Macklemore koncertről indultak volna tovább) egybecsúszott a Stromaera várakozókkal. Ezt orvosolták is azzal, hogy péntektől fél órával később kezdődik az A38 minden programja, így nem 10 perc, hanem 40 perc különbséggel kezdődnek és végződnek a két színpad fellépései.

Gerendai hangsúlyozta, hogy éppen biztonsági  okokból nem tudnak a megengedettnél több embert beengedni a sátorba. A kiszorulók kedvéért már eddig is volt egy kivetítő a sátor előtt, most felszerelnek még egyet, hogy még többen tudják élvezni a koncertet a sátor előtt is.